Meny

Forfattere anbefaler påskekrim

Her er de beste og mest skremmende bøkene til påskeegget. Foto: Krisitne Kleppo

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ti bloddryppende resepter fra ti av Norges beste forfattere.

Det er ofte de nyeste krimbøkene vi blir oppfordret til å lese. Med pent glossede mordmysterier på beste utstillingsplass i bokhandler og på bensinstasjoner er det gjerne den nykronede krimdronningen eller kongen vi tar med oss på hytta.

Men den store krimopplevelsen kan være vanskelig å finne. Vi har bedt ti av Norges beste forfattere anbefale krim.

De har fått lov til å avgrense sjangeren selv

Karin Fossum anbefaler:

Kerstin Ekman «Hendelser ved vann» (1993)

På begynnelsen av 70-tallet i den nord-svenske bygda Svartvattnet skjer et grufullt dobbeltmord. Det legger seg som en skygge over det vesle bygdesamfunnet. En ung kvinne tror hun har fått et glimt av morderen, 18 år senere ser hun ham igjen. Kerstin Ekman er en av Sveriges største forfattere. I 1994 fikk hun Nordisk Råds litteraturpris for «Hendelser ved vann».

- Denne boken oppfyller alle ønskene man kan ha til en god krimroman. Den har et godt plott med et historisk bakteppe og et dramatisk drap i bunnen. Det er en bok som både er vakker og brutal på samme tid, sier forfatteren.

Karin Fossum selv er best kjent for kriminalromanene om Konrad Sejer, som også er filmatisert med Bjørn Sundqvust i hovedrollen.

Nikolaj Frobenius anbefaler :

Tre noveller av Edgar Allan Poe:

«Mordene i Rue Morgue» (1841)

«Det forgiftede brev» (1844)

«Mysteriet Marie Roget» (1843)

Skrekkforfatteren Edgar Allan Poe omtales ofte som detektivfortellingens oppfinner. I «Mordene i Rue Morgue» er vi på jakt etter en grufull kvinnemorder i Paris.

- I disse novellene oppfinner Edgar Allan Poe figuren og romanhelten detektiven. De er spennende, og har et slags refleksjonsnivå som gjør at de også tilfredsstiller en mer krevende filosofisk leser. Dette er spennende og kloke tekster, sier Frobenius.

Nikolaj Frobenius mottok i år Ungdommens kritikerpris og ble nominert til Brage for sin fiksjonsbiografi om nettopp Edgar Allan Poe.

Olaug Nilssen anbefaler:

Stieg Larsson - «Menn som hater kvinner» (2005)

Journalist Mikael Blomkvist blir dømt for æreskrenkels og slutter i jobben sin. Da blir han hanket inn av Henrik Vanger, det mektige overhodet i familiebedriften Vanger-konsernet. Blomkvist skal finne ut hva som skjedde med en ung pike i Vanger-slekten som forsvant for nærmere 40 år siden. Han får uventet hjelp fra den smarte og mystiske unge kvinnen Lisbeth Salander.

- Jeg hørte denne på lydbok mens jeg satt på Haukeli ekspressen. Det pleier å være ulidelig kjedelig å sitte på buss så lenge, men da jeg kom frem var det så spennende at jeg ikke ville slutte å høre på boka. Den gåta om Harriet var spennende og jeg ble inspirert av historien om Salander. Jeg leser krim på en litt annen måte enn andre bøker. Jeg liker spenninga. Det er lenge siden jeg har lest krim som jeg ble så positivt overrasket over som denne, sier Nilssen.

Olaug Nilssen ble i 2004 kåret til en av norges beste forfattere under 35 år. Hun er best kjent for boka «Få meg på for faen», som også ble teaterstykke.

Carl Frode Tiller anbefaler:

Fjodor Dostojevskij «Brødrene Karamasov» (1880)

Boken handler om forholdet mellom en fordrukken far og hans fire sønner. På bakgrunn av en mordgåte diskuterer Dostojevskij Gud og ordningen i verden .

- Nå er ikke jeg en så stor leser av krimromaner. Det nærmeste jeg kommer er Brødrene Karamasov, som på et vis kan ses som en krimbok. Den gjorde et stort inntrykk på meg da jeg leste den som student. Brødrene Karamasov er spennende og lærerik samtidig som den er dyptpløyende, sier forfatteren.

Carl Frode Tiller vant Brageprisen og Kritikerprisen for sin siste bok «Innsirkling» (2007).

Frode Grytten anbefaler:

The Wire (TV-serie) (2002-2008)

Amerikansk TV-serie om blant annet narkohandel, media, skolesystem og byråkrati i Baltimore. Handlingen sentrerer seg rundt byens politistasjon. Serien er hyllet av kritikere og fans som den smarteste og dypeste serien på TV-skjermen.

- For meg er «The Wire» den beste krimmen jeg har sett på lang tid. De har jo blant annet fått krimforfatter Dennis Lehane til å skrive manus. «The Wire» kan nærmest ses som en slags oppdatert Charles Dickens. Den viser så mange tråder av det som rører seg i et samfunn fra bunnen til toppen, sier Grytten.

Frode Grytten har vunnet både Brageprisen og krimsjangerens egen pris Rivertonprisen.

Stig Sæterbakken anbefaler:

George Simenon – Maigret og avdøde herr Gallet (1932)

I Maigret og avdøde herr Gallet er det en omreisende selger som blir funnet skutt og drept på et hotellrom i Sancerre. Det er sommer, varmt og trykkende, Maigret svetter og har problemer med å skjule sin avsmak for den tertefine enken, fru Gallet. Og som vanlig er selve forklaringen en ytterst trist historie.

- Jeg begynte å lese Maigret da jeg traff hun som nå er min kone. Vi var på leting etter noe jeg kunne lese høyt for henne og endte litt tilfeldig opp med Maigret. I årenes løp har jeg lest 73 stykker høyt for henne. Det vil si alle, bortsett fra to. De to har det ikke lyktes oss å få tak i. Simenon skriver på en formel, men denne formelen er så velutviklet og rik på variasjoner at den legger rammene for et genuint originalt drama hver eneste gang. På sitt beste er det ibsenske kvaliteter over det, måten det nesten alltid er et menneskelige feilskjær fra fortiden som innhenter en som i mellomtiden er blitt en respektabel samfunnsborger, og som dermed tvinges til å begå en ny forbrytelse, som regel et drap. Det er i det hele tatt en veldig trist atmosfære i alle disse bøkene. På samme måte er også Maigret preget av en slags dyster erkjennelse av hva som driver mennesker til å begå ugjerninger. Han vet at de fleste, hvis ikke alle, forbrytelser har en sørgelig årsak. I denne erkjennelsen ligger også hans sympati for mange av dem som mister grepet om sin rettskaffenhet, for å si det sånn. En gang skal jeg skrive et essay om dette. Det skal hete "Maigrets melankoli", sier forfatteren.

Stig Sæterbakken har vært kunsterisk leder i Norsk Litteraturfestival. Hans siste bok er krimboka «Usynlige hender» fra 2007.

Gunnar Staalesen anbefaler:

Margaret Millar – Så en engel (1962)

Den kanadiske forfatteren Margaret Millar var en av de psykologiske kriminalhistorienes mestere. «Så en engel» foregår i en søvnig småby i California. Det begynner med at en pengelens detektiv etterforsker en forsvinningssak i en kristen sekt, så snubler han over noe langt større.

- For meg er denne boken en fremragende kombinasjon av et klassisk mysterium og en moderne detektivroman. Det er en av de beste kriminalromanene som noensinne er skrevet, sier forfatteren.

Gunnar Staalesen er best kjent for bøkene om Varg Veum, så nå filmatiseres. Han har vunnet Rivertonprisen to ganger.

Torkil Damhaug anbefaler:

John Ajvide Lindqvist – La den rette komme inn (2004)

Det er tidlig 80-tall og i den svenske forstaden Blackeberg vokser tolvåringen Oscar opp sammen sin mor. Han blir mobbet på skolen og klarer ikke å hamle opp med plageåndene. En mystisk morder kommer til Blackeberg og tapper ofrene sine for blod. Samtidig blir Oscar kjent med den nye nabojenta Eli.

