USA dropper prestisjefly

OPP OG UT: F-22 blir kuttet fra framtidige innkjøp, og det blir ikke produsert mer enn 187 eksemplarer av flyet. Foto: Scanpix.
OPP OG UT: F-22 blir kuttet fra framtidige innkjøp, og det blir ikke produsert mer enn 187 eksemplarer av flyet. Foto: Scanpix.

<pForsvarsminister Robert Gates presenterte en omfattende kuttliste mandag. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øverst på listen over kutt som skal gjennomføres står F-22 Raptor. Prosjektet med dette jagerflyet, som på mange måter tilhører samme familie som F-35 fordi det har utpregede stealth-egenskaper, har blitt for dyrt. Nå vil Obamas regjering redusere tapene sine.

Mange, også i Norge, har presentert kampen om hvilket fly som skal kuttes, som et oppgjør mellom F-22 og Joint Strike Fighter, som Norge har bestemt seg for å kjøpe som erstatning for F-16. I den grad det var et alternativ å droppe JSF kan man nå med trygghet si at det flernasjonale kampflyprosjektet gikk seirende ut.

Overraskelse for JSF

Norske kritikere av JSF får nok en overraskelse i det nye budsjettet. Mens mange har spådd at F-35 står i fare for å bli kuttet, og kanskje bli utsatt, velger Gates å sette opp produksjonshastigheten.

Gates foreslår at USA skal kjøpe hele 2.443 fly av denne typen, til tross for at prosjektet kan ende opp med en kostnad for USA på en billion dollar. Enhetsprisen er beregnet til å være 83 millioner dollar. Til sammenligning har F-22 en enhetspris på 140 millioner dollar per stykk.

Statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet er svært glad for at Gates satser ekstra på det «norske» flyet.

- Vårt klare inntrykk er at amerikanske myndigheter både tror og satser på F-35. For vår del har vi ikke spesielt hastverk, da vi uansett regner med at programmet når masseproduksjonsnivå i god tid før 2016, som er tidspunktet vi ønsker å motta våre fly. Det er uansett positivt om produksjonstempo aksellereres, da det skaper klarhet rundt programmet, skriver Barth Eide i en sms til ABC Nyheter sent mandag kveld.

Kutter nytt Obama-kopter

F-22 var ikke det eneste prosjektet som ble droppet. Som ventet kutter man også byggingen av et nytt helikopter til presidenten. I dag flys presidenten av en spesialbygd flåte av Sea King, men disse helikoptrene er gamle, og under president Bush gjorde man vurderingen at det var på tide å fornye flåten med helikoptre.

Men siden 2005 har kostnadene med byggingen av et nytt presidenthelikopter skutt i været. Opprinnelig var prosjektet beregnet til å koste seks milliarder dollar. I fjor ble de nye prognosene presentert, og da var prisen nesten doblet (til elleve milliarder dollar). Når man tenker på at man uansett bare skal bygge 28 helikoptre av denne typen, ville prisen per helikopter kommer på utrolige 400 millioner dollar per fartøy, eller 2,8 milliarder norske kroner per stykk.

Nå er dette prosjektet også forkastet.

Nye tider i Pentagon

Mange av de aller største prosjektene det amerikanske forsvaret har planlagt må nå gå gjennom omfattende kutt. Da Robert Gates presenterte budsjettet på 534 milliarder dollar mandag, ga han klart uttrykk for at man må tenke nytt når man skal kjøpe utstyr i fremtiden.

Budsjettet viser at en tredjedel av pengene går til anskaffelse av stridsvogner, jagerfly, nye skip og raketter og ammunisjon. I fremtiden tror Gates at en stadig større andel av budsjettet må gå til lønninger, siden både hæren og US Marines skal øke antallet soldater i de kommende årene.

- 90.000 vil miste jobben

Washington Post tror Gates vil møte sterk motstand mot det nye budsjettet når han skal legge det frem for Kongressen. Antallet tapte arbeidsplasser vil være vanskelig å svelge for de folkevalgte som representerer stater der forsvarsindustrien står sterkt. Lockheed Martin har allerede varslet at de trolig må si opp minst 95.000 arbeidere hvis USA kutter kjøpene av F-22.

Man vil også bruke mer penger på hurtiggående skip som kan operere nært land, samtidig som man satser mer penger på utstyr til spesialstyrker.

- Det er viktig å huske at hver dollar vi bruker på å sikre oss mot trusler som er lite sannsynlige, minskende eller å bygge kapasiteter der USA allerede er dominerende tar vekk penger fra det som er viktig. Nemlig å ta vare på vårt folk, vinne kriger vi er i allerede og forbedre kapasiteter vi ikke har investert nok i og er sårbare på, sier Gates.

Den amerikanske riksrevisjonen konkluderte forrige uke med at 96 av Pentagons største våpenprosjekter allerede har overskridelser på voldsomme 296 millioner dollar.

Personvernpolicy