Meny

Lønnsforskjellene øker

Lønnsforskjellene øker

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Lønnsforskjellene i Norge blir stadig større, men utviklingen er ikke dramatisk, viser en ny rapport.

Institutt for samfunnsforskning (ISF) har sett på lønnsutviklingen i perioden 1995 til 2006 og konstaterer at forskjellene har økt.

Ikke dramatisk

Mens de 5 prosent best lønnede i 1995 i gjennomsnitt hadde 1,98 ganger så mye i lønn som en gjennomsnittlig lønnsmottaker, var forholdet elleve år senere økt til 2,08.

– Tallene er ikke dramatiske, men likevel ser vi en klar og jevn økning gjennom perioden, sier forsker Harald Dale-Olsen til forskning.no.

– Spredningen er noe større for årslønn enn for timelønn, noe vi antar skyldes en økning i arbeidsmengde, drevet fram av gode tider, sier han.

– Økt lønnsomhet gir økt lønnsspredning både mellom og innen foretak, fortsetter Dale-Olsen.

Mannsdominans

Økt stramhet på arbeidsmarkedet, som man opplever i gode tider, bidrar også til større lønnsforskjell, konkluderer rapporten.

Topplønnsmottakerne er fortsatt hovedsakelig menn, selv om kvinneandelen har økt fra 6 til 11 prosent.

– Sett i et likestillingsperspektiv er det jo positivt at vi har sett en nesten dobling av kvinneandelen gjennom perioden. På den annen side er bildet fremdeles preget av tung mannsdominans, sier Harald Dale-Olsen. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus