Ber om EU-meldemskap for Tyrkia

USAs president Barack Obama, her sammen med EU-kommisjonens president José Manuel Barroso, støtter tyrkisk EU-medlemskap. Foto: REUTERS/Jim Young/ SCANPIX
USAs president Barack Obama, her sammen med EU-kommisjonens president José Manuel Barroso, støtter tyrkisk EU-medlemskap. Foto: REUTERS/Jim Young/ SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEt tyrkisk EU-medlemskap vil være et viktig signal til den muslimske verden, mener USAs president Barack Obama, men møter døve ører.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Praha/Brussel (NTB-Trygve Mellvang-Berg): Under EU-USA-toppmøtet i Praha palmesøndag kom Obama med sterk støtte for et tyrkisk medlemskap.

– USA og Europa må møte muslimer som våre venner, naboer og partnere i kampen mot urettferdighet, intoleranse og vold, med et forhold basert på respekt og felles interesser, sa Obama i sitt innlegg i møte med de 27 EU-landene.

Han mener et EU-medlemskap, som Tyrkia lenge har ønsket, vil føre til akkurat dette.

– Å bevege seg framover mot et tyrkisk medlemskap vil være et viktig signal om EUs forpliktelse til denne dagsordenen og sørge for at vi fortsetter å knytte Tyrkia fast til Europa, sa Obama.

– Ikke aktuelt

Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som er regnet som en hovedmotstander for Tyrkia i saken, avfeide imidlertid Obamas oppfordring.

– Jeg har alltid vært imot dette medlemskapet, sa Sarkozy til fransk fjernsyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er jeg fortsatt, og jeg tror jeg kan si at det store flertallet av medlemsstatene deler Frankrikes posisjon, sier Sarkozy.

Også den tyske statsministeren, Angela Merkel, sa seg negativ til medlemskap for tyrkerne, selv om hun kaller landet en viktig partner for EU.

Spørsmålet om tyrkisk EU-medlemskap dukket også opp under NATO-toppmøtet i helgen, da Obama hadde et langt møte med sin tyrkiske kollega Abdullah Gül for å sikre tyrkisk støtte til Anders Fogh Rasmussen som ny generalsekretær.

At Rasmussen tidligere har uttalt seg skeptisk til å få Tyrkia inn i EU, var blant ankepunktene Ankara hadde mot ham som NATO-sjef. Både Obama og Rasmussen, som gikk av som dansk statsminister søndag, skal delta på møter i Istanbul mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Velkomment

På den avsluttende pressekonferansen etter møtene i Praha sa EU-kommisjonens president José Manuel Barroso at Obamas uttalelser om Tyrkia var velkomne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er bred enighet i EU om nødvendigheten av å gå videre med forhandlingene med Tyrkia, sa Barroso.

Tyrkia startet forhandlinger om medlemskap i 2005, men forhandlinger om bare rundt 35 prosent av områdene man må innom, er så langt åpnet. Et hovedproblem er forholdet til EU-medlemmet Kypros, som Tyrkia ikke anerkjenner.

Blant andre temaer som ble diskuter på EU-USA-toppmøtet, var de internasjonale klimaforhandlingene, hvor Obama sier USA vil ta en lederrolle. Dette ble tatt godt imot av EU-lederne, selv om de amerikanske utslippsmålene så langt ikke er like ambisiøse som de europeiske.

– Viktig signal

– Vi har notert oss USAs ambisjon om å redusere utslippene til 1990-nivå innen 2020. Vi har også notert oss at Kongressen kan gå enda lenger med å kutte utslippene med 6 prosent, sa den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt under møtet.

Reinfeldt, som tar over som EU-formann til høsten og skal lede EU fram mot det store klimatoppmøtet i København i desember, roste Obama for å ta tak i saken.

– Vi støtter opp om slik innstas. Det sender et ekstremt viktig signal, både til rasktvoksende økonomier og til i-land, EU inkludert, sa Reinfeldt. (©NTB)