Vil selv granske Aker-transaksjonene

Vil selv granske Aker-transaksjonene
Vil selv granske Aker-transaksjonene

<pNærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) har besluttet å foreta en egen uavhengig gjennomgang av transaksjonene i Aker Solutions.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brustad opplyser i en pressemelding at hun har satt i gang en egen uavhengig gjennomgang av de juridiske og finansielle prosessene rundt transaksjonene da Aker Solutions kjøpte flere selskaper og deler av selskaper fra Aker-konsernet.

Fredag ba Brustad styret i Aker Holding om å gjennomføre en slik vurdering, men fra flere hold er det kommet kritikk mot at en som tilhører Aker-sfæren, skal ha ansvaret for hvordan en slik gjennomgang blir utført.

Devold uavhengig?

Det er styremedlem Kristin Krohn Devold som har fått oppdraget med å iverksette gjennomgangen etter at styreleder Øyvind Eriksen og styremedlem Kjell Inge Røkke erklærte seg inhabile. Allerede fredag kveld ba hun Aker Solutions om å iverksette gjennomgangen.

Styret i Aker Holding er sammensatt slik at Eriksen og Røkke betraktes som Akers representanter, det svenske styremedlemmet representerer Wallenberg og Berit Kjøll staten, mens Krohn Devold er blitt sett på som uavhengig. Devold har imidlertid styreverv i andre Aker-selskaper, noe som har fått mange til å sette spørsmålstegn ved hennes uavhengighet.

Les også: Lønnes av de hun skal granske

Dermed besluttet næringsministeren søndag at det skal gjennomføres ytterligere en gjennomgang i departementets regi av verdifastsettelsen på eiendelene som Aker Solutions kjøpte fra Aker-konsernet.

For styremedlemmene i Aker Holding gjelder uansett aksjelovens bestemmelser om at de alle plikter å treffe de beslutninger som er til beste for selskapet.

Egen gjennomgang

Sylvia Brustad sier i en kommentar til beslutningen at det er Nærings- og handelsdepartementet som ivaretar statens eierinteresser i Norge.

– Når slike saker oppstår, foretar vi en egen gjennomgang for å forsikre oss om at statens eierinteresser ivaretas, sier næringsministeren.

Både statens og Aker Solutions’ gjennomgang vil bli foretatt av juridisk og finansiell ekspertise. De to utredningene kommer på toppen av den betydelige analysen eller «opinion of fairness» som allerede er foretatt av DnB NOR Markets der staten også har en betydelig eierandel.

Uansett hva resultatet av gjennomgangene blir, kan det allerede nå fastslås at neppe noen annen transaksjon knyttet til et selskap på Oslo Børs noen gang er blitt så grundig analysert. (©NTB)

Personvernpolicy