Meny

Nord-Koreas farlige spill

<strong>URO:</strong> Sørkoreanerne stirrer på TV-bilder av raketten som ble skutt opp fra Nord-Koera i helga. Foto: AP
URO: Sørkoreanerne stirrer på TV-bilder av raketten som ble skutt opp fra Nord-Koera i helga. Foto: AP

På et tidspunkt da stormaktene nærmer seg hverandre får vi en ny internasjonal krise, skriver ABC Nyheters kommentator, Jahn Otto Johansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke mange timene etter at president Obama talte i Praha om sin visjon om en atomfri verden, sendte Nord-Korea opp en langdistanserakett som antagelig kan ta kjernevåpen.

Det er ikke bare USA og Sør-Korea som er bekymret. Det er i aller høyeste grad også japanerne som på forhånd sa at dersom raketten gikk inn i japansk luftrom, ville den bli skutt ned. Den nord koreanske rakettprøven vil styrke de kretser i Japan som krever et supermoderne rakettforsvar og endog atomvåpen.

Kinesisk og russisk veto?

Det var Japan som krevde at Sikkerhetsrådet straks kom sammen, men Kina og Russland forhindret en skarp resolusjon. Med sine veto kan de to stanse et hvert FN-initiativ. De begrunner sin avvisende holdning med at man ikke må skade de seksmaktsforhandlingene som ble innledet i 2007 og der kineserne har spilt en konstruktiv rolle. Moskva og Bejing er dessuten skeptiske til at USA skal få en for dominerende rolle i asiatisk politikk.

Koreakrigen

Situasjonen i Sikkerhetsrådet er i dag en helt annen enn da Koreakrigen brøt ut i 1950 etter at nordkoreanske styrker gikk over den 38. breddegrad. Den gang boikottet russerne Sikkerhetsrådet, og det var derfor mulig for generalsekretær Trygve Lie å styre drøftelsene slik at det ble en FN-intervensjon. 16 av FNs medlemsland deltok med militære styrker, og fem andre, blant annet Norge, stilte med et feltsykehus og annen medisinsk hjelp.

Nord-Koreas bisarre situasjon har fortsatt under Kim Jong-il. Foto:AFPNord-Koreas bisarre situasjon har fortsatt under Kim Jong-il. Foto:AFP

Amerikanerne slo til

Men det var USA som måtte bære den militære hovedbyrden da de nord-koreanske angriperne trengte sørover og omringet amerikanerne og sør-koreanerne i en enklave på Østkysten. Amerikanerne satte inn store styrker og utnyttet sitt luftherredømme slik at de kunne stabilisere situasjonen og etter hvert gå til offensiv. Ikke bare befridde de hele Sør-Korea, men trengte langt inn i Nord-Korea og gikk mot grenselven Yale. Det var general McArthurs overmot som utløste en massiv intervensjon av kinesiske såkalte «frivillige» som tvang amerikanernes og deres allierte sørover igjen. McArthur ville bruke atombomber, men ble da avsatt av president Truman.

Verdens mest ugjennomtrengelige

Etterhvert stabiliserte frontlinjen seg langs den 38. breddegrad, og 27. juli 1953 ble det endelig undertegnet en våpenhvileavtale som gjorde slutt på Koreakrigen, men det var ikke noen fredsavtale. Den 38. breddegrad ble verdens mest bevoktede og ugjennomtrengelige grense og fortsatte å være det etter at Jernteppet falt i Europa og den kalde krigen var slutt.

Både i Japan og Sør-Korea har det vært demonstrasjoner mot Kim Jong-il. Foto: APBåde i Japan og Sør-Korea har det vært demonstrasjoner mot Kim Jong-il. Foto: AP

Ekstrem persondyrkelse

Nord-Korea hadde et strengt diktatur med en ekstrem persondyrkelse under Kim Il-song. Selv AKP-m-l-erne, som oppvartet massemorderne i Kambodsja, syntes Nord-Korea ble for drøyt. Derimot dro ledelsen for Aftenpostens typografer stadig dit og ble mottatt som æresgjester. Samtidig førte nord-koreanerne en spesiell form for diplomati der de brukte sitt brennevin med ginsengrot i. Utenriksminister Knut Frydenlund fikk en kasse ginsengbrennevin hver jul og sendte flaskene i spøk til sine venner og bekjente, blant annet meg. Men innholdet var rett og slett udrikkelig.

Raketter og kjernevåpen

Nord-Koreas bisarre situasjon fortsatt under sønnen Kim Jong-il. Han ville ha forblitt en latterlig person hadde det ikke vært for at han bygget opp en stadig sterkere militærmakt og satset på langdistanseraketter og kjernevåpen, blant annet takket være lederen for det pakistanske atomprogrammet. I 2005 erklærte nordkoreanerne at de hadde atomvåpen, og i oktober 2006 utførte de sin første underjordiske prøve. Kim Jong-il truet med å bryte med ikke-spredningsavtalen, men gjennomførte formelt ikke denne trusel, selv om han praksis brøt avtalen.

«Ondskapens akse»

Allerede i januar 2002 stemplet president George W. Bush Nord-Korea som en del av «Ondskapens akse», som forøvrig omfattet Iran og Irak. Men nordkoreanerne gikk etter hvert med på seksmaktsdrøftelser som også omfattet USA, Kina, Russland, Japan og Sør-Korea, og de stengte Yongbyon-reaktoren. Den skulle så demonteres under overvåking av amerikanske eksperter. George W. Bush sa da at han ville fjerne Nord-Korea fra listen over «Ondskapens imperium».

Tilnærming USA-Nord-Korea

I februar 2008 spilte New York-filharmonien i Pyongyang som en manifestasjon av den høyeste kulturelle utveksling siden Koreakrigen. Amerikanerne lovet også å gi Nord-Korea 50.000 tonn matvarer i en ernæringskrise som knapt hadde sitt sidestykke i noe annet land. Det lovet godt for en tilnærming mellom to tidligere erkefiender.

Mislykkede rakettprøver

Men i august i fjor gjorde Nord-Korea helomvending. Arbeidet på Yongbyon-reaktoren ble gjenopptatt og amerikanske inspektører ble utvist samtidig som plutoniumproduksjonen ble gjenopptatt. Forholdet mellom Nord- og Sør-Korea ble forverret da nordkoreanerne igjen stengte grensen. Etter siste årsskifte ble det klart at nord-koreanerne ville gå videre med sitt rakettprogram. Det var en videreføring av et prosjekt som de startet allerede i 1998 med langdistanseraketten Taepodong-1. Men rakettprøven var ikke vellykket. Da de i 2006 sendte opp en videreutviklet versjon, Taepodong-2, eksploderte den like etter oppskytningen.

Ny rakettfiasko

Selv om president Omaba har reagert meget sterkt på den siste nord-koreanske rakettoppskytningen, så var heller ikke den vellykket. Amerikanske eksperter sier at raketten styrtet i Stillehavet, og det kom aldri opp noen satellitt som skulle sende patriotiske melodier ned til Kim Jong-il som visstnok skal ha vært til stede under oppskytningen. Harvard-astronomen Joanthan McDowell som følger rakettoppskytninger og satelittbaner, sier til The New York Times at denne raketten ikke er noen trusel i den nærmeste fremtid. Georffrey E. Fordeen ved Massachussets Institute of Technologi tror at mange offiserer og teknikere ville få sparken etter enda en fiasko. Amerikanske eksperter er enige om at Iran er kommet lenger med sine langdistanseraketter og satellitter. Dermed skulle det være Iran som representerer den største trussel, men iranerne har ennå ikke fått noen atombombe. En kombinasjon av iranske raketter og nord-koreanske atombomber kunne derimot bli farlig.

Obamas første krise

Siden dette er den første internasjonale krise som president Obama står overfor, kan han ikke risikere å bli oppfattet som svak og lite besluttsom. Hans sterke språk må forstås mot denne bakgrunn. Men USA vil sikkert forsterke sitt militære nærvær på og omkring den koreanske halvøy utover de store militærøvelser de nettopp har gjennomført sammen med sørkoreanerne. Derfor kan vi ikke helt utelukke konvensjonelle sammenstøt som kan sette freden i fare.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:15 Australia vil sensurere ekstremistisk innhold på nettet06:03 Politiet undersøker båtbranner i Hordaland06:00 Ødegaard får toppkarakterer i storavisene etter mål og seier06:00 Bollestad anklages for farlig villreineksperiment på Hardangervidda05:50 Dette skjer i dag05:31 OG tok historisk seier i e-sportturnering05:30 Dette skjedde i natt05:11 Bratt børsfall i Asia – Kinas valuta på sitt svakeste på elleve år04:45 Flere trær plantes i Norge04:41 65 demonstranter pågrepet i Hongkong i helgen03:24 Savnet løper funnet i live i skogen i Grenland03:15 Trump skal ha foreslått å atombombe orkaner02:45 Avtale mellom Nasjonalmuseet og rederarvinger inngått for to år siden02:24 Christian Eriksen kan være ferdig i Tottenham02:24 Israel svarer med luftangrep etter raketter avfyrt fra Gaza01:42 Hovland sikret seg PGA-billetten i Idaho01:38 NASA gransker første mulige lovbrudd i verdensrommet00:56 Boris Johnson mener Storbritannia enkelt kan håndtere «no-deal»00:53 Enda en remis for Carlsen i St. Louis00:20 Japan og USA nær en ny handelsavtale00:01 Sudans nye statsminister vil ha landet fjernet fra USAs terrorliste22:54 Regjeringen varsler innstramminger i vindkraftutbygging22:14 Perlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56 Historisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48 Tre raketter avfyrt fra Gaza20:31 Mange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24 Festfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18 Kvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14 Bakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59 Tromsø med borteseier over Brann19:58 Lillestrøm med borteseier over Haugesund19:56 Nye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31 Joelinton senket svakt Tottenham19:01 Artisten Anne Grete Preus er død18:53 Ødegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43 – Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36 To politifolk skutt og såret i Finland18:32 Trump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20 To til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16 Regjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59 Agüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52 MDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46 Nok en republikaner stiller mot Trump16:31 Irans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08 Demonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18 Sju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem
Siste nytt
06:15VerdenAustralia vil sensurere ekstremistisk innhold på nettet06:03NorgePolitiet undersøker båtbranner i Hordaland06:00SportØdegaard får toppkarakterer i storavisene etter mål og seier06:00NorgeBollestad anklages for farlig villreineksperiment på Hardangervidda05:50NorgeDette skjer i dag05:31SportOG tok historisk seier i e-sportturnering05:30NorgeDette skjedde i natt05:11VerdenBratt børsfall i Asia – Kinas valuta på sitt svakeste på elleve år04:45NorgeFlere trær plantes i Norge04:41Verden65 demonstranter pågrepet i Hongkong i helgen03:24NorgeSavnet løper funnet i live i skogen i Grenland03:15VerdenTrump skal ha foreslått å atombombe orkaner02:45NorgeAvtale mellom Nasjonalmuseet og rederarvinger inngått for to år siden02:24SportChristian Eriksen kan være ferdig i Tottenham02:24VerdenIsrael svarer med luftangrep etter raketter avfyrt fra Gaza01:42SportHovland sikret seg PGA-billetten i Idaho01:38VerdenNASA gransker første mulige lovbrudd i verdensrommet00:56VerdenBoris Johnson mener Storbritannia enkelt kan håndtere «no-deal»00:53SportEnda en remis for Carlsen i St. Louis00:20VerdenJapan og USA nær en ny handelsavtale00:01VerdenSudans nye statsminister vil ha landet fjernet fra USAs terrorliste22:54NorgeRegjeringen varsler innstramminger i vindkraftutbygging22:14SportPerlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56PolitikkHistorisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48VerdenTre raketter avfyrt fra Gaza20:31PolitikkMange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24SportFestfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18NorgeKvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14SportBakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59SportTromsø med borteseier over Brann19:58SportLillestrøm med borteseier over Haugesund19:56SportNye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31SportJoelinton senket svakt Tottenham19:01KulturArtisten Anne Grete Preus er død18:53SportØdegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43Reise– Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36VerdenTo politifolk skutt og såret i Finland18:32VerdenTrump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20NorgeTo til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16NorgeRegjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59SportAgüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52PolitikkMDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46VerdenNok en republikaner stiller mot Trump16:31VerdenIrans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08VerdenDemonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18VerdenSju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus