Nord-Koreas farlige spill

<strong>URO:</strong> Sørkoreanerne stirrer på TV-bilder av raketten som ble skutt opp fra Nord-Koera i helga. Foto: AP
URO: Sørkoreanerne stirrer på TV-bilder av raketten som ble skutt opp fra Nord-Koera i helga. Foto: AP

På et tidspunkt da stormaktene nærmer seg hverandre får vi en ny internasjonal krise, skriver ABC Nyheters kommentator, Jahn Otto Johansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke mange timene etter at president Obama talte i Praha om sin visjon om en atomfri verden, sendte Nord-Korea opp en langdistanserakett som antagelig kan ta kjernevåpen.

Det er ikke bare USA og Sør-Korea som er bekymret. Det er i aller høyeste grad også japanerne som på forhånd sa at dersom raketten gikk inn i japansk luftrom, ville den bli skutt ned. Den nord koreanske rakettprøven vil styrke de kretser i Japan som krever et supermoderne rakettforsvar og endog atomvåpen.

Kinesisk og russisk veto?

Det var Japan som krevde at Sikkerhetsrådet straks kom sammen, men Kina og Russland forhindret en skarp resolusjon. Med sine veto kan de to stanse et hvert FN-initiativ. De begrunner sin avvisende holdning med at man ikke må skade de seksmaktsforhandlingene som ble innledet i 2007 og der kineserne har spilt en konstruktiv rolle. Moskva og Bejing er dessuten skeptiske til at USA skal få en for dominerende rolle i asiatisk politikk.

Koreakrigen

Situasjonen i Sikkerhetsrådet er i dag en helt annen enn da Koreakrigen brøt ut i 1950 etter at nordkoreanske styrker gikk over den 38. breddegrad. Den gang boikottet russerne Sikkerhetsrådet, og det var derfor mulig for generalsekretær Trygve Lie å styre drøftelsene slik at det ble en FN-intervensjon. 16 av FNs medlemsland deltok med militære styrker, og fem andre, blant annet Norge, stilte med et feltsykehus og annen medisinsk hjelp.

Nord-Koreas bisarre situasjon har fortsatt under Kim Jong-il. Foto:AFPNord-Koreas bisarre situasjon har fortsatt under Kim Jong-il. Foto:AFP

Amerikanerne slo til

Men det var USA som måtte bære den militære hovedbyrden da de nord-koreanske angriperne trengte sørover og omringet amerikanerne og sør-koreanerne i en enklave på Østkysten. Amerikanerne satte inn store styrker og utnyttet sitt luftherredømme slik at de kunne stabilisere situasjonen og etter hvert gå til offensiv. Ikke bare befridde de hele Sør-Korea, men trengte langt inn i Nord-Korea og gikk mot grenselven Yale. Det var general McArthurs overmot som utløste en massiv intervensjon av kinesiske såkalte «frivillige» som tvang amerikanernes og deres allierte sørover igjen. McArthur ville bruke atombomber, men ble da avsatt av president Truman.

Verdens mest ugjennomtrengelige

Etterhvert stabiliserte frontlinjen seg langs den 38. breddegrad, og 27. juli 1953 ble det endelig undertegnet en våpenhvileavtale som gjorde slutt på Koreakrigen, men det var ikke noen fredsavtale. Den 38. breddegrad ble verdens mest bevoktede og ugjennomtrengelige grense og fortsatte å være det etter at Jernteppet falt i Europa og den kalde krigen var slutt.

Både i Japan og Sør-Korea har det vært demonstrasjoner mot Kim Jong-il. Foto: APBåde i Japan og Sør-Korea har det vært demonstrasjoner mot Kim Jong-il. Foto: AP

Ekstrem persondyrkelse

Nord-Korea hadde et strengt diktatur med en ekstrem persondyrkelse under Kim Il-song. Selv AKP-m-l-erne, som oppvartet massemorderne i Kambodsja, syntes Nord-Korea ble for drøyt. Derimot dro ledelsen for Aftenpostens typografer stadig dit og ble mottatt som æresgjester. Samtidig førte nord-koreanerne en spesiell form for diplomati der de brukte sitt brennevin med ginsengrot i. Utenriksminister Knut Frydenlund fikk en kasse ginsengbrennevin hver jul og sendte flaskene i spøk til sine venner og bekjente, blant annet meg. Men innholdet var rett og slett udrikkelig.

Raketter og kjernevåpen

Nord-Koreas bisarre situasjon fortsatt under sønnen Kim Jong-il. Han ville ha forblitt en latterlig person hadde det ikke vært for at han bygget opp en stadig sterkere militærmakt og satset på langdistanseraketter og kjernevåpen, blant annet takket være lederen for det pakistanske atomprogrammet. I 2005 erklærte nordkoreanerne at de hadde atomvåpen, og i oktober 2006 utførte de sin første underjordiske prøve. Kim Jong-il truet med å bryte med ikke-spredningsavtalen, men gjennomførte formelt ikke denne trusel, selv om han praksis brøt avtalen.

«Ondskapens akse»

Allerede i januar 2002 stemplet president George W. Bush Nord-Korea som en del av «Ondskapens akse», som forøvrig omfattet Iran og Irak. Men nordkoreanerne gikk etter hvert med på seksmaktsdrøftelser som også omfattet USA, Kina, Russland, Japan og Sør-Korea, og de stengte Yongbyon-reaktoren. Den skulle så demonteres under overvåking av amerikanske eksperter. George W. Bush sa da at han ville fjerne Nord-Korea fra listen over «Ondskapens imperium».

Tilnærming USA-Nord-Korea

I februar 2008 spilte New York-filharmonien i Pyongyang som en manifestasjon av den høyeste kulturelle utveksling siden Koreakrigen. Amerikanerne lovet også å gi Nord-Korea 50.000 tonn matvarer i en ernæringskrise som knapt hadde sitt sidestykke i noe annet land. Det lovet godt for en tilnærming mellom to tidligere erkefiender.

Mislykkede rakettprøver

Men i august i fjor gjorde Nord-Korea helomvending. Arbeidet på Yongbyon-reaktoren ble gjenopptatt og amerikanske inspektører ble utvist samtidig som plutoniumproduksjonen ble gjenopptatt. Forholdet mellom Nord- og Sør-Korea ble forverret da nordkoreanerne igjen stengte grensen. Etter siste årsskifte ble det klart at nord-koreanerne ville gå videre med sitt rakettprogram. Det var en videreføring av et prosjekt som de startet allerede i 1998 med langdistanseraketten Taepodong-1. Men rakettprøven var ikke vellykket. Da de i 2006 sendte opp en videreutviklet versjon, Taepodong-2, eksploderte den like etter oppskytningen.

Ny rakettfiasko

Selv om president Omaba har reagert meget sterkt på den siste nord-koreanske rakettoppskytningen, så var heller ikke den vellykket. Amerikanske eksperter sier at raketten styrtet i Stillehavet, og det kom aldri opp noen satellitt som skulle sende patriotiske melodier ned til Kim Jong-il som visstnok skal ha vært til stede under oppskytningen. Harvard-astronomen Joanthan McDowell som følger rakettoppskytninger og satelittbaner, sier til The New York Times at denne raketten ikke er noen trusel i den nærmeste fremtid. Georffrey E. Fordeen ved Massachussets Institute of Technologi tror at mange offiserer og teknikere ville få sparken etter enda en fiasko. Amerikanske eksperter er enige om at Iran er kommet lenger med sine langdistanseraketter og satellitter. Dermed skulle det være Iran som representerer den største trussel, men iranerne har ennå ikke fått noen atombombe. En kombinasjon av iranske raketter og nord-koreanske atombomber kunne derimot bli farlig.

