Åpner Norges første naturfengsel

Åpner Norges første naturfengsel
Åpner Norges første naturfengsel

<pI juni åpner Norges første naturfengsel på Hustad i Møre og Romsdal. Luftegårder med høye gjerder skal byttes ut med friluftsliv, vedlikehold av kyststier og skogrydding. I alle fall for noen av de innsatte.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette smaker mer av rekreasjon enn av straff, vil kanskje noen si. Fungerende fengselsleder ved Hustad fengsel, Gjert Skjønberg, forstår godt at et slikt spørsmål kan stilles, han en forebyggende effekt.

– Straffen vil fortsatt være der i form av en frihetsberøvelse. De innsatte vil fortsatt ha store deler av døgnet regulert og må følge et program, sier han.

Forebygging

– Når vi ønsker å systematisere bruken av naturen så er det fordi vi tror at turer og arbeid i naturen har en forebyggende effekt. Et fengselsopphold skal ikke bare være frihetsberøvelse, men skal også bidra til mestring, påvirkning, endring og forebygging, sier Skjønberg.

Den offisielle åpningen av naturfengselet skulle egentlig ha skjedd nå i slutten av mars. På grunn av justisminister Knut Storbergets (Ap) sykdom, ble det hele utsatt til den andre uka i juni.

– Men vi er i gang. Egentlig har Hustad fengsel vært et naturfengsel siden det åpnet, sier Skjønberg.

Flott natur

Det er en utrolig flott natur i området rundt fengselet, som er blant landets aller nyeste. Det er gangavstand til både fjellterreng, skogsområder, en av Norges største og flotteste sandstrender, Farstadsanden.

Kystlandskapet innenfor Hustadvika er nærmeste nabo.

Fengselet er blitt lagt merke til med kreative forsøk i flere sammenhenger. Et samarbeid med Bjørnsonfestivalen om lyrikk og musikk har tydeligvis bidratt til økt leseglede blant de innsatte. De innsatte låner 17 ganger så mange bøker som folk flest.

Fengselet arbeider nå for å få på plass en rusmestringsavdeling. 60 prosent av de innsatte i norske fengsel har rusrelaterte problemer.

Skogrydding

En gruppe innsatte drev på med skogrydding da NTB besøkte Hustad fengsel like før påske.

– Dette er langt bedre enn å sitte inne bak murene. Tiden går også mye fortere, sier en av dem, Ola Sandøy.

Sandøy soner en dom for uaktsomt drap etter en trafikkulykke han var involvert i med vogntog i Trondheim. Saken er velkjent gjennom mediene. Sandøy sto fram både med navn og bilde den gangen, og gjør det gjerne fortsatt. Etter den tragiske ulykken fikk han sterk støtte fra sine kolleger i lastebilnæringen som mente feil paragraf i straffeloven ble lagt til grunn i tiltalen mot Sandøy.

Nå er han mest opptatt av å legge soningen bak seg, skaffe seg nytt førerkort og de sertifikatene som skal til for å bli godkjent som vogntogsjåfør og komme seg i arbeid igjen. Fortsatt har han noen uker med skogsarbeid på Hustad foran seg. (©NTB)

Klikk på videoruta over artikkelen for å se video fra Hustad.

Personvernpolicy