- Drapsmannen var deprimert

Mennesker med ulik religiøs bakgrunn sørget sammen i en krike i Binghamton. Foto: Scanpix
Mennesker med ulik religiøs bakgrunn sørget sammen i en krike i Binghamton. Foto: Scanpix

<pInnbyggerne i den ellers så fredelige amerikanske småbyen Binghamton prøver å forstå hva som fikk en mann til å barrikadere seg i en kontorbygning og drepe 13 personer.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvordan forklarer man dette? Det kan man ikke, sier presten Joe Sellepack.

– Vi er alle i sjokk og lurer på hvordan noe slikt kunne skje, sier presten som fredag kveld samlet over hundre personer i kirken til en sørgestund.

Tidlig fredag tok en mann som skal ha vært av vietnamesisk opprinnelse, seg inn i kontorbygningen til en organisasjon som bistår innvandrere og flyktninger. Han blokkerte bakdøren med bilen sin og begynte å skyte mot dem som befant seg inne på senteret.

I fire timer holdt han stand før han rettet våpenet mot seg selv. Da hadde han drept 13 mennesker.

Deprimert

Det knytter seg foreløpig usikkerhet til nøyaktig hva som var motivet for angrepet, men tjenestemenn sier til AP at mannen var deprimert og sint etter å ha mistet jobben.

Ifølge politimester Joseph Zikuski og ordfører Matthew Ryan skal mannen ha slitt med dårlige engelskkunnskaper. Senteret mannen angrep, drev blant annet med engelskopplæring av innvandrere og flyktninger.

Taliban

Lørdag vakte den pakistanske Taliban-lederen Baitullah Mehsud oppsikt ved å hevde at hans gruppe sto bak angrepet.

– Jeg tar ansvaret. Det var mine menn. Jeg ga dem ordren som en reaksjon på USAs rakettangrep, sa Mehsud på telefon til Reuters.

USAs føderale politi FBI avviser Mehsuds utsagn.

– På bakgrunn av bevisene kan vi bestemt avvise den påstanden, sier talsperson Richard Kolko.

Ikke kapasitet

Sikkerhetseksperter sier Mehsud ikke har kapasitet til å utføre angrep i USA alene, selv om han har truet med slike angrep. Han har imidlertid bånd til det internasjonale terrornettverket al-Qaida.

Pakistanske analytikere rister på hodet over Mehsuds påstand.

– Dette ser ut til å være et trekk for å gi imaget hans et løft. Det virker på meg som det kun er skryt og bløff, sier analytikeren og den tidligere generalen Talat Masood. (©NTB)

Personvernpolicy