Skityver herjer i påskefjellet

Pass på ski og snøbrett. Det stjeles utstyr for millioner bare i påsken. Foto: Colourbox.com
Pass på ski og snøbrett. Det stjeles utstyr for millioner bare i påsken. Foto: Colourbox.com

<pForsikringsbransjen advarer mot stadig frekkere skityver. Utstyr for nærmere 10 millioner kroner stjeles bare i påsken. I år frykter bransjen enda større tall på grunn av finanskrisen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge er det landet i Europa hvor det stjeles mest ski- og vintersportsutstyr.

– Vi vet ikke helt hvorfor, men antar at det skyldes vår skikultur, som tilsier at vi eier vårt eget utstyr. I Mellom-Europa er det mest vanlig å leie utstyr i alpinanleggene og på utfartsstedene, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring til NTB.

Ifølge Vennesland har Europeiske mellom 40 og 50 prosent av det norske reiseforsikringsmarkedet. I fjor beregnet selskapet at det hver påske de siste årene har blitt stjålet ski og annet vintersportsutstyr for 8-10 millioner kroner.

Varmestuer og after ski

I år frykter selskapet enda høyere tall, paradoksalt nok ikke minst som følge av finanskrisen.

– Det kan vi ikke utelukke. Vi ser klare tegn på at flere nordmenn tilbringer påsken i eget land på grunn av finanskrisen. Dessuten blir utstyret stadig dyrere. Dette må vi regne med slår ut når status blir gjort opp, sier Vennesland.

Det betyr at det i år trolig blir enda flere eksklusive ski og fancy snøbrett som står fristende oppstilt utenfor varmestuer og after ski-steder. Iallfall er det der utstyret er mest utsatt.

Og nettopp det er et fellestrekk ved tyveriene i Norge:

– Vi må nok bare med beklagelse erkjenne at den gamle, gode norske skikulturen, da vi trygt overlot utstyret til seg selv noen minutter, er forbi. Ofte skjer tyveriene mens folk er innom varmestuene som snarest for en vaffel eller et toalettbesøk. Når eieren kommer tilbake noen minutter senere, er skiene borte. Det kan ofte se ut som om frekke tyver spaner og foretar sine kresne valg, ifølge Vennesland.

Godt råd: Skill skiene

Forsikringsbransjen har et svært enkelt og meget effektivt råd: Skill skiene.

Skal du på after ski kan det også være fornuftig å plassere skiene i bilen eller på et annet låsbart sted, selv om heller ikke skiboksen på biltaket er det sikreste stedet.

Selv hytteveggen er ikke lenger det tryggeste stedet. Om nettene bør skiene plasseres innendørs.

Og et hjertesukk fra informasjonsdirektøren:

– Det burde være en selvfølge at alle store skisteder i Norge sørger for «skigarderober» eller låsbare ski- og brettstativer, sier hun. (©NTB)

Personvernpolicy