Meny

Vil selge 1000 Muhammed-tegninger

Sist danskene trykket Muhammed-tegninger utløste det voldsomme demonstrasjoner. Flere ble drept i opptøyene som fulgte. Nå legges den mest omstridte tegningen ut for salg. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre og et halvt år etter starten på «Muhammed-krisen» legges 1000 provoserende tegninger ut for salg. - Vi må understreke ytringsfriheten i Danmark, sier utgiveren uka etter Natos interne strid om toppjobben.

I forrige uke ble Danmarks daværende statsminister ny generalsekretær i Nato. Det skjedde etter misnøye og motstand fra alliansens eneste islamske land, Tyrkia, som krevde en unnskyldning fra Anders Fogh Rasmussen for danskenes opptreden i forhold til Muhammed-tegningene.

Tyrkerne husket «Muhammed-krisen» som utløste demonstrasjoner og strid fordi Jyllandsposten (og senere noen norske media) valgte å trykke provoserende tegninger av profeten.

De fikk ingen direkte unnskyldning fra Natos nye generalsekretær, men mange mente Rasmussen ga for mye i samtaler og intervjuer etter valget. Flere har også mistenkt danskene for å ha inngått skjulte avtaler for å få Tyrkia til å trekke sitt veto mot Rasmussen.

Det danske Trykkefrihedsselskabet har nå - i samarbeid med tegneren Kurt Westergaard - lagt ut 1000 eksemplarer av Muhammed med en bombe i turbanen for salg.

Det skjer fordi selskapet ønsker å innkassere 1,4 millioner danske kroner til sin kamp for ytringsfriheten. Men også for å understreke og protestere mot uttalelsene fra Fogh Rasmussen etter Nato-valget.

- Fogh Rasmussen har vært litt svak i språkbruken, så vi må derfor poengtere at vi har ytringsfrihet her i landet, sier Trykkefrihedsselskabets leder, Lars Hedegaard, til den danske avisen Information.

På spørsmål om man virkelig trenger å krenke andre religioner, svarer han at «folk har jo ikke rett til ikke å bli krenket. Det å være krenket er noe man velger å være».

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus