Kjemper mot tiden

Redningsarbeidere slåss tirsdag for å finne overlevende i ruinene etter det kraftige jordskjelvet i Abruzzo-regionens hovedstad L’Aquila, der jordskjelvet mandag hadde sitt episentrum. Foto: Scanpix / AFP.
Redningsarbeidere slåss tirsdag for å finne overlevende i ruinene etter det kraftige jordskjelvet i Abruzzo-regionens hovedstad L’Aquila, der jordskjelvet mandag hadde sitt episentrum. Foto: Scanpix / AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRedningsarbeiderne kjemper tirsdag mot klokka for å finne overlevende i ruinene etter det kraftige jordskjelvet i Italia.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foto: REUTERS/Chris Helgren.Foto: REUTERS/Chris Helgren.

Foto: REUTERS/Alessia Pierdomenico.Foto: REUTERS/Alessia Pierdomenico.

Foto: AFP PHOTO / MARIO LAPORTAFoto: AFP PHOTO / MARIO LAPORTA

Foto: REUTERS/Alessia Pierdomenico.Foto: REUTERS/Alessia Pierdomenico.

Da skjelvet rammet det sentrale Italia mandag morgen mistet minst 207 mennesker livet, og titusener av mennesker ble hjemløse.

Redningsarbeiderne slåss tirsdag for å finne overlevende blant ruinene etter skjelvet.

Berlusconi sa på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag at 15 personer fortsatt er savnet, og at 17 av de døde ennå ikke er identifisert.

1500 personer ble skadd i skjelvet, som målte 6,2 på Richters skala. Omkring 10.000 bygninger fikk skader, mange av dem vil være umulige å reparere. 70.000 mennesker har mistet sine hjem, ifølge beregninger fra den italienske regjeringen. Tallet på hjemløse er i løpet av natten blitt nedjustert fra 50.000 til 17.000.

Av de 207 døde bodde minst 39 i den lille byen Onna, som ligger i nærheten. Det totale antall beboere er 250, melder nyhetsbyrået ANSA.

Mer enn 100 mennesker har blitt reddet levende fra kollapsede bygninger i byene omkring L’Aquila, hovedstaden i Abruzzo-regionen.

Skjelvets episenter var under L’Aquila, og det meldes om omfattende skader i en 30 kilometers omkrets rundt byen. Landsbyene Villa Sant’ Angelo og Borgo di Castelnuovo ble nærmest utslettet.

Mange av innbyggerne flyktet fra L’Aquila, noen av dem til fots. Andre var heldige nok til å finne ly i hærens forlegninger, idrettsarenaer og sportssentre mens temperaturen falt i løpet av natten.

Det nasjonale geofysiske instituttet har meldt om 280 etterskjelv siden det største skjelvet inntraff klokken 02.32 (norsk tid) mandag morgen, melder ANSA.

Statsminister Silvio Berlusconi erklærte unntakstilstand i Abruzzo-regionen, og avlyste en reise til Russland for å besøke den hardt rammede byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

L’Aquila ligger omkring 100 kilometer nordøst for Roma.

Stor italiensk hjelpeinnsats

Berlusconi har uttalt at 30 millioner euro (omkring 263 millioner norske kroner) har blitt øremerket til å avlaste problemene i regionen.

- Ingen vil bli overlatt til sin skjebne, lovet han.

Berlusconi la til at det ville bli satt opp en teltlandsby som skal kunne ramme mellom 16.000 og 20.000 mennesker.

Innenriksminister Roberto Maroni lovet at man ville rekruttere ytterligere 1700 redningsarbeidere, blant disse 1500 brannfolk.

Han uttalte at redningsinnsatsen vil fortsette «dag og natt». Redningsarbeiderne i L’Aquila strebet natten gjennom under enorme lyskastere.

Det var få nattelyder, siden de fleste overlevende innbyggerne hadde forlatt stedet.

«Noen av innbyggerne har forlatt byen av egen fri vilje, mens andre har blitt eskortert av myndighetene, sier en av myndighetenes talspersoner til AFP.

«Du kan si at mesteparten av gamlebyen har blitt tømt for innbyggere», sa han, og la til at det i hovedsak var eldre mennesker som valgte å bli værende.

Jordskjelvet varte i omkring 30 sekunder. En rekke bygninger styrtet sammen. Blant de skadde byggene var kirken San Bernardino fra det 16. århundret, hvis kuppel raste ned. Katedralen i byen ble også skadd.

Flere tak kollapset over sovende beboere, og kampesteiner skled ned fra fjellsidene. En rekke veier ble blokkert. Minst fem barn var blant de døde i L’Aquila, ifølge politiet.

Leger behandlet mennesker ute i friluft utenfor hovedsykehuset i L’Aquila. Kun en operasjonssal var i drift.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Berlusconi legger til at redningsarbeidet vil fortsette i 48 timer til.

- Det var som verdens undergang

En av beboerne i L'Aquila, Maria Francesco sier: «Det var som en apokalypse, 20 minutter med helvete. Huset vårt raste sammen. Det er fullstendig ødelagt, og det er ingen ting igjen å berge».

«Det er en skandale», sier hun til AFP. «I tre måneder hard et vært jevnlige rystelser, og de har blitt sterkere og sterkere!»

L’Aquila ble rammet hardest. Politiet rapporterer også om dødsfall i byene og landsbyene Castelnuovo, Poggio Picenze, Torminparte, Fossa, Totani og Villa Sant'Angelo, ifølge ANSA.

Kondolanser og tilbud om hjelp strømmet inn fra hele verden.

Den norske ambassaden har ifølge regjeringens hjemmesider så langt ikke mottatt meldinger om alvorlig skadde nordmenn i forbindelse med jordskjelvet.

«Italienske beredskapsmyndigheter arbeider for å få oversikt over situasjonen. Etterskjelv kan ikke utelukkes og turister oppfordres til ikke å oppsøke L'Aquila-området.» UD melder for øvrig ikke om noen endring av vurderingen av sikkerhetssituasjonen i Italia.»

«Vi ønsker å overbringe våre kondolanser til familiene på stedet», uttalte USAs president Barack Obama under et offisielt besøk i Tyrkia.

Talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Robert Wood, sier den amerikanske ambassaden i Roma vil skaffe til veie 50.000 dollar (324 710 norske kroner) i bistandsmidler. Speaker i den amerikanske kongressen, Nancy Pelosi, ringte Berlusconi for å tilby sine kondolanser.

FN-sjef Ban Ki-moon sier han ble «trist over tapet av liv og ødeleggelsen av eiendom i sentrum av Italia», ifølge sin talskvinne.

Pave Benedikt XVI har bedt for ofrene, ifølge Vatikanstaten, som ligger i Roma.

Italienske myndigheter har sagt til land som tilbyr støtte at de ikke behøver å sende redningslag.

Det går to forkastninger på tvers av Italia, noe som gjør at landet er et av de i Europa som er mest utsatt for jordskjelv. Omtrent 20 millioner mennesker lever i de utsatte områdene.


View Larger Map