Meny

Atomvåpen den største trussel

SKREMMENDE: 1971 sprengte franskmennen denne atombomben ved Mururoa atollene i Fransk Polynesia. Fremdeles er atomvåpen den største trusselen, skriver Jahn Otto Johansen. Foto: AP
SKREMMENDE: 1971 sprengte franskmennen denne atombomben ved Mururoa atollene i Fransk Polynesia. Fremdeles er atomvåpen den største trusselen, skriver Jahn Otto Johansen. Foto: AP

Det er et tankekors at den største fare som truer menneskeheten - atomvåpnene - nesten ikke har opptatt politikere og journalister siden den kalde krigens slutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men etter møtet mellom presidentene Obama og Medvedev er det håp om at kjernefysisk nedrustning igjen kan komme på den storpolitiske dagsorden

Etter at atomvåpenteknologien ble utviklet, først av USA og deretter av Sovjetunionen, er det som ånden som ble sluppet ut av flasken. Det har vært umulig få den tilbake i flasken. Men etter at atombombene ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki i 1945 har de aldri vært anvendt i krig. Det er imidlertid blitt stadig flere atomvåpen, 69 000 på det meste og 27 000 i dag. 12 000 av dem er operasjonelle. USA og Sovjetunionen har ca 95 prosent av alle atomvåpen i verden. Resten disponerer Kina, Storbritannia og Frankrike, men også Pakistan, India. Nord-Korea og Israel har skaffet seg kjernevåpen.

Fare for spredning

Det er ikke så enkelt å produsere kjernevåpen som det av og til fremstilles i mediene. Det trengs fissilt materiale og en utviklet teknologi. Det bør være en stat med dens ressurser for at man skal kunne produsere atomvåpen, men det kan ikke helt utelukkes at terrorister kan skaffe seg informasjon til å fremstille enkle, såkalte «skitne» atombomber. Det er et mareritt hva som kan hende dersom Pakistan bryter sammen og deres kjernevåpen kommer ut av kontroll.

Solgte atomhemmeligheter

Det pakistanske atomvåpenprogrammets leder Abudul Qadir Khan - ofte kalt «den islamske atombombes far» - solgte atomvåpenteknologi til Nord-Korea og Iran. Også Libya fikk kjøpt slik teknologi, men Det internasjonale atomenergibyrået IAEA klarte i 2003 å forhindre at Gadaffi laget sin egen atombombe. For dette og for å ha arbeidet generelt mot spredning av kjernevåpen fikk byråets leder, Mohammad ElBaradei, Nobels fredspris i 2005.

Leder i Det internasjonale atomenergibyrået IAEA, Mohammad ElBaradei. Foto:APLeder i Det internasjonale atomenergibyrået IAEA, Mohammad ElBaradei. Foto:AP

Protestbevegelsen i vest

I alle år har det vært en protestbevegelse i vest, men den ble ofte fremstilt som styrt eller i hvert fall infiltrert av KGB og STASI. Det er et faktum at de østlige etterretningstjenester forsøkte å skaffe seg et fotefeste innen antiatombevegelsen, men de klarte det ikke. Det var en genuin protestbevegelse som i Norge fikk sitt uttrykk i «Vi som går Frognerveien» på 1950-60-tallet. Det var slett ikke bare kommunister som deltok, men et bredt lag av norske kvinner og menn. Vi husker «Bestemødrene på Stortingsplass» som i årevis protesterte mot atomvåpen, og det gjorde også Ole Kopreitan med sin barnevogn med brosjyrer og antiatom-merker.

Ikke bare venstreradikale

Det var mange borgerlige og konservative som deltok i atommarsjene den gang. Odd Eidem, som absolutt ikke var noen politisk raddis, «gikk Frognerveien». Og den fine lyrikeren Peter R. Holm, heller ingen venstreradikaler, studerte og skrev om disse spørsmål i 1970-80-årene. Jeg redigerte i 1982 en bok sammen med Peter R. Holm, Wenche Håland og Gynt Krag, den sistnevnte profilert SF-er. Den het «Vår Tids skjebnedrama. Krig og fred i atomalderen» og ble naturligvis ingen bestselger.

Ikke lenger et venstreradikalt tema

Men våre kritiske synspunkter dengang på atomopprustningen blir ikke lenger latterliggjort eller stemplet som kommunistinspirerte. Da den tidligere amerikanske forsvarsminister Robert McNamara besøkte Norge for noen år siden, var det som atmvåpenmotstander. Han hilste på Kopreitan og tilbrakte en aften sammen med en representant for antiatombevegelsen, Kåre Willoch og meg. Og i dag er det gamle «kaldkrigere» som Nixons utenriksminister Henry Kissinger, George H. Bush`s utenriksminister George Shultz og senator Sam Nunn som krever avskaffelse av kjernevåpen. Det gjør også tidligere forbundskansler Helmut Schmidt og tidligere utenriksminister Hans-Dietrich Genscher i Tyskland.

I 25 år har Ole Kopreitan vært et slags landemerke for fredssaken og for Nei til Atomvåpen. Foto: ScanpixI 25 år har Ole Kopreitan vært et slags landemerke for fredssaken og for Nei til Atomvåpen. Foto: Scanpix

Ronald Reagan forstod det

Alle disse har forstått at kjernevåpen ikke er anvendelig militært. Har man først begynte å bruke dem, er det ingen ende før hele kloden er ødelagt. Ronald Reagan forstod dette allerede som guvernør i California, og han arbeidet for atomnedrustning da han var president. I møtet med Gorbatsjov i Reykjavik i 1986 foreslo Reagan full atomnedrusting, men Gorbatsjov nølte av frykt for «Sternekrigsprogrammet» som den amerikanske president holdt fast på. I Washington kom en av Reagan medarbeidere til meg og sa at «den gamle er blitt gal». Men Ronald Reagan var klarsynt og forut for sin tid.

Fortsatt taktiske atomvåpen i Europa

Senere inngikk USA og Sovjetunionen en avtale om å fjerne de sovjetiske SS-20-rakettene og de nye amerikanske mellomdistanseraketter og kryssermissiler som var ment som et svar på SS-20. I dag er det ca 200 amerikanske taktiske atomvåpen igjen i Europa, men det er noe helt annet. Enkelte amerikanske militære vil at USA skal modernisere de taktiske atomvåpen. De var i sin tid tiltenkt som en motvekt til Sovjetblokkens store overtak i konvensjonelle styrker, men det er jo ikke lenger tilfelle. I dag er NATO også konvensjonelt sterkere enn russerne. Det er litt uklart hva Obama vil gjøre. Statssekretær Espen Barth Eide er som vanlig optimistisk og forsikrer oss om at det ikke er så farlig dersom det blir en slik atommodernisering. Det er det mange eksperter som er uenig med ham i. Men siden disse våpen egentlig ikke har noen funksjon lenger, så vil ikke russene gi noen motytelser for å bli kvitt dem.

De strategiske kjernevåpen

Det er strategiske kjernevåpen Obama og Medvedev så vidt var inne på i London, og det er dette som presser seg frem siden START I-avtalen av 1991 utgår til høsten. Det trengs en ny avtale som begrenser supermaktenes langdistansevåpen, og det haster skal de innhente forsømmelsene fra George W. Bush-perioden. Under hans åtte år i Det hvite hus ble det bare inngått en rustningskontrollavtale som begrenset antallet kjernefysiske krigshoder. Nå er det snakk om å ta et skritt videre for å forhindre et det ikke blir en ny atomopprustning som president Medvedev har truet med og som enkelte kretser i USA ønsker. Her må Obama skjære gjennom og han må få Senatet med på å ratifisere prøvestansavtalen som har ligget brakk. Det er altså mye å ta fatt på, og det haster. Vil Obama gjøre alvor av sine løfter i valgkampen om å eliminere alle kjernefysiske våpen og dermed lytte til Kissinger, Schultz og andre? Eller vil han gi etter for press fra dem som vil beholde USAs militærpolitiske lederstilling?

Muligheter og farer

Men alt henger som kjent sammen med alt. Det er mange felter der amerikanerne og russerne kan samarbeide dersom de vil - amerikanske forsyninger til Afghanistan gjennom Russland etter at rutene over Pakistan er blitt så usikre, de amerikanske rakettskjoldplanene i Europa og de bebudede russiske svar på dem og sist, men ikke minst et samarbeid for å stanse Irans atomvåpenambisjoner. Her er det muligheter både for å oppnå mye positivt og for å forspille sjanser som fremtidens generasjoner vil forbanne oss for at vi lot gå fra oss.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:56 Mann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54 Fylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48 Valgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43 Viktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42 Babe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39 Huawei spår salgssvikt i utlandet03:37 Mann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05 Bondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:51 Politiet i Hongkong vil tømme gatene for demonstranter02:09 Homoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05 Trump anklager New York Times for forræderi01:44 Dugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo01:18 Leter etter årsaken til strømbruddet i Sør-Amerika00:14 Biltrafikken øker i Kristiansand23:18 Trump anklager New York Times for forræderi22:31 Lastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27 Franske bønder og vingårder hardt rammet av uvær21:54 Tredje strake ligaseier for Rosenborg21:42 Toryer i TV-krangel om brexit-scenarioer21:39 NHO Reiseliv vil ha begrensninger i cruisetrafikken21:19 Høiland-stunt provoserte publikum på Åråsen21:15 Væpnet ran av frisørsalong - to pågrepet på toget21:05 Boeing-sjef erkjenner feil i håndteringen av varselsystemer21:01 Netanyahu innviet Trump-bosetning20:28 Mann pågrepet etter politikerdrap i Tyskland20:14 Glimt nedkjempet bunnlaget Strømsgodset20:13 Omdiskutert utvisning ødela for Lillestrøm mot Viking20:11 Tenåring med skuddshow mot Odd20:08 Diop reddet Kristiansunds rekke uten tap19:52 Botswana åpner for elefantjakt igjen - utløser store diskusjoner19:51 Molde-seier over Ranheim19:50 Brann risikerer bot etter at supportere fyrte opp bluss19:49 34 personer drept i angrep mot to landsbyer i Nord-Nigeria18:52 Legenden Eggen hyllet og æret med statue18:41 Demonstrerte mot retur av Abbasi-familien til Afghanistan18:39 I 350 år holdt den stand mot Atlanteren. Så gravde byen et hull i sitt eget forsvarsverk18:28 Sælid fikk skuespiller-Hedda18:06 Grønn Ungdom vil innføre kvote på tre flyreiser i året18:05 Christiansen på fjerdeplass i Barcelona17:22 Espen Klouman Høiner fikk første Heddapris17:03 Sjokkrapport for kjøttelskere16:59 Human-Etisk Forbund: Kirkevalget bør skilles fra kommunevalget15:42 Smitten i Askøy skyldes trolig avføring fra dyr15:33 To menn tok seg inn på hotellrommet – nå er de dømt15:32 Carrie Lam ber Hongkong om unnskyldning15:31 Sarri forlater Chelsea, Juventus neste15:30 Svensk forsvarstopp tiltalt for hallikvirksomhet14:23 Mann i 70-årene alvorlig skadd i drukningsulykke i Oslofjorden14:09 Netanyahus kone dømt for misbruk av offentlige midler14:05 Iran mener USA kan ha stått bak tankskip-hendelsene13:56 Millioner rammet av strømbrudd i Sør-Amerika13:52 Charter-Svein får sommerjobb av TV 213:47 Bolighus i Finnmark er overtent13:29 Grande: Venstres målinger er «ræva»13:18 Forskere vil kartlegge Doggerland - det forsvunnede landet i Nordsjøen11:25 Skjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46 Blinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31 130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken10:07 Middelhavsland vil spore opp savnede migranter09:07 Kommunen avgjør neste uke: Er Nordkapp norsk eller svensk?08:24 Norske ordførere har i snitt 2,8 millioner kroner i formue08:15 Drømmefengsel for drapsmenn og smuglere08:08 To menn pågrepet etter brann i Agder08:01 Hongkongs leder sier unnskyld under ny masseprotest06:19 Over 300 evakuert etter brann på hotell i Ålesund05:50 Dette skjer i dag05:46 Dette skjedde i natt05:19 USA hevder Iran prøvde å skyte ned amerikansk drone04:57 Verdens største fly til salgs for knapt 3,5 milliarder kroner04:24 62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år04:22 Hovland fremdeles likt med Tiger Woods etter tredje runde i US Open03:52 Mann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:31 Tsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:08 Argentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49 Fly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06 – Vi blir diskriminert med statlig velsignelse. Det er hårreisende01:02 Saudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48 New York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13 15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05 Britenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48 Motorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25 Norges speidere reiser Frankrike rundt22:01 Britenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36 Tenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19 To pågrepet etter brann i Agder21:09 Avis: Pogba villig til å strike seg bort20:53 Erkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44 Ukraina snudde finalen og vant U20-VM20:29 RBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55 Poengdeling mellom Haugesund og Brann19:43 Start-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40 Front Altair-mannskap på plass i Dubai18:44 Tørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35 Eksplosjon i Damaskus18:20 Tenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10 – Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54 Beskjeden Kristoff-start i Sveits17:24 Uvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05 Amanda Knox tilbake i Italia16:42 Kokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet
Siste nytt
04:56NorgeMann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54NorgeFylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48VerdenValgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43SportViktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42VerdenBabe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39VerdenHuawei spår salgssvikt i utlandet03:37NorgeMann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05NorgeBondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:51VerdenPolitiet i Hongkong vil tømme gatene for demonstranter02:09NorgeHomoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05VerdenTrump anklager New York Times for forræderi01:44NorgeDugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo01:18VerdenLeter etter årsaken til strømbruddet i Sør-Amerika00:14NorgeBiltrafikken øker i Kristiansand23:18VerdenTrump anklager New York Times for forræderi22:31NorgeLastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27VerdenFranske bønder og vingårder hardt rammet av uvær21:54SportTredje strake ligaseier for Rosenborg21:42PolitikkToryer i TV-krangel om brexit-scenarioer21:39ReiseNHO Reiseliv vil ha begrensninger i cruisetrafikken21:19SportHøiland-stunt provoserte publikum på Åråsen21:15NorgeVæpnet ran av frisørsalong - to pågrepet på toget21:05VerdenBoeing-sjef erkjenner feil i håndteringen av varselsystemer21:01PolitikkNetanyahu innviet Trump-bosetning20:28VerdenMann pågrepet etter politikerdrap i Tyskland20:14SportGlimt nedkjempet bunnlaget Strømsgodset20:13SportOmdiskutert utvisning ødela for Lillestrøm mot Viking20:11SportTenåring med skuddshow mot Odd20:08SportDiop reddet Kristiansunds rekke uten tap19:52PolitikkBotswana åpner for elefantjakt igjen - utløser store diskusjoner19:51SportMolde-seier over Ranheim19:50SportBrann risikerer bot etter at supportere fyrte opp bluss19:49Verden34 personer drept i angrep mot to landsbyer i Nord-Nigeria18:52SportLegenden Eggen hyllet og æret med statue18:41NorgeDemonstrerte mot retur av Abbasi-familien til Afghanistan18:39VerdenI 350 år holdt den stand mot Atlanteren. Så gravde byen et hull i sitt eget forsvarsverk18:28SportSælid fikk skuespiller-Hedda18:06PolitikkGrønn Ungdom vil innføre kvote på tre flyreiser i året18:05SportChristiansen på fjerdeplass i Barcelona17:22NorgeEspen Klouman Høiner fikk første Heddapris17:03Helse og livsstilSjokkrapport for kjøttelskere16:59PolitikkHuman-Etisk Forbund: Kirkevalget bør skilles fra kommunevalget15:42NorgeSmitten i Askøy skyldes trolig avføring fra dyr15:33SportTo menn tok seg inn på hotellrommet – nå er de dømt15:32PolitikkCarrie Lam ber Hongkong om unnskyldning15:31SportSarri forlater Chelsea, Juventus neste15:30VerdenSvensk forsvarstopp tiltalt for hallikvirksomhet14:23NorgeMann i 70-årene alvorlig skadd i drukningsulykke i Oslofjorden14:09VerdenNetanyahus kone dømt for misbruk av offentlige midler14:05VerdenIran mener USA kan ha stått bak tankskip-hendelsene13:56VerdenMillioner rammet av strømbrudd i Sør-Amerika13:52NorgeCharter-Svein får sommerjobb av TV 213:47NorgeBolighus i Finnmark er overtent13:29PolitikkGrande: Venstres målinger er «ræva»13:18NorgeForskere vil kartlegge Doggerland - det forsvunnede landet i Nordsjøen11:25NorgeSkjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46VerdenBlinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31Reise130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken10:07VerdenMiddelhavsland vil spore opp savnede migranter09:07NæringslivKommunen avgjør neste uke: Er Nordkapp norsk eller svensk?08:24PengerNorske ordførere har i snitt 2,8 millioner kroner i formue08:15Helse og livsstilDrømmefengsel for drapsmenn og smuglere08:08NorgeTo menn pågrepet etter brann i Agder08:01VerdenHongkongs leder sier unnskyld under ny masseprotest06:19NorgeOver 300 evakuert etter brann på hotell i Ålesund05:50NorgeDette skjer i dag05:46NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenUSA hevder Iran prøvde å skyte ned amerikansk drone04:57PengerVerdens største fly til salgs for knapt 3,5 milliarder kroner04:24Norge62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år04:22SportHovland fremdeles likt med Tiger Woods etter tredje runde i US Open03:52NorgeMann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:31VerdenTsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:08SportArgentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49VerdenFly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06Reise– Vi blir diskriminert med statlig velsignelse. Det er hårreisende01:02VerdenSaudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48VerdenNew York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13Norge15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05PolitikkBritenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48NorgeMotorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25SportNorges speidere reiser Frankrike rundt22:01PolitikkBritenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36NorgeTenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19NorgeTo pågrepet etter brann i Agder21:09SportAvis: Pogba villig til å strike seg bort20:53VerdenErkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44SportUkraina snudde finalen og vant U20-VM20:29SportRBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55SportPoengdeling mellom Haugesund og Brann19:43SportStart-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40VerdenFront Altair-mannskap på plass i Dubai18:44VerdenTørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35VerdenEksplosjon i Damaskus18:20NorgeTenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10Livet– Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54SportBeskjeden Kristoff-start i Sveits17:24VerdenUvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05VerdenAmanda Knox tilbake i Italia16:42NorgeKokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus