Lover ny gjennomgang av kvinnelov

Afghanistans president Hamid Karzai lover en ny gjennomgang av den omstridte kvinneloven. Foto: REUTERS/Omar Sobhani/ SCANPIX
Afghanistans president Hamid Karzai lover en ny gjennomgang av den omstridte kvinneloven. Foto: REUTERS/Omar Sobhani/ SCANPIX

<pDen omstridte kvinneloven i Afghanistan møter hard motstand i giverland, og president Hamid Karzai skal nå ha bedt justisdepartementet om en ny gjennomgang av loven.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom noe i loven strider med Afghanistans grunnlov eller med sharialovene, vil vi ta de nødvendige skritt, sa Karzai lørdag.

Han åpner for at loven kan bli sendt tilbake til nasjonalforsamlingen.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har kalt den omstridte kvinneloven som nylig ble vedtatt i Afghanistan, uakseptabel og tok opp bekymringen under lørdagens NATO-toppmøte.

– Den nylig foreslåtte lovgivningen om kvinners rettigheter sender et feil signal. Den står i motsetning til nettopp de verdiene vi slåss for i Afghanistan, sa Stoltenberg i en tale.

Undertrykkende

Loven, som er undertegnet av presidenten, forbyr blant annet afghanske kvinner å forlate hjemmet, søke arbeid eller ta utdanning uten ektemannens tillatelse.

Norge og FN legger kraftig press på afghanske myndigheter for å stanse loven. USA har også bedt om en ny gjennomgang, og Karzai sier at han har diskutert det med den amerikanske utenriksministeren Hillary Rodham Clinton.

– Vi skal beskytte kvinner mot undertrykking og diskriminering. Det er ikke akseptabelt å begrunne den type lovverk med kulturelle forskjeller og religion, sier statsminister Stoltenberg til NTB.

– Det er brutal undertrykking av kvinner det handler om, og det sier vi veldig tydelig nei til. Og det betydelige er at det ikke bare er Norge som sier nei, men at NATO sier nei til det i sitt kommuniké. Og det hadde bred støtte i dag.

I NATOs kommuniké om Afghanistan står det nå at «Vi understreker viktigheten av å beskytte kvinners rettigheter».

Ikke bistandskutt

Både utenriksminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har tatt saken direkte opp med Karzai. Trusler om bistandskutt blir det ikke snakk om.

– Over tid går utviklingen for kvinners rettigheter framover, men det skjer i rykk og napp, sier Støre til Dagsavisen.

FNs spesialutsending i Afghanistan, Kai Eide, har også vist bekymring over den nye loven.

– Afghanske myndigheter må opptre på en måte som gir tillit. Det fins utviklingstrekk her som bekymrer meg, og denne loven er et av dem, sier Eide.

Støtte fra Norge

Norge lovet under toppmøtet i Strasbourg nye bidrag til Afghanistan. I sin tale lørdag sa Stoltenberg at Norge øker sin støtte til det krigsherjede landet med totalt 30 millioner dollar.

Pengene skal brukes til å trene den afghanske hæren og politiet for å øke sikkerheten og stabiliteten i Afghanistan. Totalt bidrar Norge med 750 millioner kroner i året i humanitær bistand og støtte til utvikling i Afghanistan.

Forsvarssjef Sverre Diesen bekreftet fredag overfor NTB at Norge vil sende militærpoliti for å bidra til opplæring av den afghanske politistyrken.

– Det er snakk om et nytt politibidrag bestående av seks korporaler og to offiserer, sa Diesen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus