Forsker advarte mot jordskjelv i L'Aquila

En italiensk forsker varslet for flere uker siden at området rundt L'Aquila ville bli rammet av et større jordskjelv. Foto: EPA / SCANPIX.
En italiensk forsker varslet for flere uker siden at området rundt L'Aquila ville bli rammet av et større jordskjelv. Foto: EPA / SCANPIX.

<pEn italiensk forsker varslet for flere uker siden at området rundt L'Aquila ville bli rammet av et større jordskjelv. Men for ikke å skape panikk, fikk han munnkurv av myndighetene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De første rystelsene i området ble målt allerede i midten av januar, og siden fortsatte de med jevne mellomrom.

Seismologen Gioacchino Giuliani advarte om jordskjelvet i Italia, men ble ikke trodd. Foto: YouTube.Seismologen Gioacchino Giuliani advarte om jordskjelvet i Italia, men ble ikke trodd. Foto: YouTube.

mente at rystelsene tydet på at et større skjelv var i anmarsj. Antakelsen var basert på måling av radongass i områdene der rystelsene fant sted.

Funnene førte til at innbyggerne ble advart via høyttalere på biler som kjørte rundt i byen. Giulianila la også ut en video på YouTube der han fortalte at et kraftig jordskjelv så ut til å være i anmarsj.

Men dette falt ikke i smak hos lederen for sivilforsvaret, Guido Bertolaso, som ble rasende over det han mente var skremselspropaganda. Giuliani ble anmeldt til politiet og tvunget til å fjerne funnene sine fra internett, skriver avisen La Repubblica.

Så sent som 31. mars samlet lokale myndigheter vitenskapsmenn til et møte som skulle bidra til å roe ned innbyggerne.

– Det er nyttig å understreke at det ikke på noen måte er mulig å forutse et jordskjelv, het det i en uttalelse fra sivilforsvaret samme dag som møtet fant sted.

Etter skjelvet mandag avviser fortsatt andre forskere Giulianis funn.

– Hver gang det er et jordskjelv, finnes det folk som mener de har spådd det på forhånd, sier Enzo Boschi, sjef for Italias nasjonale geofysiske institutt ifølge NTB.

Han mener likevel at myndighetene har sviktet, men først og fremst ved ikke å innføre generelle forholdsregler som blant annet å sikre bygninger mot jordskjelv.

Personvernpolicy