Tamiler krever at Norge reagerer

Norske Tamiler samlet seg foran statsministerens kontor med krav om umiddelbar handling, for å få til en våpenhvile på Sri Lanka tirsdag formiddag.  Foto: Morten Holm / SCANPIX
Norske Tamiler samlet seg foran statsministerens kontor med krav om umiddelbar handling, for å få til en våpenhvile på Sri Lanka tirsdag formiddag.  Foto: Morten Holm / SCANPIX

<pPolitiet måtte blokkere inngangen til høyblokken i regjeringskvartalet i Oslo da opprørte tamiler tirsdag nektet å avblåse en lovlig demonstrasjon der hovedkravet var at Norge må handle nå for å få en våpenhvile på Sri lanka.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den lovlige demonstrasjonen i regi av Norsk Tamilsk Forum skulle avblåses klokken 11, men flere tamiler som deltok i demonstrasjonen, ønsket å fortsette. Da de satte seg ned foran inngangen til høyblokken der Statsministerens kontor (SMK) er lokalisert, ble et femtitall politifolk tilkalt.

Opprørte

Politiet konstaterte raskt at Norsk Tamilsk Forum ikke sto bak den ulovlige delen av demonstrasjonen.

Da NTB var på stedet, bekreftet nestlederen i Norsk Tamilsk Forum at han etter avtale med politiet skulle forsøke å appellere til de unge demonstrantene om å innstille demonstrasjonen.

Men flere unge, opprørte demonstranter sa til pressen at de aktet å sitte til « det skjedde noe».

Flere hundre

Flere hundre tamiler deltok i den lovlige demonstrasjonen for kravet om at Norge må handle raskt for å få en våpenhvile på Sri Lanka. Flere av dem var utstyrt med paroler som «Stopp utryddelsen av tamiler», «Få til våpenhvile nå», «Vi krever aktiv støtte fra Norge» og «Tamiler i nød – hør vårt skrik».

Demonstrantene ropte taktfast fram kravet om at Norge har et ansvar og at Norge må jobbe for å få til en våpenhvile nå.

De ønsker et løfte fra regjeringen om at den vil gjøre noe for situasjonen på Sri Lanka.

Flere demonstrasjoner

Mandag demonstrerte tamiler i Norge foran Stortinget, og blokkerte etter hvert veier og trikkeskinner i forbindelse med demonstrasjonen. Representanter for demonstrantene hevdet da at de akter å sette i gang en sultestreik utenfor Stortinget.

Sri Lankas president Mahinda Rajapakse har tidligere sagt at de militære er nær ved å utradere den tamilske geriljaorganisasjonen Tamiltigrene etter flere tiår med krig. Han har avvist internasjonale appeller om en våpenhvile.

Rød støtte

– Regjeringen kan ikke lengre tie i hjel krigen på Sri Lanka. Nå fortjener tamilene politisk handling, uttaler leder i Rød Ungdom, Mari Eifring, i en pressemelding tirsdag.

Hun viser til at lederne for alle de politiske ungdomspartiene allerede i februar sendte et åpent brev til utviklingsminister Erik Solheim (Sv) og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) med krav om at den norske regjeringen skulle sette inn et sterkest mulig press overfor regjeringen på Sri Lanka.

– To måneder senere har vi ennå ikke fått noe svar, og tamiler på Sri Lanka blir fortsatt slaktet ned. Hvor mange flere tamiler må dø for at regjeringen skal gjøre noe, spør Eifring. (©NTB)