Rasmussen ønsker Rasmussen

Lars Løkke Rasmussen blir antagelig Danmarks nye statsminister. Foto: Scanpix
Lars Løkke Rasmussen blir antagelig Danmarks nye statsminister. Foto: Scanpix

<pDanmarks nye statsminister heter etter alt å dømme Lars Løkke Rasmussen. Avtroppende statsminister Anders Fogh Rasmussen sier han ønsker sin navnebror som arvtaker.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fogh Rasmussen leverer sin avskjedssøknad til dronningen om få dager. Han sier Løkke Rasmussen vil bli en fremragende statsminister og beskriver ham som en «dyktig politisk håndverker».

– Det er med vemod jeg sier farvel, men det er med glede jeg gir stafettpinnen videre til den tredje Rasmussen på rad, sier Fogh.

Han ble statsminister etter Poul Nyrup Rasmussen i 2001. Og nå er det ventet at Løkke Rasmussen vil komme til å ta over i løpet av neste uke.

Gratulerer

Finansminister Lars Løkke Rasmussen selv holdt seg lørdag til å snakke om sin tidligere sjef.

– Det er virkelig grunn til å gratulere Anders, hele Danmark og NATO med den flotte utnevnelsen. Jeg er utrolig stolt over at Anders på denne måten skriver seg inn i rekken av Venstre-ledere som har oppnådd fine topposter i utlandet, sier partiets nestleder Lars Løkke Rasmussen.

Han kaller Fogh en av de største statsministrene Danmark har hatt.

– Han vant regjeringsmakten etter en enestående valgkamp i 2001. Han har stått i spissen for å gjennomføre en rekke liberale merkesaker og reformer som har skapt et friere og rikere Danmark.

– Med Anders i spissen har vi nå gjennom sju og et halvt år hatt en enestående stabil parlamentarisk situasjon.

Uten valg?

Lars Løkke Rasmussen kan overta statsministerposten uten at det er nødvendig å skrive ut nyvalg. To ganger tidligere har det vært statsministerskifte i Danmark uten et foregående nyvalg.

Denne gangen har støttepartiet Dansk Folkeparti sagt at de ikke stiller seg i veien for maktskiftet, og dermed kan flertallet i Folketinget være sikret. (©NTB)

Personvernpolicy