Fra fiende til venn

Kaptein Alamu og resten av Monuc måtte gjennomføre drastiske tiltak i Rutshuru-området da de overtok ansvaret.
Kaptein Alamu og resten av Monuc måtte gjennomføre drastiske tiltak i Rutshuru-området da de overtok ansvaret.

<pFor ett år siden hatet lokalbefolkningen FN. Nå er historien en helt annen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rutshuru-området i Nord-Kivu har i mange år vært et problemområde, hvor det har blitt utkjempet mange kamper mellom ulike militære grupper. Området var tidligere delt mellom de militære grupperingene CNDP, FDLR, regjeringshæren (FARDC) og Mayi-Mayi-militsen (uttales maimai).

Sivilebefolkningen har vært utsatt for store overgrep, og senest 4. og 5. november i fjor, gikk CNDP fra dør til dør i byen Kiwanja og drepte 150 mennesker.

- Måtte gjøre noe drastisk

31. mars var det ett år siden den nåværende indiske Monuc-kontigenten tok over ansvaret for området. Monuc er navnet på FNs styrker i det krigsherjede landet, og er et akronym for ”Mission de l'Organisation des Nations Unies en République démocratique du Congo”.

Det provisoriske klasserommet der barna undervisesDet provisoriske klasserommet der barna undervises

Inntil da var det bare 100 indiske soldater som hadde ansvaret for området.

Det var så store problemer i området at Monuc innså at de måtte foreta seg mye på eget initiativ, som de ikke var pålagt fra sentralt holdt. Monuc var på det tidspunkt svært upopulære blant befolkningen. Blant annet opplevde de at flere av bilene deres ble satt fyr på.

- Vi fant ut at vi måtte gjøre noe drastisk, sier oberst Ranbir, som leder den indiske kontigenten.

Blant de viktigste tiltakene de innførte var patruljer flere ganger daglig – natt som dag. Dette har skjedd i samarbeid med befolkningen, og Monuc har telefonnummeret til seks til ti stykker i hver landsby som de kommuniserer med når de er på patrulje. Flere innfødte vi snakket med at det har blitt tryggere i Rutshuru etter at patruljene startet, og at de for første gang på flere år kan bevege seg

Allsang blant barnaAllsang blant barna

ute om natten.

Lærer opp barna

De har opprettet også en egen flyktningleir bare få meter fra Monuc-leiren, der det nå bor flere tusen mennesker som ikke føler seg trygge i sine egne hjem. Mange av dem jobber som normalt på dagen, og når arbeidsdagen er over, returnerer de til

Kvinner få tilgang til symaskiner i Monuc-leirenKvinner få tilgang til symaskiner i Monuc-leiren

leiren. Det er særlig om natten at det er utrygt for lokalbefokningen, og FDLR har plyndringsraid flere ganger i uken. Bare denne uken har flere blitt drept i forskjellige sammenhenger.

Monuc tilbyr undervisning til barna i leiren. Dagen starter med sang. Deretter undervises de i skikk og bruk, før de lærer swahili. Skolen gir barna et sted å være mens foreldrene arbeider på dagen.

EngelskundervisningEngelskundervisning

- Hadde disse barna ikke vært på skolen, ville de stått rundt gjerdet her og tigget.

Monuc tilbyr også engelskundervisning til de voksne i leiren, og klasserommet fra fullsatt da vi var på besøk.

FDLR er en milits som består av rwandiske hutuer som har flyttet seg over grensen til Kongo. Problemene med FDLR eskalerte etter at den tutsidominerte styrken CNDP inngikk en avtale om at de skulle integreres med regjeringshæren, som var deres gamle fiender. Sammen kjemper de nå mot FDLR.

Personvernpolicy