Mener Aker-transaksjon ligner politisk korrupsjon

Statsminister Jens Stoltenberg (th), Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
Statsminister Jens Stoltenberg (th), Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHøyres næringspolitiske talsmann mener Aker-transaksjonene ligner på politisk korrupsjon.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Aker og staten

• Aker Holding ble etablert i juni 2007 med ett eneste formål. Holdingselskapet skulle eie 40 prosent av høyteknologiselskapet Aker Kværner.

• Aker Holding er eid av Aker ASA (60 %), den norske stat (30 %) og forskjellige Wallenberg-selskaper (10 %).

• Etableringen av Aker Holding kom i stand for å hindre at Aker ASA solgte sitt datterselskap Aker Kværner til utenlandske interessenter. Avtalen som regulerer Aker Holding, sikrer at selskapet forblir under norsk kontroll.

• I 2008 skiftet Aker Kværner navn til Aker Solutions. Dermed eier Aker Holding i dag 40,27 prosent av aksjene i Aker Solutions, mens nærmere 60 prosent er fordelt på en stor mengde aksjonærer som handler på Oslo Børs.

• Aker Solutions er et operativt selskap med virksomhet i 30 land. Selskapet har rundt 25.000 ansatte og en meget variert sammensatt virksomhet.

• I april 2009 besluttet Aker Solutions å kjøpe noen mindre selskaper og deler av andre selskaper fra Aker ASA.

• Kjøpet utløste kritikk fra flere hold fordi man ikke stolte på at handelen var gjort til riktig pris og til fordel for Aker Solutions. Analytikere og medier mer enn antydet at det hadde vært for nære bånd mellom kjøper og selger.

• 5. april 2009 besluttet derfor næringsminister Sylvia Brustad (Ap) at handelen skulle gjennomgås av uavhengige juridiske og finansielle eksperter. (©NTB)

Hele denne saken ligner på politisk korrupsjon, sier Torbjørn Hansen (H) i Stortingets næringskomité til VG.

Milliardsalg

Han viser til at Røkke-eide Aker fikk 6,4 milliarder kroner i 2007 for salget av deler av Aker Solutions (den gang var navnet Aker Kværner) til staten. Røkke beholdt kontrollen.

Forrige uke solgte Aker flere selskaper til Aker Solutions – noe som sendte aksjeverdien av selskapet bratt nedover. Transaksjonene ble ikke behandlet eller godtkjent av staten som deleier.

Hansen krever at regjeringen setter foten ned:

– Det ser ut som om staten tappes for verdier, og regjeringen må ty til alle mulige skritt for å stoppe eller reversere disse transaksjonene, sier han til Dagbladet.

Gikk utenom

Ifølge Dagens Næringsliv fintet Røkke ut regjeringen ved å la transaksjonene gå til et datterselskap.

Det var ikke Aker Solutions asa, men datterselskapet Aker Solutions as som var motpart i transaksjonene. Dermed unngikk man veien om generalforsamling i morselskapet, og beslutningen ble kun gjort kjent gjennom en orienteringssak i Aker Holding-styret der også staten sitter med en representant.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet ble at aksjonæravtalen fra 2007 som sikrer staten innflytelse, ikke kom til anvendelse, skriver DN.

– Merkelig

Torbjørn Hansens partikollega og tidligere finansminister Per-Kristian Foss sier at han godt forstår mistanken om politisk korrupsjon.

– Forholdet mellom regjeringen og Røkke blir bare merkeligere og merkeligere. Det virker som regjeringen behandler Røkke annerledes enn andre kapitalister, som for eksempel Stein Erik Hagen, sier Foss til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også andre deler av opposisjonen er kritiske. Næringspolitisk talsmann i Venstre Leif Helge Kongshaug sier at saken bærer sterkt preg av kameraderi.

– Dette lukter gutteklubben Grei, sier han til Dagbladet.

Avviser

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) besluttet søndag å foreta en egen uavhengig gjennomgang av transaksjonene. Denne gjennomgangen av de juridiske og finansielle prosessene kommer i tillegg til Akers egen gransking som Brustad ba om fredag. Hun avviser påstandene om politisk korrupsjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er helt feil at vi behandler enkeltaktører annerledes enn andre. Høyre prøver å skape et bilde som ikke er riktig, sier hun til VG.

Tjenester

Forvalter Kjell Erik Eilertsen i Ferncliff Asset Management, der investor Øystein Stray Spetalen er hovedeier, er minst like kritisk. Han sier at forholdet mellom Ap og Røkke neppe er korrupsjon slik man ser på mafiafilmer, men av en type han mener er vanlig i Norge: «jeg hjelper deg, så hjelper du meg».

– Se bare på alle styrevervene Ap-folk har fått i Aker-systemet, sier Eilertsen til VG.

Til Dagbladet sier Eilertsen at «staten er med som døv og blind passasjer».

– Enten så er de dumme, eller så er det korrupsjon. Jeg håper selvsagt bare de er dumme, legger han til.

Ingen støtte

Kommunikasjonsdirektør Geir Arne Dramgeid i Aker ASA understreker i en e-post til VG at Aker-konsernet ikke gir økonomisk støtte til noen partier.

Han peker videre på at det også sitter personer med politisk bakgrunn fra Høyre og Senterpartiet i styrer i Aker-selskaper.

Aker Solutions skal mandag ha ekstraordinært styremøte for å ta stilling til kravet om gransking av milliardavtalen mellom Aker og Aker Solutions, skriver DN. (©NTB)