Obamas første krise

Siden dette er den første internasjonale krise som president Obama står overfor, kan han ikke risikere å bli oppfattet som svak og lite besluttsom. Hans sterke språk må forstås mot denne bakgrunn. Men USA vil sikkert forsterke sitt militære nærvær på og omkring den koreanske halvøy utover de store militærøvelser de nettopp har gjennomført sammen med sørkoreanerne. Derfor kan vi ikke helt utelukke konvensjonelle sammenstøt som kan sette freden i fare.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:24 Nordmenn synes regjeringens coronahåndtering er god21:23 Over 800 dødsfall i boliger for eldre i Frankrike21:20 Feltsykehus tas i bruk etter 30 nye dødsfall i Stockholm21:16 To falt i vannet fra større fartøy i Randaberg21:15 Statens banker kutter ikke renten20:50 Forsvaret snur om beordring av sivilt ansatte19:37 Virke: Regjeringen har lyttet til våre innspill19:36 SMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen19:35 NHO-sjef ønsker likebehandling for alle koronarammede bedrifter19:33 LO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger19:32 Høyre om krisetiltak for landbruket: – Hva i alle dager holder Ap på med?19:29 Stockholm vil gi helsepersonell opptil 220 prosent høyere lønn19:28 Hareide med personlig avskjedshilsen til fansen19:27 Norsk Hydro dropper utbytte19:03 Camillas Parker Bowles eksmann smittet – skaper corona-uro blant det britiske aristokratiet18:40 Rolls-Royce-fabrikk i Bergen med permitteringsvarsel til nær 750 ansatte18:39 Byrådet i Oslo vurderer å sette inn Sivilforsvaret i påsken18:36 Russerne må holde seg hjemme ut måneden18:35 Nybø: Nå handler det om å overleve17:52 Nesten 3.000 coronadødsfall i Storbritannia17:41 Nytt coronadødsfall ved OUS17:39 16 Nav-saker blir gjenopptatt17:35 Trump-uttalelse om olje sender Wall Street opp17:35 Stor støtte til hytteforbudet i TV 2-måling17:17 Ba om smittevern-hjelp – mer enn 4000 har meldt seg16:35 Justisministeren: Dette kan du gjøre og ikke i påsken16:34 Funn vekker oppsikt: 50 prosent av coronasmittede hadde ingen symptomer15:54 Savnet isklatrer funnet død utenfor Rjukan15:53 Mor i Bergen tiltalt for drapsforsøk mot sine tre barn15:25 Leir med asylsøkere isolert i Hellas grunnet coronautbrudd15:24 Thailand innfører portforbud15:02 Frankrike klare til å nasjonalisere selskaper dersom nødvendig15:01 Britisk flertall mener coronatiltak kom for sent14:50 Tidligere norsk landslagstrener skal lede svensk langrenn14:28 Bane Nor erkjenner ikke straffskyld for Filipstad-ulykken14:23 Tusenvis av kunder uten strøm etter sterk vind14:11 Første kommune avlyser 17. mai-feiring14:10 Omstridt Brescia-president vil tape kamper med vilje13:34 Norway Cup sikter mot å arrangere13:33 Lånekassen utvider mulighet for betalingsutsettelse13:17 Slik blir kontantstøtten13:15 Leger frykter mangel på malariamedisin13:10 Tidligere FHI-forsker vil myke opp hytteforbudet13:08 Sparket politimann går til sak mot Politidirektoratet13:05 Forskere gjorde oppsiktsvekkende funn: – Visste ikke klimaet var så ekstremt12:45 Ni siktet for drapsforsøk i Oslo12:44 Nesten 50 medier har permittert folk12:27 Vekst i lakseeksporten til Kina12:25 Skuffet Graham Hansen om EM-utsettelsen: – Kom ikke som noen stor overraskelse12:10 Samantha Fox forlovet med sin norske kjæreste11:35 Flere alvorlig coronasyke enn antatt overlever11:33 Vaksine-stiftelse frykter meslingutbrudd som følge av coronatiltak11:05 Israels helseminister coronasmittet11:03 Tour de France-sjefen varsler avlysning10:57 For mange er det en kamp på liv og død å få være seg selv10:56 – En dypt inngripende måte å endre dagpengereglene på10:51 Coronatiltakene fører til doptørke10:48 Boligmarkedet har klart seg bedre enn ventet under coronakrisen10:46 Skudd avfyrt fra to biler i Oslo10:32 12 prosent av arbeidsstyrken i Norge har søkt dagpenger de siste ukene10:31 EU-dom: Ulovlig å ikke ta imot flyktninger10:27 Corona sprer seg blant norsk-somaliere: – Vi har ingen å miste10:22 Kutt i boliglånsrentene kan koste DNB en halv milliard10:19 Astrid Nøklebye Heiberg er død10:07 Hund og katt fjernes fra menyen i Shenzhen10:07 Fotballstjerne besøkte sønnen – bøtelagt for brudd på virusregler10:01 Bygget nytt sykehus på to uker: – Vi trenger at folk holder seg hjemme09:45 – Umoralsk å la permitterte arbeidere jobbe09:44 Færre nyregistrerte biler09:12 Stor konkursfrykt i bilbransjen09:09 Advokat advarer mot corona-appen08:52 29 nyansatte politifolk skal kontrollere svenskegrensen08:39 Bil brant på Bogerud i Oslo08:36 Rokollegene om Tuftes OL-dilemma: – Fantastisk om han fortsetter08:14 Folket delt om «søringkarantene»08:13 Over 5.000 coronadødsfall i USA08:07 Stadig yngre dødsofre i kriminelle konflikter i Sverige08:06 Mer volds- og seksualkriminalitet gir økt press på politiet07:20 Dybala spøkefullt til Ronaldo: Argentina hater deg07:03 Uro blant norske helsearbeidere – ser kolleger over hele verden bli syke og dø06:52 Kraftig økning i anmeldt hatkriminalitet i Norge06:40 Verdens coronafrie hjørner stålsetter seg for krisen06:30 Solberg: – Vi kan ikke overta alle kostnadene06:27 Dette skjer i dag06:24 350 millioner i tilskudd til rohingya-muslimer06:07 Helsedirektoratet: Neppe fotballstart før til høsten06:00 Dette skal til for at Norge letter på tiltakene05:44 EU-land advarer mot krisetiltak mot demokratiet05:40 Enda mer nedgang for kollisjonsskader05:30 Dette skjedde i natt05:16 112 år gamle Bob Weighton er verdens eldste mann05:01 Kolonnekjøring for alle over Haukelifjell og Strynefjellet04:45 4.935 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 28004:32 Virusspredningen stiger ennå i Oslo og Viken, men bremser ellers i landet03:54 BBC: British Airways permitterer 80 prosent av sine ansatte03:28 Russisk utstyr ankommet USA02:52 Amerikansk etterretning: Kina skjuler omfanget av virusutbruddet01:50 Seks uker gammelt virussmittet spedbarn død i USA01:14 TV-tittingen øker, men annonsørene uteblir01:08 FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien
Siste nytt
21:24Helse og livsstilNordmenn synes regjeringens coronahåndtering er god21:23Helse og livsstilOver 800 dødsfall i boliger for eldre i Frankrike21:20Helse og livsstilFeltsykehus tas i bruk etter 30 nye dødsfall i Stockholm21:16NorgeTo falt i vannet fra større fartøy i Randaberg21:15PengerStatens banker kutter ikke renten20:50NorgeForsvaret snur om beordring av sivilt ansatte19:37PengerVirke: Regjeringen har lyttet til våre innspill19:36PengerSMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen19:35PengerNHO-sjef ønsker likebehandling for alle koronarammede bedrifter19:33PengerLO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger19:32PengerHøyre om krisetiltak for landbruket: – Hva i alle dager holder Ap på med?19:29PengerStockholm vil gi helsepersonell opptil 220 prosent høyere lønn19:28SportHareide med personlig avskjedshilsen til fansen19:27PengerNorsk Hydro dropper utbytte19:03VerdenCamillas Parker Bowles eksmann smittet – skaper corona-uro blant det britiske aristokratiet18:40PengerRolls-Royce-fabrikk i Bergen med permitteringsvarsel til nær 750 ansatte18:39Helse og livsstilByrådet i Oslo vurderer å sette inn Sivilforsvaret i påsken18:36Helse og livsstilRusserne må holde seg hjemme ut måneden18:35PengerNybø: Nå handler det om å overleve17:52Helse og livsstilNesten 3.000 coronadødsfall i Storbritannia17:41Helse og livsstilNytt coronadødsfall ved OUS17:39Penger16 Nav-saker blir gjenopptatt17:35PengerTrump-uttalelse om olje sender Wall Street opp17:35PengerStor støtte til hytteforbudet i TV 2-måling17:17Helse og livsstilBa om smittevern-hjelp – mer enn 4000 har meldt seg16:35Helse og livsstilJustisministeren: Dette kan du gjøre og ikke i påsken16:34VerdenFunn vekker oppsikt: 50 prosent av coronasmittede hadde ingen symptomer15:54NorgeSavnet isklatrer funnet død utenfor Rjukan15:53NorgeMor i Bergen tiltalt for drapsforsøk mot sine tre barn15:25VerdenLeir med asylsøkere isolert i Hellas grunnet coronautbrudd15:24VerdenThailand innfører portforbud15:02PengerFrankrike klare til å nasjonalisere selskaper dersom nødvendig15:01VerdenBritisk flertall mener coronatiltak kom for sent14:50SportTidligere norsk landslagstrener skal lede svensk langrenn14:28NorgeBane Nor erkjenner ikke straffskyld for Filipstad-ulykken14:23NorgeTusenvis av kunder uten strøm etter sterk vind14:11NorgeFørste kommune avlyser 17. mai-feiring14:10SportOmstridt Brescia-president vil tape kamper med vilje13:34SportNorway Cup sikter mot å arrangere13:33PengerLånekassen utvider mulighet for betalingsutsettelse13:17PengerSlik blir kontantstøtten13:15Helse og livsstilLeger frykter mangel på malariamedisin13:10NorgeTidligere FHI-forsker vil myke opp hytteforbudet13:08NorgeSparket politimann går til sak mot Politidirektoratet13:05VerdenForskere gjorde oppsiktsvekkende funn: – Visste ikke klimaet var så ekstremt12:45NorgeNi siktet for drapsforsøk i Oslo12:44KulturNesten 50 medier har permittert folk12:27PengerVekst i lakseeksporten til Kina12:25SportSkuffet Graham Hansen om EM-utsettelsen: – Kom ikke som noen stor overraskelse12:10KulturSamantha Fox forlovet med sin norske kjæreste11:35Helse og livsstilFlere alvorlig coronasyke enn antatt overlever11:33Helse og livsstilVaksine-stiftelse frykter meslingutbrudd som følge av coronatiltak11:05PolitikkIsraels helseminister coronasmittet11:03SportTour de France-sjefen varsler avlysning10:57Helse og livsstilFor mange er det en kamp på liv og død å få være seg selv10:56Penger– En dypt inngripende måte å endre dagpengereglene på10:51NorgeCoronatiltakene fører til doptørke10:48PengerBoligmarkedet har klart seg bedre enn ventet under coronakrisen10:46NorgeSkudd avfyrt fra to biler i Oslo10:32Penger12 prosent av arbeidsstyrken i Norge har søkt dagpenger de siste ukene10:31VerdenEU-dom: Ulovlig å ikke ta imot flyktninger10:27NorgeCorona sprer seg blant norsk-somaliere: – Vi har ingen å miste10:22PengerKutt i boliglånsrentene kan koste DNB en halv milliard10:19PolitikkAstrid Nøklebye Heiberg er død10:07VerdenHund og katt fjernes fra menyen i Shenzhen10:07SportFotballstjerne besøkte sønnen – bøtelagt for brudd på virusregler10:01VerdenBygget nytt sykehus på to uker: – Vi trenger at folk holder seg hjemme09:45Norge– Umoralsk å la permitterte arbeidere jobbe09:44MotorFærre nyregistrerte biler09:12NorgeStor konkursfrykt i bilbransjen09:09NorgeAdvokat advarer mot corona-appen08:52Norge29 nyansatte politifolk skal kontrollere svenskegrensen08:39NorgeBil brant på Bogerud i Oslo08:36SportRokollegene om Tuftes OL-dilemma: – Fantastisk om han fortsetter08:14NorgeFolket delt om «søringkarantene»08:13VerdenOver 5.000 coronadødsfall i USA08:07VerdenStadig yngre dødsofre i kriminelle konflikter i Sverige08:06NorgeMer volds- og seksualkriminalitet gir økt press på politiet07:20SportDybala spøkefullt til Ronaldo: Argentina hater deg07:03Helse og livsstilUro blant norske helsearbeidere – ser kolleger over hele verden bli syke og dø06:52NorgeKraftig økning i anmeldt hatkriminalitet i Norge06:40VerdenVerdens coronafrie hjørner stålsetter seg for krisen06:30PengerSolberg: – Vi kan ikke overta alle kostnadene06:27NorgeDette skjer i dag06:24Verden350 millioner i tilskudd til rohingya-muslimer06:07SportHelsedirektoratet: Neppe fotballstart før til høsten06:00NorgeDette skal til for at Norge letter på tiltakene05:44VerdenEU-land advarer mot krisetiltak mot demokratiet05:40MotorEnda mer nedgang for kollisjonsskader05:30NorgeDette skjedde i natt05:16Verden112 år gamle Bob Weighton er verdens eldste mann05:01NorgeKolonnekjøring for alle over Haukelifjell og Strynefjellet04:45Norge4.935 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 28004:32NorgeVirusspredningen stiger ennå i Oslo og Viken, men bremser ellers i landet03:54VerdenBBC: British Airways permitterer 80 prosent av sine ansatte03:28VerdenRussisk utstyr ankommet USA02:52VerdenAmerikansk etterretning: Kina skjuler omfanget av virusutbruddet01:50VerdenSeks uker gammelt virussmittet spedbarn død i USA01:14NorgeTV-tittingen øker, men annonsørene uteblir01:08VerdenFNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus