Sparebanksjef får over en halv million i bonus

<pAdministrerende direktør i SpareBank 1 SMN, Finn Haugan, får 540.000 kroner i bonus for 2008. Oppkjøpet av Glitnir Bank og god bankdrift er begrunnelsen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styreleder Per Axel Koch i SpareBank 1 SMN sier at sparebanken har håndtert krisen på en god måte og operert tilnærmet som normalt.

– Mange andre banker har ikke håndtert den like godt. Oppkjøpet av Glitnir Bank er et meget godt strategisk arbeid. Det er et av de billigste bankoppkjøpene som er gjort i Europa, som Sparebank 1-bankene gjorde med Finn Haugan i spissen. Styret mener Haugan har gjort en svært god jobb, sammen med resten av konsernledelsen, sier Koch til Adresseavisen.

Resultatpynting

Sparebank 1-bankene kjøpte Glitnir Bank i desember i fjor for 300 millioner kroner etter at den islandske morbanken ble tvunget til å selge.

SpareBank 1 SMN eier 25 prosent av banken, som har fått tilbake navnet BNbank.

Ifølge Sparebank 1-bankene er BNbank verdt nesten 2,4 milliarder, og oppkjøpet forbedret dermed SpareBank 1 SMNs resultat med 519 millioner kroner i fjor.

Ikke full pott

Bonusen på 540.000 kroner utgjør 65 prosent av det Haugan maksimalt kunne fått i bonus for fjoråret. Bankdirektøren har en avtale om at han kan få inntil fire månedslønner i bonus, og i fjor var Haugans fastlønn 2,5 millioner.

I fjor fikk Haugan utbetalt full bonus for regnskapsåret 2007. Den var på 734.000 kroner.

Styrelederen sier ingen i konsernledelsen har fått full bonus for 2008.

– Den ordinære bankdriften var bra, men ikke så bra som vi håpet, sier Koch.

Bruker pakker

SpareBank 1 SMN har benyttet seg av Bankpakke I, som myndighetene la fram i fjor høst for å sikre bankene finansiering til utlån. Banken vil også vurdere å benytte seg av Bankpakke II i år, for å bedre soliditeten.

På spørsmål om det er riktig å betale bonus til sjefen samtidig som banken vurderer å benytte seg av andre runde av bankpakkene, sier Koch at styret må forholde seg til inngåtte avtaler.

– Bonusen gjelder for i fjor, i år har vi tatt den vekk, sier Koch.

Han viser også til at Haugan og vel 100 andre ledere i SpareBank 1 SMN har frasagt seg lønnsøkning i år.

Finn Haugan selv vil ikke kommentere bonusen for fjoråret, men viser til styreleder Per Axel Koch. (©NTB)

Personvernpolicy