Ingen enighet om Nord-Korea i FNs sikkerhetsråd

Sørkoreanere ser på nyhetssendinger på TV som forteller om oppskytingen av en nordkoreansk rakett. FNs sikkerhetsråd greide søndag ikke å komme til enighet om en resolusjon mot Nord-Korea. Foto: Scanpix/Reuters/Jo Yong-hak.
Sørkoreanere ser på nyhetssendinger på TV som forteller om oppskytingen av en nordkoreansk rakett. FNs sikkerhetsråd greide søndag ikke å komme til enighet om en resolusjon mot Nord-Korea. Foto: Scanpix/Reuters/Jo Yong-hak.

<pFNs sikkerhetsråd avsluttet søndag et krisemøte om Nord-Koreas oppskyting av en langdistanserakett uten å bli enig om en reaksjon.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medlemmene av rådet skal likevel fortsette rådslagningene senere om en passende reaksjon på det de kalte en alvorlig situasjon, ifølge Mexicos FN-ambassadør Claude Heller, som denne måneden er Sikkerhetsrådets president.

Kinas FN-ambassadør Zhang Yesui sa etter det tre timer lange møtet søndag at enhver reaksjon fra Sikkerhetsrådets side må være forsiktig og ikke overdreven.

Uenighet

Det var på forhånd klart at det er uenighet blant de 15 medlemmene av Sikkerhetsrådet om den nordkoreanske rakettoppskytingen søndag kunne karakteriseres som brudd på FN-resolusjoner.

USA, Storbritannia og Frankrike presset på for en kraftig fordømmelse, mens Russland, Kina, Libya, Uganda og Vietnam ikke vil ha en så sterk reaksjon at det setter sekslandsforhandlingene med Nord-Korea om atomnedrustning i fare.

USA, Japan og EU har alt fordømt den nordkoreanske rakettoppskytningen som en provokasjon. Nord-Korea hevder selv at formålet med rakettoppskytingen var å sende opp en satellitt.

Analytikere mener at oppskytingen i virkeligheten var en test på en rakett som kan føre et stridshode så langt som til Alaska.

Raketten gikk over japansk territorium før den styrtet i Stillehavet.

Nord-Korea selv hevder at oppskytingen var vellykket og at satellitten som raketten skal ha ført, ble satt i omløp rundt jorda.

Ifølge Nord-Koreas nyhetsbyrå KCNA var lederen Kim Jong-il selv til stede under oppskytingen.

Brudd på FN-resolusjoner

Det var Japan som ba om krisemøtet i Sikkerhetsrådet, og Japan vil selv kunngjøre nye sanksjoner mot Nord-Korea fredag.

Japan, Sør-Korea og USA mener oppskytingen er et brudd på FN-resolusjoner som forbyr Nord-Korea å skyte opp ballistiske missiler. Resolusjonene ble vedtatt etter en kjernefysisk prøvesprengning i 2006.

Men Nord-Korea sier at de bare har benyttet seg av sin rett til fredelig utforskning av rommet, og at oppskytingen av en satellitt er fullt lovlig.

USA, Russland, Japan, Kina, Sør-Korea og Nord-Korea deltar i sekslandsforhandlingene som har som formål å stanse Nord-Koreas atomvåpenprogram mot løfter om matvarehjelp og hjelp til å utvikle kjernekraft som energikilde. (©NTB)

Personvernpolicy