- Ville aldri tegnet Muhammed

- Ville aldri tegnet Muhammed
- Ville aldri tegnet Muhammed
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet kom ingen unnskyldning for Muhammed-karikaturene da den nyvalgte NATO-sjefen Anders Fogh Rasmussen holdt tale om religiøs dialog i Istanbul. Men han ville selv aldri ha laget tegningene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før Foghs tale var det meldinger i tyrkiske medier om at den nylig avgåtte statsministeren ville komme med en offentlig unnskyldning for tegningene, som i 2005 opprørte mange muslimer, det tyrkiske regjeringspartiet AKP inkludert.

Unnskyldningen skulle være et av elementene i en pakke av innrømmelser som skal ha sørget for at Tyrkia i helgen kunne godta Foghs utnevnelse som NATO-sjef.

– Ville ikke såre

Men Fogh, som i talen la stor vekt på at han som NATO-sjef vil prioritere forholdet til den muslimske verden, nøyde seg med å fortelle at han selv aldri ville ha publisert tegningene.

– Jeg ville aldri selv avbilde noen religiøs figur, profeten Muhammed inkludert, på en måte som kan såre andres følelser. Jeg var dypt foruroliget over at mange så tegningen som et dansk forsøk på å fornærme muslimer. Ikke noe kunne ligge meg fjernere, sa Fogh.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han la samtidig i talen vekt på at ytringsfrihet er nødvendig for å unngå hat, og at sensur er «dialogens fiende».

Fogh hadde før talen et kort møte med den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdogan. Erdogan klappet under talen, og i tyrkisk presse var den første reaksjonen på Foghs tale at den trolig var god nok for tyrkiske myndigheter.

Følger dansk lov

På et pressemøte etter talen ble Fogh bombardert med spørsmål om saken.

– Jeg har allerede sagt at ytringsfrihet er en grunnleggende verdi, men samtidig skal vi administrere den med ansvar. Jeg har dyp respekt for folks religiøse følelser, svarte Fogh.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også blitt spekulert i at den dansk-kurdiske TV-stasjonen Roj vil bli stengt av danske myndigheter som følge av kompromisset om Foghs NATO-jobb.

Men Fogh Rasmussen gjentok på pressemøtet det han sa lørdag om at undersøkelsene av en mulig tilknytning mellom Roj og den kurdiske PKK-geriljaen først må fastslås.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis det er beviser for det, må vi handle. Men selvfølgelig innenfor rammene av danske lovgiving, sa Fogh. Han oppfordret til tettere samarbeid mellom danske og tyrkiske myndigheter i saken.

Undersøkelsene av Roj TV, som er en torn i øyet for de tyrkiske myndighetene, har foregått i fire år, men Fogh ville ikke si noe om når de kan fullføres.

Obama støtter Tyrkia

Samtidig som Fogh talte i Istanbul, møtte den amerikanske presidenten Barack Obama sin tyrkiske kollega Abdullah Gül i Ankara.

Der lovet Obama å støtte Tyrkias kamp mot terrororganisasjoner. Han understreket at USA ser på PKK som en av dem.

– Jeg er klar på at PKK er på vår terrorliste. Som en NATO-alliert av Tyrkia er vi komfortable med å gi støtte for å møte denne trusselen, sa Obama.

Møter mellom Gül og Obama under NATO-toppmøtet var avgjørende for at Tyrkia kunne gå inn for Fogh Rasmussen. Dagen etter, under et møte med EUs toppledere i Praha, uttalte Obama sterk støtte for at EU bør ta Tyrkia opp som medlem. Mandag gjentok han dette i en tale til den tyrkiske nasjonalforsamlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forhandlingene om tyrkisk EU-medlemskap har stått i stampe i flere år, og land som Frankrike og Tyskland er imot dette. Også Fogh Rasmussen har tidligere sagt det samme, noe som har irritert Ankara.

På en pressebrifing i Brussel mandag gjorde en talskvinne for EU-kommisjonen klart at eventuelle hestehandler i forbindelse med NATO-toppmøtet ikke har endret på saken.

– Det er ikke noe nytt, sa talskvinnen.(©NTB)