Hyller Petterson

Hyller Petterson
Hyller Petterson

<p- Dette fortjente han, sier nordiske kulturjournalister.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er en verdig pristager og en bra roman, sier den svenske journalisten Jonas Thente om Per Petterson.

Han jobber som kulturjournalist i Dagens Nyheter og hadde på forhånd spådd at Petterson kom til å vinne.

ABC Nyheter har tatt en ringerunde til kulturredaksjonene rundt om i norden, og de er påfallende glade for at den norske forfatteren Per Petterson i dag fikk Nordisk Råds litteraturpris for sin bok «Jeg forbanner tidens elv». Dette til tross for at bare to land har rukket å oversette boken.

I Sverige er «Jeg forbanner tidens elv» ennå ikke oversatt, men Pettersons forrige roman «Ut å stjele hester» har blitt godt mottatt av publikum såvel som kritikere i nabolandet.

Nordens Hemingway

- Jeg er er glad for at Petterson vant kan jeg fortelle, sier kvinnen som tar telefonen i kulturredaksjonen hos den danske avisen Politiken.

Jeg kjenner ikke til noen andre nordiske forfattere som er så gode til å skrive om barn som han.

Vi rekker ikke å få med oss hvem hun er før vi blir satt over til kulturjournalist Dorte Hygom. Hun er allerede i gang med en artikkel om Petterson som skal trykkes i lørdagens papirutgave når hun plukker opp telefonrøret.

- Jeg kjenner ikke til noen andre nordiske forfattere som er så gode til å skrive om barn som han. Det var jo forventet. Han var en stor favoritt på forhånd. Petterson skriver ikke dramatisk, men han skriver med en følsomhet som rører når man leser bøkene hans, sier Hygom.

I dagens nettutgave av Politiken omtales Per Petterson som Nordens Hemingway.

Finsk glede

I Finland er stemningen lignende. Kulturredaktør i Hufvudstadsbladet Pia Ingstrøm har sittet i Nordisk Råds finlandske nominasjonskomite og har lest boken.

Menn pleier ikke å være så interessert i sine mødre, derfor var det spesielt fint.

- Jeg likte «Jeg forbanner tidens elv». Spesielt syntes jeg at morsportrettet var uvanlig følsomt, særlig siden det er skrevet av en middelaldrende mann. Menn pleier ikke å være så interessert i sine mødre, derfor var det spesielt fint. Den var tragisk, komisk og interessant, sier Ingstrøm.

Hun forteller at Petterson er lite kjent i Finland og han er ikke oversatt, men de som leser svensk har i det minste hatt muligheten til å lese «Ut å stjele hester».

Godt mottatt på Island

På Island er stemningen likeledes. Kulturredaktør i Morgunbladid Frida Björk Ingvarsdottir forteller at «Jeg forbanner tidens elv» ble svært godt mottatt da den i fjor ble utgitt på Island.

- Det er en stor roman med psykologisk innsikt. Jeg likte virkelig å lese den, spesielt fordi den fortalte så godt om fortiden gjennom nåtiden.

- Pettersons måte å få frem hvordan språket kan vise spenninger under overflaten er svært beundringsverdig

- Pettersons måte å få frem hvordan språket kan vise spenninger under overflaten er svært beundringsverdig. Ofte er de som vinner Nordisk Råds litteraturpris lite kjent for islandske lesere. Det er heldigvis ikke tilfellet med Petterson, sier Frida Björk Ingvarsdottir.

Glad prisvinner

Dette var tredje gang Per Petterson var nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. At han denne gangen vant kom derfor som en gledelig overraskelse på forfatteren selv.

Det var en rørt prisvinner som ankom kontorene til Forlaget Oktober i ettermiddag.

- Dette betyr forferdelig mye. Det er en enorm anerkjennelse av meg som forfatter og det gir meg en større selvtillit, uttalte Petterson.

- I et poetisk og stillegående språk formidler Petterson hvor vanskelig det er å få sagt det som føles mest nødvendig å si til hverandre, het det i begrunnelsen fra priskomiteen.

Romanen «Jeg forbanner tidens elv» ble utgitt på Oktober forlag i 2008.

Prisen er på 350.000 danske kroner, og deles ut i slutten av oktober.

Personvernpolicy