- Vil komme til Norge

- Vil komme til Norge
- Vil komme til Norge

<pHelt uoppfordret sa Barack Obama at han har lyst til å komme til Norge, sier forsvarsministeren. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STRASBOURG (ABC Nyheter): Fredag og lørdag hadde norske toppolitikere for første gang sjansen til å snakke med den nye presidenten i USA. Noen avtale om gjensidige besøk er ikke gjort, men Obama snakket direkte med både statsminister Jens Stoltenberg og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

- Vi snakket faktisk om ski. Ikke sånn nedoverski, men langrennsski. Vi har fått snakket sammen flere ganger under toppmøtet, og det har vært hyggelige samtaler, sier Jens Stoltenberg til den norske pressen i Strasbourg.

Han har ikke blitt invitert til Det hvite hus, og har heller ikke kommet med en konkret invitasjon til Norge til den nye presidenten.

- Enhver amerikansk president vet at han har en stående invitasjon til å komme til Norge, sier Stoltenberg.

Obama var mer direkte i sin samtale med forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

- Helt uoppfordret sa han selv at han hadde lyst til å komme til Norge, sier forsvarsministeren.

Mens Jens Stoltenberg aldri fikk besøke Det hvite hus mens George W. Bush var sjef, virker mulighetene større med Barack Obama ved roret. Ifølge både Stoltenberg og Strøm-Erichsen har det vært en rekke private samtaler mellom Obama og dem selv, både fredag og lørdag. At USAs president tar seg tid til å snakke med lederne fra de mindre landene i Nato er noe Stoltenberg har merket seg.

- Han har brukt mye tid på å ta statsledere, også fra nye medlemsland i Nato til siden for en prat, sier Stoltenberg.

Obama og Stoltenberg skal ha diskutert en rekke temaer under toppmøtet, blant dem nordområdene, Norges bidrag til Afghanistan og klima.

- Han takket blant annet for de norske bidragene til Afghanistan, og hadde bitt seg merke i at vi bidrar tungt både sivilt og militært sett i forhold til innbyggertallet. Vi diskuterte også klima, og han var veldig opptatt av hvor viktig det var at man får resultater av den store klimakonferansen i København, sier Stoltenberg.

Personvernpolicy