Se opp for eselpop

Norskavdelingen til Warner Music har klokketro på sitt siste tilskudd, bandet Donkeyboy fra Drammen. Foto: Halina Sjuve (promo)
Norskavdelingen til Warner Music har klokketro på sitt siste tilskudd, bandet Donkeyboy fra Drammen. Foto: Halina Sjuve (promo)

<pHar Donkeyboy det som skal til for å bli Norges neste internasjonale stjerner?</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da P3 spilte den nylig A-listede låta «Ambitions» for første gang i forrige uke var det med ordene: Her kommer sommerens store hit! Hvem hadde trodd at den skulle komme ridende på et esel?

Les også: Eselrock inntar by:Larm

Har de det som skal til? Foto: Halina Sjuve (Warner Music/promo)Har de det som skal til? Foto: Halina Sjuve (Warner Music/promo)

Drammensbandet Donkeyboy lager popmusikk som sitter limt i nakken. At de har vært stae som - ja du gjettet det - et esel, kommer nå godt med. Etter endeløse finslipinger i en kjeller i Drammen har de nå signert kontrakt med Warner Music Norway. At alle de store plateselskapene ville skrive kontrakt dem er i seg selv sjeldent i dag, og som vinner av signaturen har Warner har stor tro på dem. Både her hjemme og ute.

Album til høsten

De satser på et gjennombrudd med bandets første album til høsten, men først skal «Ambitions» spille nordmenn inn i eselmodus i sommer. Skal vi driste oss til en karakteristikk faller tankene kraftig til Pet Shop Boys med visse Coldplay/a-ha elementer. Svært så poppete og iørefallende, og ja, det låter som en hit.

Med høy og lys sang anført av karismatiske Cato Sundberg, der flere av de andre fire guttene i slutten av 20-årene kaster seg inn på flerstemt vis av såpass høy popklasse at man faktisk blir oppmerksom, er det svært sannsynlig at «Ambitions» sitter som limt til ørene til norske radiolyttere i sommer. At dette er låten man kanskje vil huske sommeren 2009 for.

Ekstra morsomt for guttene fra Drammen, som har tatt karrieren steg for steg i en kjeller. Uten hjelp av overivrige karrieredesignere og managerspirer, er det morsomt å tenke tilbake på Christer Falcks dom over bandet i Urørt-finalen i 2006. Den gang fikk de en del oppmerksomhet med låten «Broke My Eyes», som endte på en respektabel sjetteplass det året.

Brutal kritikk

«Dette er noe av den verste dritten jeg har hørt», oppsummerte Christer bastant fra dommerpanelet den gang. Kan hende han mener det fortsatt. Da blir det lite radiolytting i sommer. I hvert fall på P3.

- Vi hadde troen på at vi kunne vinne Urørt-finalen og så var kommentaren fra Christer Falck det første vi fikk. Vi lærte brutalt at det er sånn det er i denne bransjen. Ikke alle liker deg og du må være forberedt på å få deg en midt i trynet, gliser Cato rett etter at platekontrakten er signert på Warners hovedkontor i Oslo.

Terje Pedersen, A&R-ansvarlig for Warners norske stall, har klokketro på at drammenserne blir en hit. Han har i dag ansvaret for artister som BigBang og Anne Grete Preus, og går lenger i sin spådom på Donkeyboys vegne enn han noen gang før har våget.

- Jeg blir veldig overrasket om de ikke blir en hit. Jeg har aldri sagt noe så skråsikkert til pressen noen gang. Derfor tegnet vi kontrakt på hele fire album. Ekte popsnekrere som Donkeyboy er ikke dagligdags vare i Norge.

- Og vi manglet et band som dette i stallen vår, og er veldig glade for at de valgte oss. De kunne jo velge og vrake, og vi vet at vi ikke er det største plateselskapet i Norge for å si det sånn, smiler han og hever siste rest av champagnen etter å ha sikret seg underskriftene fra medlemmene i sitt ferskeste band på kontrakten.

Målrettet

Brødrene Cato og Kent Sundberg, Thomas Drabløs, Alexander Garborg Ågedal og Peter Michelsen har jobbet målrettet og profesjonelt med sin popmusikk i tre år.

- Med Warner føler vi at vi har fått en stolrygg å lene oss mot. Kanskje litt kvalmt sagt, men nå har vi nådd det første viktige målet. Albumdebuten kommer garantert i år. Men nå er vi mer spent på hvordan folk liker vår første radiosingel «Ambitions». For det er det vi har - store ambisjoner, følger Cato opp med en positiv utstråling som kan minne en god del om den friskheten og positiviteten mange lot seg rive med av da Aleksander Rybak vant Melodi Grand Prix. Hans utstråling vil være uvurderlig for bandet, for jobben som ligger foran dem er knallhard.

- Tre majorselskap ville skrive platekontrakt med oss. Vi tror ikke det er dagligdags, og det har gitt oss en bra kontrakt å starte med. Warner skilte seg ut. De brenner virkelig for oss.

England er kanskje et naturlig marked fo Donkeyboy på sikt. Et musikkens domene som alltid er sultefôret på god pop. Akkurat det Donkeyboy tar mål av seg til å lage. Så kanskje de kan bli en hit i England, slik a-ha var det en stund?

- Ja vi har fått god respons fra våre kolleger i England. Først må de etablere seg i Norge, men Donkeyboy kan treffe en langt større blink om timingen er riktig, nikker Pedersen. Og lar det skinne gjennom at det ikke bare er boblene i champagnen som skaper stemningen av lykke i Warner Musics lokaler.

- Sjelden popteft

- Donkeyboy har en teft for pop som er sjelden og de synger fantastisk. For oss er det som å få et ferdig produkt inn i stallen for de har jobbet seriøst med musikken sin lenge og hatt god teft med valg av partnere med Living Room og produsent Espen Berg. Vi vil ikke ta noe av æren for det, men vi på Warner er veldig glade for at de har en veldig tydelig signatur allerede. Det er kommersielt, men ikke glatt kommersielt, og har det ekte popmusikk skal ha. Jeg husker at jeg tenkte mye i retning av Fleetwood Macs «Tango In The Night»-album da jeg hørte demoene deres for første gang. Jeg får følelsen av at Donkeyboy lager den popmusikken som både tunge kritikere og vanlige folk liker, avrunder Terje Pedersen entusiastisk.

Så får vi se. Eller «to be or not to be», som Shakespeare så fint sa det...

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy