Norske militære skal trene sivilt politi

NYE TROPPER: Norge skal sende nye styrker til Afghanistan i løpet av 2009. Foto: Hans Henrik Torgersen.
NYE TROPPER: Norge skal sende nye styrker til Afghanistan i løpet av 2009. Foto: Hans Henrik Torgersen.

<pNorge kommer til å sende en militærpolitistyrke til Afghanistan for å trene afghansk politi.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STRASBOURG (ABC Nyheter): Den norske MP-troppen kommer til å være på plass i Afghanistan senest 1. januar 2010.

- Det er nok noe vi kommer til å ta på oss ganske raskt, sier forsvarssjef Sverre Diesen til ABC Nyheter.

Akkurat når dette blir offisielt er ikke sikkert, men statsminister Jens Stoltenberg sa fredag at Norge vil komme med sine kunngjøringer til Nato-toppmøtet lørdag.

Endrer ikke troppetallet

USA og Barack Obama har i sin nye strategi gjort det klart at de vil styrke opptreningen av både den afghanske hæren og det afghanske politiet. De har også gitt klar beskjed til sine Nato-allierte om at det er en forventning om bidrag til denne strategien.

Dette var noe av det som ble diskutert på forsvarsministermøtet i Krakow tidligere i år. Likevel kommer ikke dette til å bli noe militært bidrag på toppen av de vel 600 soldatene Norge har i landet nå.

- Nei, det blir nok ikke forandret totalstørrelse fra Norge. Vi bidrar allerede tungt i Afghanistan, og allerede har vi lagt om til mer mentorering, eller opplæring allerede. Blant annet har vi jo et OMLT-lag på plass allerede, sier Diesen.

Militærpoliti fra Nord-Norge

Det er snakk om seks korporaler og to offiserer fra militærpolitiet i Nord-Norge som skal sendes, og forberedelsene til oppdraget har allerede startet.

- De er i gang med forberedelsene til dette oppdraget nå, sier Diesen.

At militære skal trene sivilt politi er noe som har blitt uttrykt som et ønske fra afghanske myndigheter, og noe som Diesen tror vil gi bra effekt.

- Deres politi er jo allerede basert mer på det vi ser i sør-europeiske land, som Carabineri i Italia og Gendarmeriet i Frankrike, og de har jo mer til felles med militære styrker enn norsk politi. I tillegg blir det jo også mye mer trykk i en hel tropp, enn det blir med enkelte norske politi som drar ned som rådgivere, sier Diesen.

Juridisk uproblematisk

Ifølge forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ligger det ingen juridiske begrensinger i å bruke militære til å trene opp sivilt politi. Praksisen er allerede utprøvd av amerikanerne, og det har ikke blitt reist spørsmål ved dette.

- Myndigheten ligger uansett på afghansk side. Dette kan også dreie seg om praktisk trening i felt, og minne om OMLT-en der norske MP-er er med på oppdrag og gir råd. Det afghanske politiet trenger all trening de kan få, og har i dag en veldig lav standard, sier Strøm-Erichsen til ABC Nyheter.

Personvernpolicy