Vann mot barneovervekt

<!--[if gte mso 9]><xml>   Normal  0  21     false  false  false               MicrosoftInternetExplorer4  </xml>&#60;![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml>   </xml>&#60;![endif]--> <!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;} </style> &#60;![endif]--> <p>MYE BRUS: I Norge er brus den viktigste enkeltkilden til barn og unges sukkerinntak. I USA drikker nesten 90 prosent av barn og unge sukkerholdige drikker, inkludert brus, fruktdrikker, juicer, sportsdrikker og søtet te, hver dag. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)</p>
MYE BRUS: I Norge er brus den viktigste enkeltkilden til barn og unges sukkerinntak. I USA drikker nesten 90 prosent av barn og unge sukkerholdige drikker, inkludert brus, fruktdrikker, juicer, sportsdrikker og søtet te, hver dag. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pÅ bytte ut brus og andre sukkerholdige drikker med vann er viktig for å få bukt med barneovervekt, ifølge amerikansk studie. I Norge er brus den enkeltkilden barn og unge får mest sukker fra.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

Hele 90 prosent av barn i Norge får i seg for mye sukker. Brus, saft og godteri er hovedkildene for dette.

I 2000 drakk gutter i 8. klasse i gjennomsnitt en halv liter sukkerholdig brus eller saft hver dag. Jentene drakk litt mindre.

Det er mye energi og svært lite næringsstoffer i sukkerholdig drikke. Sukkerholdige drikker gir heller ikke den samme metthetsfølelsen som annet energiinntak.

Drikker man en halv liter sukkerholdig brus hver dag uten å kompensere for det med lavere inntak av noe annet eller økt fysisk aktivitet, vil det føre til en vektøkning på 8-10 kilo i løpet av et år.

Blant norske 8-12-åringene har 15-20 prosent overvekt eller fedme, og blant 15-16-åringene er andelen 8-14 prosent.

Vektøkningen hos norske barn og unge ser ut til å være på samme nivå i Norge som i Norden og Vest-Europa for øvrig.

Særlig ser det ut til at de tyngste barna har blitt tyngre.

Kilder: Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet

Overvekt og fedme blant barn og unge har blitt et økende problem i den vestlige verden de siste årene. I Norge har cirka én av fem barn i alderen 8-12 år overvekt eller fedme, og blant 15-16-åringene er andelen 8-14 prosent.

Nå mener amerikanske forskere at vann kan være et lett tilgjengelig og virksomt middel i kampen mot overvekt og fedme blant barn. Forskerne analyserte data fra en landsomfattende amerikansk kostholdsundersøkelse, og beregnet hvor mye mindre det daglige energiinntaket til barn og unge ville bli ved å bytte ut sukkerholdige drikker med vann.

Og konklusjonen er klar:

Det å bytte sukkerdrikke med vann er en enkelt og effektiv måte å redusere inntaket av overflødige kalorier, som forårsaker overvekt og fedme, i tillegg til hull i tennene og andre helseproblemer.

Forskerne kom også frem til at barna som heller drakk vann, ikke økte inntaket av andre drikkevarer eller mat for å kompensere for at de drakk mindre sukkerholdige drikke. Altså betyr hver brusflaske eller hvert saftglass som erstattes med vann, en nettoreduksjon i kalorier.

Blant amerikanske barn og unge utgjorde byttet en reduksjon på gjennomsnittlig 235 overflødige kalorier per dag.

Får mest sukker fra brus

At den sukkerrike brusen bør erstattes med vann er ikke akkurat ny kunnskap. Likevel er omsetningen av brus og mineralvann mer enn tidoblet siden 1950-årene. Og undersøkelsen «Utviklingen i norsk kost» viser at i 2007 drakk nordmenn i gjennomsnitt 67 liter sukkerholdig brus hver. Brus bidro dermed i gjennomsnitt med cirka syv kilo sukker per person i året.

Samme kostholdsundersøkelse viser at hele 90 prosent av barn i Norge får i seg for mye sukker. Brus, saft og godteri er hovedkildene til dette.

Brus er den viktigste enkeltkilden til barn og unges sukkerinntak, ifølge Helsedirektoratet.

30 minutter jogging per brusboks

- Denne studien viser hvor stor betydning det kan ha å bytte sukkerholdige drikker med vann, sier C. Tracy Orleans, seniorforsker ved Robert Wood Johnson Foundation, som sammeen med Centers for Disease Control and Prevention har finansiert den amerikanske undersøkelsen, i en pressemelding.

- For å snu den negative utviklingen man ser når det kommer til barneovervekt, trenger man metoder som dette, som kan minke forskjellene mellom daglig inntak av energi og daglig energibruk, fortsetter hun.

Også fysisk aktivitet trekkes frem som viktig. Men for å forbrenne kaloriene fra en brusboks, må en vanlig 15 år gammel gutt jogge hele i 30 minutter.

- Med mindre ungene løper maraton, noe som ikke anbefales for barn, er vann det beste valget som tørsteslukker, sier professor Steven Gortmaker ved Harvard School of Public Health i pressemeldingen.

Personvernpolicy