17 år gamle Mari opplevde jordskjelvet

<pDen 17 år gamle utvekslingsstudenten Mari Furuseth Olsen fra Tønsberg våknet brått natt til mandag av at hele huset i den italienske byen Rieti ristet og skalv.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rieti/Oslo (NTB-Bodil Stein): - Jeg ble kjemperedd. Soverommet mitt i fjerde etasje ristet og svaiet. Jeg følte det som om jeg svevde i lufta. Jeg skjønte først ikke hva det var, for jeg har aldri opplevd jordskjelv før. Men jeg sov sammen med min italienske søster og hun forsto det, forteller Mari til NTB på telefon fra Rieti.

De to jentene løp ned til foreldresoverommet i etasjen under der også en bror og en bestemor samlet seg i senga. Akkurat da ønsket jeg nok at jeg hadde vært hjemme i Norge, sier 17-åringen.

- Når vi prøvde å gå, svaiet vi fra side til side som om vi var på en båt i høy sjøgang. Alle naboene skrudde på lyset og kom ut i pyjamasene. Naboer gikk til hverandre.

- Varte lenge

Mari forteller at skjelvet varte lenge, mange sekunder. Etterpå kom det mange småskjelv. Dette var et veldig kraftig skjelv som målte 6,3 på Richters skala. Folk i dette området i Italia er vant til små jordskjelv, men det skal ikke ha vært et så sterkt skjelv siden 1915.

Rieti ligger like ved regionhovedstaden L'Aquila som er hardest rammet av skjelvet. Mer enn 90 mennesker er funnet omkommet og hele 50.000 er husløse i byen.

- I dag har vi bare sittet og sett på TV og ringt til kjente for å høre hvordan de har det. Jeg har påskeferie og går ikke på skolen nå, sier Mari. Hun vil likevel fortsette språkstudiene og bli i Rieti fram til juli.

- Jeg satser på at det ikke kommer flere jordskjelv.

Rømte i vindeltrapp

Også Narvik-mannen Ole Kristoffersen opplevde jordskjelvet på nært hold. Han er musiker og skulle spilt konsert i Roma mandag, men i stedet skal han evakueres fra byen Fossa som ligger to mil fra L'Aquila.

- Vi våknet ti på fire av jordskjelvet. Jeg bodde på kvisten, og det føltes som om jeg ble kastet en halv meter fram og tilbake i senga, forteller han til fremover.no.

Han rakk verken å tenke eller bli redd. Han måtte rømme ned en vindeltrapp og ut på torget.

- Et barn og en gammel kvinne omkom i jordskjelvet her i Fossa, forteller han. Selv anser han seg som heldig som slapp fra jordskjelvet uten skader.

Byen Fossa er nå folketom. Befolkningen har enten rømt eller samlet seg på idrettsstadion.

- Dette området er veldig utsatt for jordskjelv, og de frykter et stort etterskjelv, sier han.

Kristoffersen skal etter planen reise hjem til Narvik tirsdag.

Personvernpolicy