- Jeg leste denne i vinter. Det er en vampyrhistorie, men måten Lindqvist har lagt den inn i en sosialrealistisk ramme er veldig dyktig gjort. Han klarer på en spennende måte å kombinere en oppvekstskildring med det fantastiske. Vi kommer inn på temaer som ligger i vampyrmyten, som forbannelsen ved det å vær i live. Personskildringene er troverdige og forfatteren skriver på en måte som gjør en engasjert i figurene. Jeg har ikke sett filmen ennå. Den gleder jeg meg til, sier Damhaug.

Torkil Damhaug er aktuell med krimromanen «Døden ved vann». Den er for øyeblikket en av Norges mest populære krimbøker.

Torgrim Eggen anbefaler:

James Ellroy - Seks tusen kalde (2001)

Vi er i USA på 60-tallet. Tre menn, en fra FBI, en fra mafiaen og en høyreekstremist drar til Dallas for å skjule sporene etter drapet på John F. Kennedy. De finner hverandre og begynner å samarbeide. Våre tre menn er aldri langt unna de enorme omveltningene som tiltar på 60-tallet. Howard Hughes tar over Vegas, J. Edgar Hoover kriger mot borgerrettsbevegelsen, heroinproduksjonen i Vietnam skyter fart, våpen smugles til Cuba, og når Martin Luther King jr. og Robert Kennedy myrdes.

- James Ellroy er verdens beste krimforfatter. Han er egentlig den eneste man trenger å lese, Dette er en bok på over 700 sider, men noe av det som gjør han god er at han skriver kort. Han skriver kort på over 700 sider, sier Torgrim Eggen.

Torgrim Eggen er forfatter, musiker og journalist. Hans siste roman var «Manhattan» fra 2007.


Levi Henriksen anbefaler:

James Lee Bruke: «Blikktak blues for New Orleans» (2007)

Etter Hurricane Katrina ligger New Orleans i ruiner. Lik flyter i gatene, strømnettet har brutt sammen og lovløsheten herjer. Hit kommer politimannen Dave Robicheaux for å gjeninnføre lov og orden. Han tar opp jakten på to voldtektsmenn og en amfetamin-avhengig prest.

- Boken er en slags kjærlighetssang til en by som en gang var. James Lee Bruke skriver bra. Jeg leser ikke mye krim, men han er en av mine favorittforfattere. Hans skildringer av New Orleans etter Katrina er fascinerende og spennende. Han har rike bilder og skriver på en måte som gjør det vanskelig å legge boka fra seg, sier Henriksen.

Levi Henriksen vant bokhandlerprisen i 2004. Hans siste bok var «Like østenfor regnet» fra i fjor.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:18 Ekskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57 British Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48 Kronprinsen vil ha flere kraftkabler til utlandet11:27 Nå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59 Kan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48 Norsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20 Seks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11 Løkes landslagsplass kan være i fare10:00 – Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59 – Enkelte kunder har blitt belastet dobbelt09:45 Slik avslutter du HBO Nordic09:44 Klar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42 Kun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41 Hegerberg fikk høythengende pris09:17 Få norsksomaliere eier egen bolig – stanses av renteforbud09:10 Sikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09 Milliardoverskudd i Norske Skog09:09 Tror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39 Kina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12 Flyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08 Casillas' kone er blitt kreftsyk07:50 FM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19 «Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06 Direkte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15 Dokumenter avdekker Syrias forfølgelse av dissidenter06:00 Siste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50 Dette skjer i dag05:37 – Derfor bør solarium velges helt bort05:32 Dette skjedde i natt05:23 NASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00 Norad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35 Mann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26 Fransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07 Mann ranet med kniv i Bergen03:30 Petter Stordalen tildelt hederspris03:20 Indonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45 Trump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31 Grunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27 Dollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55 Dødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50 USA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09 Hydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40 Ødegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35 Irak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31 Måling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17 Passasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59 Minst 44 drept i kamper i Syria21:57 Tre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:48 Støre vil rive bomstasjonene20:35 Xi antyder langvarig handelskrig20:24 May åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33 Kronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00 «Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37 Syk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03 Dødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33 Syklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04 Faren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57 Svensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41 Barcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29 Politiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18 Abelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07 Liverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06 Kripos advarer mot Vipps-svindel14:33 Politiker og seks andre drept i angrep i India14:25 Farevarsel: Intense regnbyger på vei14:07 Ber nordmenn endre navn på Oslo14:02 Jamie Oliver trues av konkurs13:55 Giroud forlenget med Chelsea13:40 Bøndene jubler – men de har glemt én ting13:26 Ringeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25 Tøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53 Arsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30 OECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30 Solskjær nær sin første sommersignering12:29 Vil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29 MDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28 Mann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07 Henvendelser om hoggorm til værs11:07 Telia Norge kutter 240 årsverk10:58 Ari Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55 Forskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46 Macron i ordkrig med Bannon10:28 Kallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27 Tidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20 Solskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19 Besteg Mount Everest to ganger på en uke09:35 Semenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07 Widodo vant valget i Indonesia09:06 Mopedfører mistet livet i Oppland08:59 Vil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58 EM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58 Vannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57 Få i Norge har jodtabletter08:35 – Kan føre til en dramatisk forverring på norske veier08:27 Her kollapser skandalehelikopteret08:25 28-åring siktet for terror i Christchurch07:25 Religionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56 Mann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41 Italia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38 Tre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem
Siste nytt
12:18VerdenEkskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57PengerBritish Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48PolitikkKronprinsen vil ha flere kraftkabler til utlandet11:27NorgeNå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59StemmerKan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48SportNorsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20VerdenSeks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11SportLøkes landslagsplass kan være i fare10:00Reise– Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59Penger– Enkelte kunder har blitt belastet dobbelt09:45KulturSlik avslutter du HBO Nordic09:44NorgeKlar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42NorgeKun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41SportHegerberg fikk høythengende pris09:17PengerFå norsksomaliere eier egen bolig – stanses av renteforbud09:10NorgeSikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09PengerMilliardoverskudd i Norske Skog09:09MotorTror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39PengerKina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12ReiseFlyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08SportCasillas' kone er blitt kreftsyk07:50PengerFM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19Sport«Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06PolitikkDirekte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15VerdenDokumenter avdekker Syrias forfølgelse av dissidenter06:00Helse og livsstilSiste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50NorgeDette skjer i dag05:37Helse og livsstil– Derfor bør solarium velges helt bort05:32NorgeDette skjedde i natt05:23VerdenNASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00NorgeNorad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35NorgeMann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26VerdenFransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07NorgeMann ranet med kniv i Bergen03:30PengerPetter Stordalen tildelt hederspris03:20VerdenIndonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45VerdenTrump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31NorgeGrunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27NorgeDollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55NorgeDødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50VerdenUSA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09NorgeHydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40SportØdegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35PolitikkIrak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31PolitikkMåling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17NorgePassasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59VerdenMinst 44 drept i kamper i Syria21:57NorgeTre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:48MotorStøre vil rive bomstasjonene20:35VerdenXi antyder langvarig handelskrig20:24PolitikkMay åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33NorgeKronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00Verden«Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37SportSyk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03NorgeDødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33NorgeSyklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04NorgeFaren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57VerdenSvensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41SportBarcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29NorgePolitiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18KulturAbelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07SportLiverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06PengerKripos advarer mot Vipps-svindel14:33VerdenPolitiker og seks andre drept i angrep i India14:25NorgeFarevarsel: Intense regnbyger på vei14:07PolitikkBer nordmenn endre navn på Oslo14:02Helse og livsstilJamie Oliver trues av konkurs13:55SportGiroud forlenget med Chelsea13:40StemmerBøndene jubler – men de har glemt én ting13:26NorgeRingeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25SportTøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53SportArsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30PengerOECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30SportSolskjær nær sin første sommersignering12:29PolitikkVil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29NorgeMDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07Helse og livsstilHenvendelser om hoggorm til værs11:07PengerTelia Norge kutter 240 årsverk10:58KulturAri Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55VerdenForskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46PolitikkMacron i ordkrig med Bannon10:28PolitikkKallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27NorgeTidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20SportSolskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19VerdenBesteg Mount Everest to ganger på en uke09:35SportSemenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07PolitikkWidodo vant valget i Indonesia09:06NorgeMopedfører mistet livet i Oppland08:59PengerVil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58SportEM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58VerdenVannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57Helse og livsstilFå i Norge har jodtabletter08:35Politikk– Kan føre til en dramatisk forverring på norske veier08:27NorgeHer kollapser skandalehelikopteret08:25Verden28-åring siktet for terror i Christchurch07:25NorgeReligionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56NorgeMann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41SportItalia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38KulturTre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus