Vil selge 1000 Muhammed-tegninger

Sist danskene trykket Muhammed-tegninger utløste det voldsomme demonstrasjoner. Flere ble drept i opptøyene som fulgte. Nå legges den mest omstridte tegningen ut for salg. Foto: Scanpix
Sist danskene trykket Muhammed-tegninger utløste det voldsomme demonstrasjoner. Flere ble drept i opptøyene som fulgte. Nå legges den mest omstridte tegningen ut for salg. Foto: Scanpix

<pTre og et halvt år etter starten på «Muhammed-krisen» legges 1000 provoserende tegninger ut for salg. - Vi må understreke ytringsfriheten i Danmark, sier utgiveren uka etter Natos interne strid om toppjobben. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke ble Danmarks daværende statsminister ny generalsekretær i Nato. Det skjedde etter misnøye og motstand fra alliansens eneste islamske land, Tyrkia, som krevde en unnskyldning fra Anders Fogh Rasmussen for danskenes opptreden i forhold til Muhammed-tegningene.

Tyrkerne husket «Muhammed-krisen» som utløste demonstrasjoner og strid fordi Jyllandsposten (og senere noen norske media) valgte å trykke provoserende tegninger av profeten.

De fikk ingen direkte unnskyldning fra Natos nye generalsekretær, men mange mente Rasmussen ga for mye i samtaler og intervjuer etter valget. Flere har også mistenkt danskene for å ha inngått skjulte avtaler for å få Tyrkia til å trekke sitt veto mot Rasmussen.

Det danske Trykkefrihedsselskabet har nå - i samarbeid med tegneren Kurt Westergaard - lagt ut 1000 eksemplarer av Muhammed med en bombe i turbanen for salg.

Det skjer fordi selskapet ønsker å innkassere 1,4 millioner danske kroner til sin kamp for ytringsfriheten. Men også for å understreke og protestere mot uttalelsene fra Fogh Rasmussen etter Nato-valget.

- Fogh Rasmussen har vært litt svak i språkbruken, så vi må derfor poengtere at vi har ytringsfrihet her i landet, sier Trykkefrihedsselskabets leder, Lars Hedegaard, til den danske avisen Information.

På spørsmål om man virkelig trenger å krenke andre religioner, svarer han at «folk har jo ikke rett til ikke å bli krenket. Det å være krenket er noe man velger å være».

Personvernpolicy