Skjøt opp rakett

Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at Nord-Korea valgte å skyte opp en langdistanserakett søndag. Bildet er hentet fra en nyhetskanal i Seoul, Sør-Korea, som fulgte med via tv-skjermene.(Foto: Scanpix)
Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at Nord-Korea valgte å skyte opp en langdistanserakett søndag. Bildet er hentet fra en nyhetskanal i Seoul, Sør-Korea, som fulgte med via tv-skjermene.(Foto: Scanpix)

<pNord-Korea gjorde natt til søndag alvor av trusselen om å skyte opp en langdistanserakett. Reaksjonene lot ikke vente på seg.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Japan ba straks FNs sikkerhetsråd om å kalle inn til krisemøte, og FN-diplomater bekrefter at dette vil finne sted søndag kveld.

President Barack Obama anklager Nord-Korea for å ha brutt Sikkerhetsrådets resolusjon 1718, som forbyr all rakettvirksomhet.

– Med denne provoserende handlingen har Nord-Korea ignorert sine internasjonale forpliktelser, avvist utvetydige oppfordringer om å vise tilbakeholdenhet og isolert seg ytterligere fra verdenssamfunnet, sier Obama.

Sør-Korea er også dypt skuffet over nabolandets «hensynsløse handling» og mener rakettoppskytningen er en alvorlig trussel mot verdensfreden.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttrykte søndag at det var beklagelig at Nord-Korea hadde gjennomført oppskytingen.

– Gitt den ustabile situasjonen i regionen bidrar ikke en slik utskyting til å fremme dialog, regional fred og stabilitet, understreket generalsekretæren.

Satellitt i bane

Nord-Korea hadde på forhånd varslet at raketten ville bli skutt opp fra Musudanrien-basen i tidsrommet 4. til 8. april, avhengig av værforholdene.

Ifølge Nord-Korea skulle raketten bringe en kommunikasjonssatellitt ut i verdensrommet, og de sa søndag at utplasseringen var vellykket og at satellitten var på plass i bane rundt jorda.

Sørkoreanske myndigheter bekrefter at raketten hadde en satellitt i lasten.

Ifølge japanske myndigheter passerte raketten over Japan, og en av drivstofftankene falt ned Stillehavet. Både USA og Japan hadde stasjonert krigsskip til Japanhavet og truet på forhånd med å skyte ned raketten dersom den kom på avveie.

Fordekt prøveskyting

Flere land, med USA i spissen, hevder søndagens rakettoppskytning var en fordekt prøveskyting av en langdistanserakett av typen Taepodong-2. Denne raketten kan med sin rekkevidde trolig nå Alaska og utstyres med kjernefysisk stridshode.

Sist Nord-Korea prøveskjøt en slik rakett var i juli 2006. Det gikk ikke etter planen og raketten eksploderte etter 40 sekunder.

– Nord-Korea ønsker gjennom en romrakett å demonstrere at de er i besittelse av en internkontinental ballistisk rakett, slo lederen for USAs etterretningstjenester, Dennis Blair, nylig fast.

– Provoserende

Utenriksminister Hillary Clinton advarte også Nord-Korea mot å gjennomføre oppskytningen, og slo fast at det ville få følger.

– En slik provoserende handling, som vil være i strid med FN-mandatet, vil ikke gå ubemerket hen, sa hun.

Russland ba også Pyongyang om å avlyse oppskytningen og viste til den spente situasjonen i regionen.

– Det vil være til beste for Nord-Korea å avstå fra oppskytingen, sa den russiske viseutenriksministeren Aleksej Borodavkin.

Urokkelige

Myndighetene i Pyongyang var imidlertid urokkelige og fasthold sin rett til å skyte opp raketten.

Dersom noen bringer saken inn for FN, vil det innebære slutten på sekslandssamtalene om atomnedrustning, truet de.

Pyongyang erklærte seg som atommakt i 2005 og har gjennom forhandlingene med Sør-Korea, Japan, Kina, USA og Russland fått tilbud om omfattende bistand og sikkerhetsgarantier mot at de skrinlegger sitt atomvåpenprogram. (©NTB)

Personvernpolicy