- Trusselen var ingen spøk

Væpnet politi rykket torsdag ut til Glemmen Videregående skole i Fredrikstad atter at det var fremsatt trusler mot skolen. Lærere og elever ble umiddelbart evakuert. (Foto Thomas Andersen / SCANPIX)
Væpnet politi rykket torsdag ut til Glemmen Videregående skole i Fredrikstad atter at det var fremsatt trusler mot skolen. Lærere og elever ble umiddelbart evakuert. (Foto Thomas Andersen / SCANPIX)

<pPolitiet mente det ikke kunne være spøk da 17-åringen truet med massakre og blodbad på Glemmen videregående skole i Fredrikstad. Men tingretten sa nei til varetektsfengsling.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet mener trusselen ikke kunne være spøk, men tingretten sa fredag nei til varetektsfengsling.

Guttens forsvarer Lars Dahlback er glad for at klienten hans blir sluppet løs fra varetekt. Han håper nå oppmerksomheten rundt ham roer seg.

– Fengslingsbegjæringen ble ikke tatt til følge. Det er en helt riktig avgjørelse tatt i forhold til alderen hans og faktum i saken, sier Dahlback til NRK.

Han er helt uenig med politiet i at det kan være en risiko for at 17-åringen ville gjennomføre truslene.

– Det var en spøk og en fryktelig dumhet fra hans side. Det skjønner han selv. Det er ikke noe dramatikk i saken, sier forsvareren.

Siktelsen opprettholdt

Kriminalsjef Geir Kristiansen i Fredrikstad-politiet sier at siktelsen om trusler blir opprettholdt.

– Gutten løslates. Politiet og påtalemyndigheten tar rettens vurdering til etterretning og kommer ikke til å anke slutningen. Men han er fortsatt siktet, sier Kristiansen til NTB.

Spøk?

Under fredagens fengslingsmøte ba politiet om fire ukers varetektsfengsling.

Vakthavende politijurist Nanna Aaby sa til NTB at begjæringen om fengsling ble begrunnet med fare for bevisforspillelse og fare for gjentakelse.

– I dette ligger det også at vi mener det kan være en reell fare for at han faktisk vil gjennomføre det han har truet med, sa Aaby til NTB etter at fengslingsmøtet var ferdig, men før slutningen var klar.

– Vi finner ingen grunn til å tro på guttens forklaringer om at dette var ment som en spøk, la hun til.

Bidro og erkjente

Selve kjennelsen fra tingretten i Fredrikstad er unntatt offentlighet. Det er derfor ikke kjent hvilke vurderinger som ligger til grunn for løslatelsen av den trusselsiktede 17-åringen.

Det er imidlertid et faktum at 17-åringen selv ringte politiet torsdag da han, etter eget utsagn, forsto alvoret i det han hadde gjort. Få minutter senere ble han pågrepet.

I avhør torsdag kveld erkjente han de faktiske forhold, og hevdet at det hele var ment å være en spøk.

Evakuerte

Politiet og skolens ledelse valgte å ta truslene på største alvor torsdag.

Skolens 1.200 elever og 300 ansatte ble evakuert, og området rundt skolen, som utgjør et helt kvartal, ble sperret av.

Flere elever fortalte også om frykt og panikk blant skolens elever mens evakueringen pågikk.

Ifølge VG Nett lød trusselen slik: «Jeg kommer til å drepe så mange som mulig innen de neste 48 timene. Det kommer til å være en massakre og et blodbad på Glemmen videregående skole i Fredrikstad». (©NTB)

Personvernpolicy