Ønsker et religionsoppgjør

Steinar Lem (th), her sammen med forfatter og redaktør Martine Aurdal og advokat Harald Stabell under en bokdebatt i 2008, ønsker seg en større debatt om døden. Lem er selv rammet av dødelig kreft. (Foto: Scanpix)
Steinar Lem (th), her sammen med forfatter og redaktør Martine Aurdal og advokat Harald Stabell under en bokdebatt i 2008, ønsker seg en større debatt om døden. Lem er selv rammet av dødelig kreft. (Foto: Scanpix)

<pKreftrammede Steinar Lem, som har vært talsmann for Framtiden i våre hender siden 1985, tar nå et oppgjør med religionene, og sier han vil ha mer debatt om døden.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Frode Kvam): Religion bidrar til taushet om livets slutt, mener Lem (57).

– Du får ikke en ordentlig dødsdebatt i Norge så lenge religionene har monopol på døden. Siden jeg selv har fått en dødelig sykdom, merker jeg at grunnleggende store spørsmål om hva døden betyr, er tabubelagt. Det er som å gjøre sitt fornødne på teppet i et finere selskap, sier Lem til VG.

For fire uker siden fikk Lem vite at han har bukspyttkjertelkreft med spredning til leveren, og at han har et halvt år igjen å leve, eller ett år med litt flaks.

Religionsoppgjør

I en kronikk i Aftenposten lørdag tok Lem et kraftig oppgjør med det han betegner som bokstavtro religiøse, både muslimer og kristne. Utspillet springer ut fra Lems ønske om økt fokus på døden og religiøse oppfatninger om livet etterpå.

– I klassisk islam var det dødsstraff for religionskritikk. Kritikk innenfra er særdeles vanskelig selv om den heldigvis finnes. Økt muslimsk innflytelse vil bety økt respekt for religion og vanskeliggjøre religionskritikk, sier Lem til VG.

– Resultatet av innvandringen er at islams innflytelse og status blir høyere og høyere. Det skjer helt åpenlyst og ikke snikete. Det er tragisk at denne utviklingen bare kritiseres av Fremskrittspartiet og Siv Jensen i dag, sier Lem videre.

– Dødsangst

Han mener det er en rådende dødsangst i vår kultur som fører til taushet rundt dødstemaet. Lem forteller i intervjuet med VG at han ikke vet om det finnes en Gud, men at han likevel tror på et liv etter døden.

– Det er simpelthen på grunn av nyere forskning. Det som jeg synes er uutholdelig er tanken på utslettelse – at alt du elsker mest, dine nærmeste og dine barn, og alt du har trodd og arbeidet for, blir tilintetgjort, sier Lem.

– Jeg har angst innimellom. Det er en trøstende tanke hvis det er slik som flere empiriske undersøkelser peker på, at det er et liv etter døden. Mange som har hatt nær døden-opplevelser forteller at de har møtt døde slektninger, sier Lem.

Vil ha religionskritikk

I kronikken i Aftenposten lørdag skrev Lem blant annet at et økt antall muslimer vil bety mer konflikter, vold og svekket nasjonalt fellesskap. ”Skal vi lykkes med integreringen må innvandringen begrenses kraftig. Og det skal være et ubetinget mål at kjønnslikestilling, respekt for homofile og retten til religionskritikk er ufravikelige verdier, skrev Lem.

Muslimske Abid Q. Raja, som er politiker i Venstre, reagerer på Lems uttalelser. Dette er en hyllest av sekulariserte muslimer i Norge, mener Raja.

– Jeg deler Lems bekymring for enkelte tendenser i det muslimske Norge, men det er synd hvis muslimer må si fra seg religionen for å bli akseptable nordmenn. Den drømmen kan jeg knuse allerede nå. Det kommer aldri til å skje, sier Raja, som viser til muslimske leger, journalister og politikere som tar samfunnsansvar selv om de ber til Allah flere ganger daglig. (©NTB)

Personvernpolicy