Meny

Obama strekker ut hånden til islam

Barack Obama i møte med Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan. Foto: REUTERS/Jim Young/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama landet sent mandag i Istanbul på den siste dagen av en åtte dager lang rundtur i Europa.

Obama skal besøke historiske steder i Istanbul og delta på et møte med studenter etter å ha tilbrakt en dag i Ankara, der han strakte ut en forsonende hånd til islam og til Tyrkia.

– La meg si så klart jeg kan: USA er ikke, og vil aldri være, i krig med islam, sa han i en omfattende tale i den tyrkiske nasjonalforsamlingen.

For å understreke at han mener alvor med sin utstrakte hånd, sa han så sterkt han kunne at USA støtter opprettelsen av en palestinsk stat, trass i at israelerne har valgt en høyreorientert regjering som er skeptisk til fredsprosessen.

– USA beriket av muslimer

Besøket i Tyrkia er hans første besøk i den muslimske verden som president. Han passet på å vise til at han selv er sønn av en muslim og bodde i flere år i et muslimsk land som barn, nemlig Indonesia.

– USA er blitt beriket av muslimsk-amerikanere. Mange amerikanere har muslimer i sin familie eller har bodd i muslimske land. Jeg burde vite, for jeg er en av dem, sa han.

Omgikk folkemordstrid

Obama kom seg også helskinnet fra en annen betent sak. Han har tidligere uttalt at han betrakter massedrapet på armenere under første verdenskrig som et folkemord, en betegnelse Tyrkia er sterkt imot.

– Samtalene mellom Tyrkia og Armenia vil bære frukter snart, og jeg vil derfor ikke sette søkelys på mine egne synspunkter nå, sa Obama.

Armenere hevder at så mange som 1,5 millioner mennesker systematisk ble utryddet av osmanske styrker og deres allierte, og at dette vare et folkemord. Tyrkia har erkjent at mange armenere døde, men bestrider tallet på 1,5 millioner. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus