Forfattere anbefaler påskekrim

Her er de beste og mest skremmende bøkene til påskeegget. Foto: Krisitne Kleppo
Her er de beste og mest skremmende bøkene til påskeegget. Foto: Krisitne Kleppo
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTi bloddryppende resepter fra ti av Norges beste forfattere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ofte de nyeste krimbøkene vi blir oppfordret til å lese. Med pent glossede mordmysterier på beste utstillingsplass i bokhandler og på bensinstasjoner er det gjerne den nykronede krimdronningen eller kongen vi tar med oss på hytta.

Men den store krimopplevelsen kan være vanskelig å finne. Vi har bedt ti av Norges beste forfattere anbefale krim.

De har fått lov til å avgrense sjangeren selv

Karin Fossum anbefaler:

Kerstin Ekman «Hendelser ved vann» (1993)

På begynnelsen av 70-tallet i den nord-svenske bygda Svartvattnet skjer et grufullt dobbeltmord. Det legger seg som en skygge over det vesle bygdesamfunnet. En ung kvinne tror hun har fått et glimt av morderen, 18 år senere ser hun ham igjen. Kerstin Ekman er en av Sveriges største forfattere. I 1994 fikk hun Nordisk Råds litteraturpris for «Hendelser ved vann».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Denne boken oppfyller alle ønskene man kan ha til en god krimroman. Den har et godt plott med et historisk bakteppe og et dramatisk drap i bunnen. Det er en bok som både er vakker og brutal på samme tid, sier forfatteren.

Karin Fossum selv er best kjent for kriminalromanene om Konrad Sejer, som også er filmatisert med Bjørn Sundqvust i hovedrollen.

Nikolaj Frobenius anbefaler :

Tre noveller av Edgar Allan Poe:

«Mordene i Rue Morgue» (1841)

«Det forgiftede brev» (1844)

«Mysteriet Marie Roget» (1843)

Skrekkforfatteren Edgar Allan Poe omtales ofte som detektivfortellingens oppfinner. I «Mordene i Rue Morgue» er vi på jakt etter en grufull kvinnemorder i Paris.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I disse novellene oppfinner Edgar Allan Poe figuren og romanhelten detektiven. De er spennende, og har et slags refleksjonsnivå som gjør at de også tilfredsstiller en mer krevende filosofisk leser. Dette er spennende og kloke tekster, sier Frobenius.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nikolaj Frobenius mottok i år Ungdommens kritikerpris og ble nominert til Brage for sin fiksjonsbiografi om nettopp Edgar Allan Poe.

Olaug Nilssen anbefaler:

Stieg Larsson - «Menn som hater kvinner» (2005)

Journalist Mikael Blomkvist blir dømt for æreskrenkels og slutter i jobben sin. Da blir han hanket inn av Henrik Vanger, det mektige overhodet i familiebedriften Vanger-konsernet. Blomkvist skal finne ut hva som skjedde med en ung pike i Vanger-slekten som forsvant for nærmere 40 år siden. Han får uventet hjelp fra den smarte og mystiske unge kvinnen Lisbeth Salander.

- Jeg hørte denne på lydbok mens jeg satt på Haukeli ekspressen. Det pleier å være ulidelig kjedelig å sitte på buss så lenge, men da jeg kom frem var det så spennende at jeg ikke ville slutte å høre på boka. Den gåta om Harriet var spennende og jeg ble inspirert av historien om Salander. Jeg leser krim på en litt annen måte enn andre bøker. Jeg liker spenninga. Det er lenge siden jeg har lest krim som jeg ble så positivt overrasket over som denne, sier Nilssen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Olaug Nilssen ble i 2004 kåret til en av norges beste forfattere under 35 år. Hun er best kjent for boka «Få meg på for faen», som også ble teaterstykke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Carl Frode Tiller anbefaler:

Fjodor Dostojevskij «Brødrene Karamasov» (1880)

Boken handler om forholdet mellom en fordrukken far og hans fire sønner. På bakgrunn av en mordgåte diskuterer Dostojevskij Gud og ordningen i verden .

- Nå er ikke jeg en så stor leser av krimromaner. Det nærmeste jeg kommer er Brødrene Karamasov, som på et vis kan ses som en krimbok. Den gjorde et stort inntrykk på meg da jeg leste den som student. Brødrene Karamasov er spennende og lærerik samtidig som den er dyptpløyende, sier forfatteren.

Carl Frode Tiller vant Brageprisen og Kritikerprisen for sin siste bok «Innsirkling» (2007).

Frode Grytten anbefaler:

The Wire (TV-serie) (2002-2008)

Amerikansk TV-serie om blant annet narkohandel, media, skolesystem og byråkrati i Baltimore. Handlingen sentrerer seg rundt byens politistasjon. Serien er hyllet av kritikere og fans som den smarteste og dypeste serien på TV-skjermen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- For meg er «The Wire» den beste krimmen jeg har sett på lang tid. De har jo blant annet fått krimforfatter Dennis Lehane til å skrive manus. «The Wire» kan nærmest ses som en slags oppdatert Charles Dickens. Den viser så mange tråder av det som rører seg i et samfunn fra bunnen til toppen, sier Grytten.

Frode Grytten har vunnet både Brageprisen og krimsjangerens egen pris Rivertonprisen.

Stig Sæterbakken anbefaler:

George Simenon – Maigret og avdøde herr Gallet (1932)

I Maigret og avdøde herr Gallet er det en omreisende selger som blir funnet skutt og drept på et hotellrom i Sancerre. Det er sommer, varmt og trykkende, Maigret svetter og har problemer med å skjule sin avsmak for den tertefine enken, fru Gallet. Og som vanlig er selve forklaringen en ytterst trist historie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg begynte å lese Maigret da jeg traff hun som nå er min kone. Vi var på leting etter noe jeg kunne lese høyt for henne og endte litt tilfeldig opp med Maigret. I årenes løp har jeg lest 73 stykker høyt for henne. Det vil si alle, bortsett fra to. De to har det ikke lyktes oss å få tak i. Simenon skriver på en formel, men denne formelen er så velutviklet og rik på variasjoner at den legger rammene for et genuint originalt drama hver eneste gang. På sitt beste er det ibsenske kvaliteter over det, måten det nesten alltid er et menneskelige feilskjær fra fortiden som innhenter en som i mellomtiden er blitt en respektabel samfunnsborger, og som dermed tvinges til å begå en ny forbrytelse, som regel et drap. Det er i det hele tatt en veldig trist atmosfære i alle disse bøkene. På samme måte er også Maigret preget av en slags dyster erkjennelse av hva som driver mennesker til å begå ugjerninger. Han vet at de fleste, hvis ikke alle, forbrytelser har en sørgelig årsak. I denne erkjennelsen ligger også hans sympati for mange av dem som mister grepet om sin rettskaffenhet, for å si det sånn. En gang skal jeg skrive et essay om dette. Det skal hete "Maigrets melankoli", sier forfatteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stig Sæterbakken har vært kunsterisk leder i Norsk Litteraturfestival. Hans siste bok er krimboka «Usynlige hender» fra 2007.

Gunnar Staalesen anbefaler:

Margaret Millar – Så en engel (1962)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kanadiske forfatteren Margaret Millar var en av de psykologiske kriminalhistorienes mestere. «Så en engel» foregår i en søvnig småby i California. Det begynner med at en pengelens detektiv etterforsker en forsvinningssak i en kristen sekt, så snubler han over noe langt større.

- For meg er denne boken en fremragende kombinasjon av et klassisk mysterium og en moderne detektivroman. Det er en av de beste kriminalromanene som noensinne er skrevet, sier forfatteren.

Gunnar Staalesen er best kjent for bøkene om Varg Veum, så nå filmatiseres. Han har vunnet Rivertonprisen to ganger.

Torkil Damhaug anbefaler:

John Ajvide Lindqvist – La den rette komme inn (2004)

Det er tidlig 80-tall og i den svenske forstaden Blackeberg vokser tolvåringen Oscar opp sammen sin mor. Han blir mobbet på skolen og klarer ikke å hamle opp med plageåndene. En mystisk morder kommer til Blackeberg og tapper ofrene sine for blod. Samtidig blir Oscar kjent med den nye nabojenta Eli.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg leste denne i vinter. Det er en vampyrhistorie, men måten Lindqvist har lagt den inn i en sosialrealistisk ramme er veldig dyktig gjort. Han klarer på en spennende måte å kombinere en oppvekstskildring med det fantastiske. Vi kommer inn på temaer som ligger i vampyrmyten, som forbannelsen ved det å vær i live. Personskildringene er troverdige og forfatteren skriver på en måte som gjør en engasjert i figurene. Jeg har ikke sett filmen ennå. Den gleder jeg meg til, sier Damhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torkil Damhaug er aktuell med krimromanen «Døden ved vann». Den er for øyeblikket en av Norges mest populære krimbøker.

Torgrim Eggen anbefaler:

James Ellroy - Seks tusen kalde (2001)

Vi er i USA på 60-tallet. Tre menn, en fra FBI, en fra mafiaen og en høyreekstremist drar til Dallas for å skjule sporene etter drapet på John F. Kennedy. De finner hverandre og begynner å samarbeide. Våre tre menn er aldri langt unna de enorme omveltningene som tiltar på 60-tallet. Howard Hughes tar over Vegas, J. Edgar Hoover kriger mot borgerrettsbevegelsen, heroinproduksjonen i Vietnam skyter fart, våpen smugles til Cuba, og når Martin Luther King jr. og Robert Kennedy myrdes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- James Ellroy er verdens beste krimforfatter. Han er egentlig den eneste man trenger å lese, Dette er en bok på over 700 sider, men noe av det som gjør han god er at han skriver kort. Han skriver kort på over 700 sider, sier Torgrim Eggen.

Torgrim Eggen er forfatter, musiker og journalist. Hans siste roman var «Manhattan» fra 2007.


Levi Henriksen anbefaler:

James Lee Bruke: «Blikktak blues for New Orleans» (2007)

Etter Hurricane Katrina ligger New Orleans i ruiner. Lik flyter i gatene, strømnettet har brutt sammen og lovløsheten herjer. Hit kommer politimannen Dave Robicheaux for å gjeninnføre lov og orden. Han tar opp jakten på to voldtektsmenn og en amfetamin-avhengig prest.

- Boken er en slags kjærlighetssang til en by som en gang var. James Lee Bruke skriver bra. Jeg leser ikke mye krim, men han er en av mine favorittforfattere. Hans skildringer av New Orleans etter Katrina er fascinerende og spennende. Han har rike bilder og skriver på en måte som gjør det vanskelig å legge boka fra seg, sier Henriksen.

Levi Henriksen vant bokhandlerprisen i 2004. Hans siste bok var «Like østenfor regnet» fra i fjor.