Meny

Skjøt opp rakett

Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at Nord-Korea valgte å skyte opp en langdistanserakett søndag. Bildet er hentet fra en nyhetskanal i Seoul, Sør-Korea, som fulgte med via tv-skjermene.(Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea gjorde natt til søndag alvor av trusselen om å skyte opp en langdistanserakett. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

Japan ba straks FNs sikkerhetsråd om å kalle inn til krisemøte, og FN-diplomater bekrefter at dette vil finne sted søndag kveld.

President Barack Obama anklager Nord-Korea for å ha brutt Sikkerhetsrådets resolusjon 1718, som forbyr all rakettvirksomhet.

– Med denne provoserende handlingen har Nord-Korea ignorert sine internasjonale forpliktelser, avvist utvetydige oppfordringer om å vise tilbakeholdenhet og isolert seg ytterligere fra verdenssamfunnet, sier Obama.

Sør-Korea er også dypt skuffet over nabolandets «hensynsløse handling» og mener rakettoppskytningen er en alvorlig trussel mot verdensfreden.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttrykte søndag at det var beklagelig at Nord-Korea hadde gjennomført oppskytingen.

– Gitt den ustabile situasjonen i regionen bidrar ikke en slik utskyting til å fremme dialog, regional fred og stabilitet, understreket generalsekretæren.

Satellitt i bane

Nord-Korea hadde på forhånd varslet at raketten ville bli skutt opp fra Musudanrien-basen i tidsrommet 4. til 8. april, avhengig av værforholdene.

Ifølge Nord-Korea skulle raketten bringe en kommunikasjonssatellitt ut i verdensrommet, og de sa søndag at utplasseringen var vellykket og at satellitten var på plass i bane rundt jorda.

Sørkoreanske myndigheter bekrefter at raketten hadde en satellitt i lasten.

Ifølge japanske myndigheter passerte raketten over Japan, og en av drivstofftankene falt ned Stillehavet. Både USA og Japan hadde stasjonert krigsskip til Japanhavet og truet på forhånd med å skyte ned raketten dersom den kom på avveie.

Fordekt prøveskyting

Flere land, med USA i spissen, hevder søndagens rakettoppskytning var en fordekt prøveskyting av en langdistanserakett av typen Taepodong-2. Denne raketten kan med sin rekkevidde trolig nå Alaska og utstyres med kjernefysisk stridshode.

Sist Nord-Korea prøveskjøt en slik rakett var i juli 2006. Det gikk ikke etter planen og raketten eksploderte etter 40 sekunder.

– Nord-Korea ønsker gjennom en romrakett å demonstrere at de er i besittelse av en internkontinental ballistisk rakett, slo lederen for USAs etterretningstjenester, Dennis Blair, nylig fast.

– Provoserende

Utenriksminister Hillary Clinton advarte også Nord-Korea mot å gjennomføre oppskytningen, og slo fast at det ville få følger.

– En slik provoserende handling, som vil være i strid med FN-mandatet, vil ikke gå ubemerket hen, sa hun.

Russland ba også Pyongyang om å avlyse oppskytningen og viste til den spente situasjonen i regionen.

– Det vil være til beste for Nord-Korea å avstå fra oppskytingen, sa den russiske viseutenriksministeren Aleksej Borodavkin.

Urokkelige

Myndighetene i Pyongyang var imidlertid urokkelige og fasthold sin rett til å skyte opp raketten.

Dersom noen bringer saken inn for FN, vil det innebære slutten på sekslandssamtalene om atomnedrustning, truet de.

Pyongyang erklærte seg som atommakt i 2005 og har gjennom forhandlingene med Sør-Korea, Japan, Kina, USA og Russland fått tilbud om omfattende bistand og sikkerhetsgarantier mot at de skrinlegger sitt atomvåpenprogram. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus