Desperat jakt på overlevende i ruinene i Italia

Redningsarbeidere lette natten gjennom etter overlevende etter jordskjelvet i Italia, men de ble hemmet av striregn og etterskjelv. Foto: Scanpix/Reuters/Giampiero Sposito.
Redningsarbeidere lette natten gjennom etter overlevende etter jordskjelvet i Italia, men de ble hemmet av striregn og etterskjelv. Foto: Scanpix/Reuters/Giampiero Sposito.

<pMed sine bare hender gravde redningsmannskapene natten gjennom etter overlevende etter jordskjelvet i Italia natt til mandag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

24 timer etter at skjelvet ristet Abruzzo-regionen klarte redningsmannskapene tirsdag morgen å hente fram to studenter som hadde ligget begravd i restene av et studenthjem som kollapset i L’Aquila.

Hittil har de gravet fram et hundretall overlevende, men fortsatt er 250 mennesker savnet, og håpet om å finne dem i live, svinner raskt.

Over 150 mennesker er bekreftet omkommet i skjelvet, minst 1.500 er skadd, og rundt 70.000 mennesker har mistet sine hjem. Mellom 10.000 og 15.000 bygninger er delvis eller helt ødelagt.

Både nye og århundregamle bygninger i og rundt L’Aquila raste sammen da skjelvet rammet tidlig mandag morgen med en styrke på 6,3 på Richters skala.

Skjelvet ødela også en rekke kirker og slott i middelalderbyen, og kulturdepartementet er allerede i gang med å utarbeide en liste over viktige romanske, gotiske, barokke og renessansebyggverk som er skadd, inkludert klokketårn og kirkekupler som har rast sammen.

Mørkt, kaldt og regn

Brannmannskaper med hunder og en kran arbeidet febrilsk natt til tirsdag for å finne flere overlevende i restene av studentboligen i L’Aquila, der seks-åtte studenter fryktes begravd. Flere døde er hentet fram.

Men forholdene var elendige. Ikke bare var det mørkt og kaldt, men det striregnet og det var flere etterskjelv, det sterkeste på 4,8 på Richter-skalaen.

To ganger etter midnatt måtte redningsarbeiderne innstille arbeidet en stund på grunn av etterskjelv som fikk ustabile murer og ruinhauger til å rase enda mer sammen.

En 21 år gammel kvinne og en 22 år gammel mann ble reddet ut av et sammenrast fem etasjer høyt hus der mange studenter hadde leid hybler.

Forlater byen

Men utenom redningsarbeidet rådet stillheten i L’Aquila som framsto som en spøkelsesby.

Mange mennesker forlot byen med håndkjerrer med litt klær og andre eiendeler som var reddet ut av husene deres. Politiet nektet mange å vende tilbake til sine ødelagte hjem.

Gatene var fulle av murrester, forvridde stålbjelker, møbler og knuste biler. På et fortau lå et lik, bare dekket av et hvitt laken.

I utkanten av byen er det satt opp leirer med tusener av telt på fotballbaner og i parker for de hjemløse, mens noen er sendt til hoteller på adriaterhavskysten.

Politiet patruljerte foran hus som er revet opp og åpnet for vær og vind, og flere plyndrere er arrestert.

Redningsarbeidere og frivillige fjernet bygningsrester med hånd eller i bøttebrigader, og brukte hunder eller elektroniske instrumenter for å lete etter overlevende.

– Dette er en alvorlig katastrofe. Nå må vi bygge opp igjen, og det vil koste enorme pengesummer, sa statsminister Silvio Berlusconi som besøkte området og erklærte krisetilstand. (©NTB)

Personvernpolicy