Atomvåpen den største trussel

SKREMMENDE: 1971 sprengte franskmennen denne atombomben ved Mururoa atollene i Fransk Polynesia. Fremdeles er atomvåpen den største trusselen, skriver Jahn Otto Johansen. Foto: AP
SKREMMENDE: 1971 sprengte franskmennen denne atombomben ved Mururoa atollene i Fransk Polynesia. Fremdeles er atomvåpen den største trusselen, skriver Jahn Otto Johansen. Foto: AP

Det er et tankekors at den største fare som truer menneskeheten - atomvåpnene - nesten ikke har opptatt politikere og journalister siden den kalde krigens slutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men etter møtet mellom presidentene Obama og Medvedev er det håp om at kjernefysisk nedrustning igjen kan komme på den storpolitiske dagsorden

Etter at atomvåpenteknologien ble utviklet, først av USA og deretter av Sovjetunionen, er det som ånden som ble sluppet ut av flasken. Det har vært umulig få den tilbake i flasken. Men etter at atombombene ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki i 1945 har de aldri vært anvendt i krig. Det er imidlertid blitt stadig flere atomvåpen, 69 000 på det meste og 27 000 i dag. 12 000 av dem er operasjonelle. USA og Sovjetunionen har ca 95 prosent av alle atomvåpen i verden. Resten disponerer Kina, Storbritannia og Frankrike, men også Pakistan, India. Nord-Korea og Israel har skaffet seg kjernevåpen.

Fare for spredning

Det er ikke så enkelt å produsere kjernevåpen som det av og til fremstilles i mediene. Det trengs fissilt materiale og en utviklet teknologi. Det bør være en stat med dens ressurser for at man skal kunne produsere atomvåpen, men det kan ikke helt utelukkes at terrorister kan skaffe seg informasjon til å fremstille enkle, såkalte «skitne» atombomber. Det er et mareritt hva som kan hende dersom Pakistan bryter sammen og deres kjernevåpen kommer ut av kontroll.

Solgte atomhemmeligheter

Det pakistanske atomvåpenprogrammets leder Abudul Qadir Khan - ofte kalt «den islamske atombombes far» - solgte atomvåpenteknologi til Nord-Korea og Iran. Også Libya fikk kjøpt slik teknologi, men Det internasjonale atomenergibyrået IAEA klarte i 2003 å forhindre at Gadaffi laget sin egen atombombe. For dette og for å ha arbeidet generelt mot spredning av kjernevåpen fikk byråets leder, Mohammad ElBaradei, Nobels fredspris i 2005.

Leder i Det internasjonale atomenergibyrået IAEA, Mohammad ElBaradei. Foto:APLeder i Det internasjonale atomenergibyrået IAEA, Mohammad ElBaradei. Foto:AP

Protestbevegelsen i vest

I alle år har det vært en protestbevegelse i vest, men den ble ofte fremstilt som styrt eller i hvert fall infiltrert av KGB og STASI. Det er et faktum at de østlige etterretningstjenester forsøkte å skaffe seg et fotefeste innen antiatombevegelsen, men de klarte det ikke. Det var en genuin protestbevegelse som i Norge fikk sitt uttrykk i «Vi som går Frognerveien» på 1950-60-tallet. Det var slett ikke bare kommunister som deltok, men et bredt lag av norske kvinner og menn. Vi husker «Bestemødrene på Stortingsplass» som i årevis protesterte mot atomvåpen, og det gjorde også Ole Kopreitan med sin barnevogn med brosjyrer og antiatom-merker.

Ikke bare venstreradikale

Det var mange borgerlige og konservative som deltok i atommarsjene den gang. Odd Eidem, som absolutt ikke var noen politisk raddis, «gikk Frognerveien». Og den fine lyrikeren Peter R. Holm, heller ingen venstreradikaler, studerte og skrev om disse spørsmål i 1970-80-årene. Jeg redigerte i 1982 en bok sammen med Peter R. Holm, Wenche Håland og Gynt Krag, den sistnevnte profilert SF-er. Den het «Vår Tids skjebnedrama. Krig og fred i atomalderen» og ble naturligvis ingen bestselger.

Ikke lenger et venstreradikalt tema

Men våre kritiske synspunkter dengang på atomopprustningen blir ikke lenger latterliggjort eller stemplet som kommunistinspirerte. Da den tidligere amerikanske forsvarsminister Robert McNamara besøkte Norge for noen år siden, var det som atmvåpenmotstander. Han hilste på Kopreitan og tilbrakte en aften sammen med en representant for antiatombevegelsen, Kåre Willoch og meg. Og i dag er det gamle «kaldkrigere» som Nixons utenriksminister Henry Kissinger, George H. Bush`s utenriksminister George Shultz og senator Sam Nunn som krever avskaffelse av kjernevåpen. Det gjør også tidligere forbundskansler Helmut Schmidt og tidligere utenriksminister Hans-Dietrich Genscher i Tyskland.

I 25 år har Ole Kopreitan vært et slags landemerke for fredssaken og for Nei til Atomvåpen. Foto: ScanpixI 25 år har Ole Kopreitan vært et slags landemerke for fredssaken og for Nei til Atomvåpen. Foto: Scanpix

Ronald Reagan forstod det

Alle disse har forstått at kjernevåpen ikke er anvendelig militært. Har man først begynte å bruke dem, er det ingen ende før hele kloden er ødelagt. Ronald Reagan forstod dette allerede som guvernør i California, og han arbeidet for atomnedrustning da han var president. I møtet med Gorbatsjov i Reykjavik i 1986 foreslo Reagan full atomnedrusting, men Gorbatsjov nølte av frykt for «Sternekrigsprogrammet» som den amerikanske president holdt fast på. I Washington kom en av Reagan medarbeidere til meg og sa at «den gamle er blitt gal». Men Ronald Reagan var klarsynt og forut for sin tid.

Fortsatt taktiske atomvåpen i Europa

Senere inngikk USA og Sovjetunionen en avtale om å fjerne de sovjetiske SS-20-rakettene og de nye amerikanske mellomdistanseraketter og kryssermissiler som var ment som et svar på SS-20. I dag er det ca 200 amerikanske taktiske atomvåpen igjen i Europa, men det er noe helt annet. Enkelte amerikanske militære vil at USA skal modernisere de taktiske atomvåpen. De var i sin tid tiltenkt som en motvekt til Sovjetblokkens store overtak i konvensjonelle styrker, men det er jo ikke lenger tilfelle. I dag er NATO også konvensjonelt sterkere enn russerne. Det er litt uklart hva Obama vil gjøre. Statssekretær Espen Barth Eide er som vanlig optimistisk og forsikrer oss om at det ikke er så farlig dersom det blir en slik atommodernisering. Det er det mange eksperter som er uenig med ham i. Men siden disse våpen egentlig ikke har noen funksjon lenger, så vil ikke russene gi noen motytelser for å bli kvitt dem.

De strategiske kjernevåpen

Det er strategiske kjernevåpen Obama og Medvedev så vidt var inne på i London, og det er dette som presser seg frem siden START I-avtalen av 1991 utgår til høsten. Det trengs en ny avtale som begrenser supermaktenes langdistansevåpen, og det haster skal de innhente forsømmelsene fra George W. Bush-perioden. Under hans åtte år i Det hvite hus ble det bare inngått en rustningskontrollavtale som begrenset antallet kjernefysiske krigshoder. Nå er det snakk om å ta et skritt videre for å forhindre et det ikke blir en ny atomopprustning som president Medvedev har truet med og som enkelte kretser i USA ønsker. Her må Obama skjære gjennom og han må få Senatet med på å ratifisere prøvestansavtalen som har ligget brakk. Det er altså mye å ta fatt på, og det haster. Vil Obama gjøre alvor av sine løfter i valgkampen om å eliminere alle kjernefysiske våpen og dermed lytte til Kissinger, Schultz og andre? Eller vil han gi etter for press fra dem som vil beholde USAs militærpolitiske lederstilling?

Muligheter og farer

Men alt henger som kjent sammen med alt. Det er mange felter der amerikanerne og russerne kan samarbeide dersom de vil - amerikanske forsyninger til Afghanistan gjennom Russland etter at rutene over Pakistan er blitt så usikre, de amerikanske rakettskjoldplanene i Europa og de bebudede russiske svar på dem og sist, men ikke minst et samarbeid for å stanse Irans atomvåpenambisjoner. Her er det muligheter både for å oppnå mye positivt og for å forspille sjanser som fremtidens generasjoner vil forbanne oss for at vi lot gå fra oss.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby
Siste nytt
21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus