Shia-lov kan bli stående

DIREKTE: - Norge har vært svært direkte i sin kommunikasjon med afghanske myndigheter, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Hans Henrik Torgersen.
DIREKTE: - Norge har vært svært direkte i sin kommunikasjon med afghanske myndigheter, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Hans Henrik Torgersen.

<pUtenriksminister Jonas Gahr Støre utelukker ikke at den såkalte voldtektsloven i Afghanistan består, i en eller annen form.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STRASBOURG (ABC Nyheter): Det vekket stor oppsikt da det ble avslørt at Afghanistans president Hamid Karzai har signert en lov som gir shiamuslimer i Afghanistan lov til å voldta sine koner og nekte dem å forlate huset uten tillatelse.

Innholdet i loven, og om de riktige prosedyrene ble fulgt da den ble signert, er ikke hundre prosent kjent foreløpig. Loven, som gjelder spesielt for minoriteten av sjiamuslimer i Afghanistan, som utgjør et sted mellom 19 og 25 prosent av befolkningen på cirka 32 millioner mennesker.

Tatt opp direkte

Den danske utenriksministeren Per Stig Møller har vært eksplisitt på at denne loven ikke kan bli stående. Hans norske kollega, Jonas Gahr Støre, sier loven er et alvorlig tilbakeslag, men han kan ikke utelukke at den ikke blir stående i en eller annen form.

- Norge var de aller første som tok til orde mot denne loven under Afghanistan-konferansen i Haag tidligere denne uka. Vi sa klart i fra hva vi mente om dette, i plenum og senere med Hamid Karzai direkte, og jeg har også gjentatt våre meninger i et møte med parlamentspresidenten Qanooni i Oslo torsdag, sier Støre til ABC Nyheter.

- Svært alvorlig

Han understreker at loven kan være i strid med den afghanske grunnloven og internasjonale menneskerettighetskonvensjoner som Afghanistan har signert. Norske myndigheter jobber også med å skaffe seg oversikt over hvor i systemet denne loven står nå. Det at den ikke er offentliggjort offisielt betyr at den ikke er trådt i kraft.

- Denne loven kan underminere oppslutningen om støtte til Afghanistan over hele verden, også i Nato. Men de i Norge som sier at vi må trekke all økonomisk støtte til Afghanistan nå, må tenke seg om to ganger. Det er jo nettopp bygging av skoler, der jenter også kan gå, og utbedring av lokalsamfunnene som disse pengene går til, som en motvekt mot ting som dette, sier Støre.

Personvernpolicy