Minst 90 døde i jordskjelv

En kvinne bæres ut av redningsarbeidere fra huset hennes i Aquila. Foto: Reuters/Scanpix.
En kvinne bæres ut av redningsarbeidere fra huset hennes i Aquila. Foto: Reuters/Scanpix.

<pOver 90 mennesker skal så langt være meldt omkommet og opptil 50.000 kan ha blitt hjemløse etter jordskjelvet i Abruzzo-regionen i Italia, opplyser italienske myndigheter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om jordskjelv i Italia
• 31. oktober 2002: 30 mistet livet da et jordskjelv som målte 5,9 på Richters skala, rammet Campobasso.
• 26. september 1997: Elleve omkom da to jordskjelv på 6,4 rammet Assisi.
• 23. november 1980: 2.735 personer mistet livet og over 7.500 ble skadd i et jordskjelv som målte 6,5 på Richters skala. Skjelvet hadde sitt senter i Eboli, men det ble meldt om skader i et stort område.
• 6. mai 1976: 976 mistet livet og 70.000 ble hjemløse da et skjelv på 6,5 rammet Friuli.
• 27. juli 1930: Rundt 1.400 omkom da et skjelv som målte 6,5, rammet Irpinia-regionen.
• 13. januar 1915: Om lag 32.600 personer omkom i et skjelv på 7,0 i Avezzano.
• 28. desember 1908: Over 82.000 mistet livet da et skjelv som målte 7,2, rammet Messina på Sicilia. Skjelvet førte også til en ødeleggende flodbølge.

Letemannskaper jobber på spreng for å finne overlevende etter jordskjelvet som rammet det sentrale Italia i natt.

Ifølge den italienske avisen La Repubblica skal minst 90 mennesker så langt være omkommet. Flere personer er også savnet, og det er ventet at tallene vil stige. Antallet omkomne bekreftes av Italias innenriksminister.

Skjelvet som rammet Abruzzo-regionen, rundt 10 mil nordøst for Roma, kom på verst tenkelig tidspunkt – midt på natten – og mange ble derfor fanget inne i sammenraste hus.

Deler av et studenthjem og en kirke var blant bygningene som kollapset da det kraftige skjelvet rystet regionen i det sentrale Italia.

Barn omkom

Fire barn skal ha vært blant de omkomne i L’Aquila. Alle barna befant seg i samme bygning. Også ett av byens kirketårn raste sammen, og flere biler ble begravd i store murblokker fra sammenraste hus.

Foto: Reuters / Scanpix.Foto: Reuters / Scanpix.

Skjelvet målte 6,3 på Richters skala, ifølge geologer i USA, mens italienske målinger viser at det hadde en styrke på 5,8. Episenteret lå i nærheten av byen L’Aquila, 95 kilometer nordøst for Roma.

– Tusenvis av mennesker kan ha blitt hjemløse og tusenvis av bygninger har rast sammen eller er blitt skadd, sier Agostino Miozzo i det italienske sivilforsvaret.

Innestengt i ruinene

Hjelpemannskaper med hunder var raskt på plass og startet søk i ruinene av hus, deriblant et studenthjem i byen L’Aquila, der man frykter at mennesker kan ligge begravet.

LItt før klokken ti mandag morgen meldte avisen La Repubblica at syv studenter er fanget under restene av et fire etasjer høyt studenthjem som raste sammen i jordskjelvet. Brannmannskaper og sivilforsvar graver med hendene i et forsøk på å redde ut studentene.

Utenfor studenthjemmet samlet det seg gråtende medstudenter, mange med tepper om skuldrene.

– Vi klarte å komme oss ut, men vi måtte bane oss vei gjennom et hull i trappa, fordi taket var rast sammen, fortalte den 22 år gamle studenten Luigi Alfonsi.

- Ristet sengen

Skjelvet kunne også kjennes godt i Roma, der mange mennesker ble vekket.

Norske Magnus Lunde er i Roma på ferie og merket skjelvet helt dit.

- Jeg våknet i halv firetiden. Det kjente ut som om noen sto og ristet i sengen min i rundt 20-30 sekunder, sier han til ABC Nyheter.

TV-bilder viser gater i L’Aquila som er fulle av murstein og andre bygningsrester, og et moderne hus der taket er rast sammen.

Et skjelv av en slik størrelse kan føre til store skader, ikke minst i Italia der det er mange gamle bygninger.

Søndag kveld ble det registrert et middels kraftig jordskjelv ved Ravenna i det nordlige Italia, som kunne kjennes langs hele adriaterhavskysten fra L’Aquila i sør til Trieste og Bologna i nord. Dette skjelvet målte 4,6.

En sammenrast gate i byen L'Aquila etter det kraftige jordskjelvet natt til mandag. Foto: EPA / Scanpix.En sammenrast gate i byen L'Aquila etter det kraftige jordskjelvet natt til mandag. Foto: EPA / Scanpix.

Området som ble rammet av jordskjelvet i natt skal ifølge La Repubblica ha hatt mye seismisk aktivitet de siste to månedene uten at det har ført til skader på mennesker eller ting.

Ifølge Richters skala vil et jordskjelv klassifisert til 6 på skalaen ha ødeleggende rystelser med dødsofre.

Statsminister Silvio Berlusconi avlyste mandag en tur til Moskva på grunn av skjelvet. Han vil i stedet reise til jordskjelvområdet.

– At regjeringssjefen er til stede, kan være nyttig, sier Berlusconi til italiensk fjernsyn.

Jordskjelvområde

Nattens skjelv i Italia ble også registrert ved forskningsinstituttet NORSAR på Kjeller utenfor Oslo.

– Vi har veldig sterke signaler registrert. Vi får veldig tydelige signaler når jordskjelvet er så sterkt og så nært som dette, forteller seismolog Tormod Kværna til ABC Nyheter.

Ifølge Kværna befinner Italia seg i et jordskjelvområde hvor sterke skjelv ikke er så uvanlig.

– Skjelv i denne størrelsesordenen er ikke noe vi ser på fastlandsnorge. Men på Svalbard er jordskjelv i denne størrelsen mindre uvanlig. I februar i fjor ble det registrert et jordskjelv med styrke 6,2 på Richters skala i Storfjorden, ca. 140 km sørøst for Longyearbyen, forteller Kværna.

Jordskjelvet er det største på norsk område i historisk tid. Det største jordskjelvet registrert på det norske fastlandet brøt ut i Rana-området i 1819. Det målte 5,8 på Richters skala.

ABC Nyheter følger saken.

Personvernpolicy