Står på motstanden mot Fogh

Stats- og regjeringssjefer fra NATO-landene har i to dager diskutert hvem som skal ta over som NATOs generalsekretær. Foto: REUTERS/Yves Herman (GERMANY POLITICS MILITARY) / SCANPIX
Stats- og regjeringssjefer fra NATO-landene har i to dager diskutert hvem som skal ta over som NATOs generalsekretær. Foto: REUTERS/Yves Herman (GERMANY POLITICS MILITARY) / SCANPIX

<pTross intenst press fra NATOs stormakter gir Tyrkia ikke opp sin motstand mot at danske Anders Fogh Rasmussen skal bli NATOs nye generalsekretær.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strasbourg (NTB-Trygve Mellvang-Berg): Etter at NATO-sjefene ikke greide å bli enige om den nye sjefen fredag kveld, fortsatte diskusjonene lørdag morgen på avslutningsdagen for NATOs jubileumstoppmøte i Strasbourg/Kehl.

Tyske kilder gjorde det klart at det bare er Tyrkia som blokkerer for at Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen får jobben.

Da de 28 stats- og regjeringssjefene møttes på brua over Rhinen, som deler Tyskland og Frankrike, var Italias statsminister Silvio Berlusconi mer opptatt av å snakke i mobiltelefonen enn å følge med på seremonien.

Brukte mobilen

Berlusconi snakket med den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdogan, som fredag kveld ba NATO-sjefene på møtet om å komme opp med andre kandidater enn Fogh Rasmussen.

Men den lange telefonsamtalen førte ikke fram.

– Hvorfor skulle Tyrkia gå med på en kandidat i dag? I går snakket den tyrkiske statsministeren om dette og vi står på det han sa, kunne en representant for myndighetene i Ankara forteller Reuters etterpå.

Den tyrkiske presidenten Abdullah Gül, som deltar på NATO-møtet, var trolig senter for konsulteringen lørdag. På grunn av intense bilaterale samtaler ble selve møtestarten halvannen time forsinket.

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel gikk fredag kveld tungt ut med støtte til Fogh Rasmussen, og slo nærmest fast at en avgjørelse ville komme. Men lørdag morgen gjorde hennes forsvarsminister Franz Josef Jung det klart at saken likevel kunne bli utsatt. Også følge amerikanske diplomatkilder er det ikke sikkert at det blir noen avgjørelse i saken på toppmøtet, ettersom USA ikke har hastverk i saken.

– President Obama er engasjert i saken og vi får se hvor det fører hen, sier en kilde.

Klovner og tåregass

Også utenfor sperringene rundt toppsjefene var spenningen stigende lørdag.

Klovner, dansere og maskerte bråkmakere ble møtt med tåregass og køller da demonstranter forsøkte å ta seg fram til NATO-toppene.

Fordelt i flere grupper gikk demonstrantene inn mot møtelokalene, tidlig på morgenkvisten. En hovedgruppering på rundt 1.000 demonstranter ble drevet bort fra en av de mange bruene i byen, mens en annen gruppering greide å ta seg til de ytterste delene av sperringene og blokkere en trikkelinje inn til møteområdet.

Da NTB kom til stedet lørdag morgen, lå tåregassgranatene spredd, mens om lag to hundre demonstranter, mange av dem i karnevalskostymer, danset, blåste såpebobler og tok seg en røyk omringet av opprørspoliti.

– Vi vil blokkere møtet med kroppene våre. Vi får se hvor lenge vi kan bli her før vi blir drevet bort, sier 19-åringen Ruben Neugebauern fra Tübingen i Tyskland til NTB.

Han mener politiets tåregassbruk var i overkant brutal lørdag morgen.

– De kastet først tåregassgranater og så drev de oss inn i tåregassen etterpå, sier Neugebauern.

I tillegg til de flere tusen demonstrantene som allerede er i byen, er ytterligere mange tusen demonstranter ventet til en massiv mønstring ved middagstider lørdag. (©NTB)

Personvernpolicy