Meny

Kalorier på menyen

KALORIER: Ville du bestilt denne pizzaen eller burgeren dersom du fikk vite nøyaktig hvor mange kalorier den inneholder før du bestilte? I Storbritannia skal matens kaloriinnhold nå inn i menyene i hundrevis av restauranter, kantiner og lunsj-barer. (Foto: Colourbox.com)
KALORIER: Ville du bestilt denne pizzaen eller burgeren dersom du fikk vite nøyaktig hvor mange kalorier den inneholder før du bestilte? I Storbritannia skal matens kaloriinnhold nå inn i menyene i hundrevis av restauranter, kantiner og lunsj-barer. (Foto: Colourbox.com)

Kaloriinnholdet i maten skal nå bli like synlig som prisen, i britiske restaurantmenyer. Helsedirektoratet ønsker å få til sunnhetsmerking også i norske restauranter på sikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

Selskapene som deltar i den britiske ordningen fra start er:

Burger King, Subway, KFC, Pizza Hut, Pret a Manger, Compass Group, Co-operative supermarket cafes, ISS Mediclean (driver sykehuskantiner), Marks and Spencer Revive Cafes, Merlin Entertainment, Mitchell and Butlers (leverer mat til pubber i kjedene Harvester og Scream), Sainsbury's cafes, Sodexo, Unilever staff canteens, Waitrose cafes, 7 Day Catering (leverer mat til skolekantiner) og Wimpy.

Nøkkelhullordningen:

Nøkkelhullmerket kan brukes på matvarer med mindre fett, salt og sukker og mer kostfiber.

Ordningen brukes i Norge, Sverige og Danmark, og er nå til behandling i EU, som forventes å ta en beslutning i slutten av april. Det var Sverige som tok i bruk ordningen først, for 20 år siden.

En undersøkelse viser at ni av ti norske forbrukere er positive til sunnhetsmerking av matvarer, og sier at de vil ha stor tillitt til en merkeordning som myndighetene står bak.

Målet med sunnhetsmerking av matvarer er at det bidrar til å endre kostholdet i tråd med helsemyndighetenes anbefaling og til å utjevne sosiale forskjeller i befolkningens kosthold.

Kilder: Helsedirektoratet og Mattilsynet

Det er det britiske mattilsynet, Food Standards Agency (FSA), som sammen med det britiske helsedepartementet står bak den nye ordningen.

Kjente fast food-kjeder som Pizza Hut, KFC og Burger King er med i første omgang, det samme er flere av selskapene som drifter kantiner ved en rekke bedrifter og institusjoner.

Merkeordningen ligner den som ble innført i New York i fjor, og settes i gang etter at en spørreundersøkelse viste at folk gjerne vil ha mer informasjon om maten de kjøper.

Undersøkelsen i regi av FSA viste at hele 85 prosent av de 2000 spurte var positive til at næringsinnholdet vises på menyer.

Nøkkelhullmerking i restauranter

Norske helsemyndigheter satser, i samarbeid med Sverige og Danmark, på den såkalte nøkkehullsordningen, som går ut på at matvarer som møter visse sunnhetskriterier får det grønne nøkkelhull-merket.

- Nå er det ferdig pakkede matvarer som i første rekke får nøkkelhullmerket, i tillegg til fisk, skalldyr, frukt, grønnsaker og poteter.

- En rett med emballasje kan få nøkkelhullet hvis den møter kriteriene, men foreløpig kan ikke mat som blir tilberedt på utsalgsstedet få det. En slik ordning har de imidlertid i Sverige, og det er noe vi også ønsker å få til i Norge på sikt, sier avdelingsdirektør, Arnhild Haga Rimestad, i Helsedirektoratets avdeling for ernæring, til ABC Nyheter.

Strenge regler

I Storbritannia må de 17 selskapene som så langt har sagt seg villige til å bli med på ordningen, følge strenge regler:

  • De må vise kaloriinnholdet i det meste av maten og drikken de serverer.
  • Kaloriinnholdet må være like tydelig som prisen eller navnet på varen.
  • Kaloriinnholdet må være synlig på menyene, menyplansjer eller på butikkhyllene, alt ettersom hvordan kundene velger maten.

Det er altså kalorier som står i fokus, mens den skandinaviske nøkkelhullsordningens fokus er noe bredere:

- Slik det er nå vurderes innhold av salt, sukker, fiber og fett, men for ferdige retter vurderes også kaloriinnholdet, sier Rimestad i Helsedirektoratet.

- Noen produserer ferdige retter for salg i butikk og kiosk. Disse rettene kan få nøkkelhullmerket om de møter kriteriene for energi, fiber, fett, salt og sukker.

- I Storbritannia fokuserer de kun på kalorier. Gir det et riktig bilde av om noe er sunt eller ikke?

- En del retter i fast food restauranter har et utrolig høyt innhold av energi. Bare en enkelt rett kan gi det man trenger av kalorier på en dag, så det er bra at man informerer om energiinnholdet. Ved å bruke nøkkelhullet får imidlertid forbrukeren en enkel veiledning til å velge sunnere retter i tillegg til informasjon om energiinnhold, sier Rimestad.

- Har man noe dokumentasjon på at slik merking faktisk hjelper?

- I Sverige har de hatt ordning med nøkkehull i 20 år. Det man ser der er at det blir produsert stadig flere sunnere matvarer som oppfyller kriteriene for nøkkehullmerket, og det blir solgt mer av disse produktene.

- Nøkkelhullet hjelper forbrukeren i kjøpsøyeblikket til å velge et sunnere alternativ innen en bestemt matvaregruppe. Nøkkelhullet er enkelt å bruke og forstå, uavhengig av språklige utfordringer og bakgrunnskunnskap om ernæring, sier Rimestad.

- Gjerne det samme i Norge

Sven Hars, markedsdirektør i Burger King i Norge, er positiv til at man innfører en sunnhetsmerking i restauranter også her til lands.

- Vi har allerede nærings- og allergi- og kaloriguider i restaurantene og på nett, så det vil i så fall bare være snakk om en enda tydeligere og mer gjennomført merkeordning, sier han til ABC Nyheter.

- Er deres erfaring at folk velger sunnere alternativer når de vet hva maten inneholder?

- Det er en kompleks materie. Den ene dagen er fett sunt, den andre dagen ikke, det samme med karbohydrater og proteiner. Noen veldig opptatt av kosthold, andre ser på innholdet, men synes det er vanskelig å forholde seg til.

- Vi mener uansett at det er viktig å informere, sier Sven Hars til ABC Nyheter.

Hva mener du? Bør menyene i norske restauranter inneholde informasjon om hvor mange kalorier maten inneholder, eller om den har mye fett, salt og sukker? Skriv din kommentar i feltet under.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:22 Espen Klouman Høiner fikk første Heddapris17:03 Sjokkrapport for kjøttelskere16:59 Human-Etisk Forbund: Kirkevalget bør skilles fra kommunevalget15:42 Smitten i Askøy skyldes trolig avføring fra dyr15:33 To menn tok seg inn på hotellrommet – nå er de dømt15:32 Carrie Lam ber Hongkong om unnskyldning15:31 Sarri forlater Chelsea, Juventus neste15:30 Svensk forsvarstopp tiltalt for hallikvirksomhet14:23 Mann i 70-årene alvorlig skadd i drukningsulykke i Oslofjorden14:09 Netanyahus kone dømt for misbruk av offentlige midler14:05 Iran mener USA kan ha stått bak tankskip-hendelsene13:56 Millioner rammet av strømbrudd i Sør-Amerika13:52 Charter-Svein får sommerjobb av TV 213:47 Bolighus i Finnmark er overtent13:29 Grande: Venstres målinger er «ræva»13:18 Forskere vil kartlegge Doggerland - det forsvunnede landet i Nordsjøen11:25 Skjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46 Blinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31 130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken10:07 Middelhavsland vil spore opp savnede migranter09:07 Kommunen avgjør neste uke: Er Nordkapp norsk eller svensk?08:24 Norske ordførere har i snitt 2,8 millioner kroner i formue08:15 Drømmefengsel for drapsmenn og smuglere08:08 To menn pågrepet etter brann i Agder08:01 Nye protester i Hongkong06:19 Over 300 evakuert etter brann på hotell i Ålesund05:50 Dette skjer i dag05:46 Dette skjedde i natt05:19 USA hevder Iran prøvde å skyte ned amerikansk drone04:57 Verdens største fly til salgs for knapt 3,5 milliarder kroner04:24 62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år04:22 Hovland fremdeles likt med Tiger Woods etter tredje runde i US Open03:52 Mann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:31 Tsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:08 Argentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49 Fly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06 – Vi blir diskriminert med statlig velsignelse. Det er hårreisende01:02 Saudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48 New York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13 15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05 Britenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48 Motorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25 Norges speidere reiser Frankrike rundt22:01 Britenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36 Tenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19 To pågrepet etter brann i Agder21:09 Avis: Pogba villig til å strike seg bort20:53 Erkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44 Ukraina snudde finalen og vant U20-VM20:29 RBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55 Poengdeling mellom Haugesund og Brann19:43 Start-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40 Front Altair-mannskap på plass i Dubai18:44 Tørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35 Eksplosjon i Damaskus18:20 Tenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10 – Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54 Beskjeden Kristoff-start i Sveits17:24 Uvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05 Amanda Knox tilbake i Italia16:42 Kokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41 Over 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34 Hjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20 Politiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02 Simen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55 Minst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52 Haavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32 – Nynazister kartlegger oss14:26 En person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01 Forsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45 Flere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42 Benkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58 Hongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43 Folkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21 Politiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48 Derfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36 Hongkongs leder varsler kunngjøring08:24 FHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15 Vy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13 Brasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00 Nå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07 Coutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39 Store variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33 Hovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59 Mann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:13 Bombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46 Demokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21 Høie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47 Raymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08 Abe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58 Person omkom etter fall fra bygning02:52 Cuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26 Sverige var vertskap for møter om Venezuela02:22 Norske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43 Frontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27 Regjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54 Dales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53 Pave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop
Siste nytt
17:22NorgeEspen Klouman Høiner fikk første Heddapris17:03Helse og livsstilSjokkrapport for kjøttelskere16:59PolitikkHuman-Etisk Forbund: Kirkevalget bør skilles fra kommunevalget15:42NorgeSmitten i Askøy skyldes trolig avføring fra dyr15:33SportTo menn tok seg inn på hotellrommet – nå er de dømt15:32PolitikkCarrie Lam ber Hongkong om unnskyldning15:31SportSarri forlater Chelsea, Juventus neste15:30VerdenSvensk forsvarstopp tiltalt for hallikvirksomhet14:23NorgeMann i 70-årene alvorlig skadd i drukningsulykke i Oslofjorden14:09VerdenNetanyahus kone dømt for misbruk av offentlige midler14:05VerdenIran mener USA kan ha stått bak tankskip-hendelsene13:56VerdenMillioner rammet av strømbrudd i Sør-Amerika13:52NorgeCharter-Svein får sommerjobb av TV 213:47NorgeBolighus i Finnmark er overtent13:29PolitikkGrande: Venstres målinger er «ræva»13:18NorgeForskere vil kartlegge Doggerland - det forsvunnede landet i Nordsjøen11:25NorgeSkjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46VerdenBlinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31Reise130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken10:07VerdenMiddelhavsland vil spore opp savnede migranter09:07NæringslivKommunen avgjør neste uke: Er Nordkapp norsk eller svensk?08:24PengerNorske ordførere har i snitt 2,8 millioner kroner i formue08:15Helse og livsstilDrømmefengsel for drapsmenn og smuglere08:08NorgeTo menn pågrepet etter brann i Agder08:01VerdenNye protester i Hongkong06:19NorgeOver 300 evakuert etter brann på hotell i Ålesund05:50NorgeDette skjer i dag05:46NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenUSA hevder Iran prøvde å skyte ned amerikansk drone04:57PengerVerdens største fly til salgs for knapt 3,5 milliarder kroner04:24Norge62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år04:22SportHovland fremdeles likt med Tiger Woods etter tredje runde i US Open03:52NorgeMann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:31VerdenTsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:08SportArgentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49VerdenFly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06Reise– Vi blir diskriminert med statlig velsignelse. Det er hårreisende01:02VerdenSaudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48VerdenNew York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13Norge15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05PolitikkBritenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48NorgeMotorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25SportNorges speidere reiser Frankrike rundt22:01PolitikkBritenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36NorgeTenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19NorgeTo pågrepet etter brann i Agder21:09SportAvis: Pogba villig til å strike seg bort20:53VerdenErkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44SportUkraina snudde finalen og vant U20-VM20:29SportRBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55SportPoengdeling mellom Haugesund og Brann19:43SportStart-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40VerdenFront Altair-mannskap på plass i Dubai18:44VerdenTørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35VerdenEksplosjon i Damaskus18:20NorgeTenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10Livet– Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54SportBeskjeden Kristoff-start i Sveits17:24VerdenUvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05VerdenAmanda Knox tilbake i Italia16:42NorgeKokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41SportOver 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34SportHjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20NorgePolitiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02PolitikkSimen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55VerdenMinst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52SportHaavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32Norge– Nynazister kartlegger oss14:26NorgeEn person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01VerdenForsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45PolitikkFlere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42PolitikkBenkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58PolitikkHongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43PengerFolkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21NorgePolitiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48LivetDerfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36VerdenHongkongs leder varsler kunngjøring08:24NorgeFHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15NorgeVy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13VerdenBrasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00NorgeNå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07SportCoutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39NorgeStore variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33SportHovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59NorgeMann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:13VerdenBombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46VerdenDemokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21Helse og livsstilHøie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47NorgeRaymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08VerdenAbe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58NorgePerson omkom etter fall fra bygning02:52VerdenCuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26VerdenSverige var vertskap for møter om Venezuela02:22NorgeNorske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43VerdenFrontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27NorgeRegjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54NorgeDales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53VerdenPave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus