Strid om eksklusjon i Ap:

Må for retten

Martin Kolberg må møte i Oslo tingrett for å forsvare en eksklusjon. Foto: Scanpix
Martin Kolberg må møte i Oslo tingrett for å forsvare en eksklusjon. Foto: Scanpix

<pMartin Kolbergs siste opptreden som partisekretær for Ap vil være i Oslo tingrett. Etter landsmøtet må han ta en ekstrarunde for å forsvare partiets eksklusjon av Jack Wang. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag 21. april velger Arbeiderpartiets landsmøte Raymond Johansen som ny partisekretær. Hans markante forgjenger, Martin Kolberg, går av og vil satse på en ny karriere som stortingspolitiker for hjemfylket Buskerud.

Men først må han ta en ekstraomgang i rollen som partisekretær. For Kolbergs siste opptreden for partibyråkratiet vil finne sted i Oslo tingrett onsdag 22. april. Her må han forsvare partiets eksklusjon av kommunestyrerepresentanten Jack G. Wang for «fraksjonsvirksomhet» med Høyre.

Arbeiderpartiets kontorsjef, Rune Opstad, skal selv møte i retten som bisitter, for inntil tre dager.

- Vi føler oss trygge på vår sak, sier Aps kontorsjef, Rune Opstad. Foto: Arbeiderpartiet- Vi føler oss trygge på vår sak, sier Aps kontorsjef, Rune Opstad. Foto: Arbeiderpartiet

- Dette er ingen ønskelig situasjon. Det er uhyre sjelden slikt skjer og heldigvis er det langt mellom hver gang, sier han til ABC Nyheter.

Opstad viser til at saken har vært behandlet i både sentralstyret og landsstyret. Her har man enstemming vedtatt eksklusjonen av Wang som sitter i Hof kommunestyre.

Startet i 2007

Det var etter valget i 2007 at stridighetene startet. Arbeiderpartiet hadde før valget samarbeidet med Høyre og var i utgangspunktet innstilt på å fortsette med dette. Men etter at valgresultatet var klart, endret den lokale ledelsen sin politiske innretning.

Jack G. Wang ville samarbeide med Høyre, men ble ekskludert av Ap. Foto: privetJack G. Wang ville samarbeide med Høyre, men ble ekskludert av Ap. Foto: privet

Jack G. Wang ønsket derimot å fortsette samarbeidet med Høyre. At han så foreslo en høyrerepresentant som varaordfører, fikk begeret til å renne over for den lokale Ap-ledelsen som ba Wang melde seg ut.

Det nektet han. Saken eskalerte og endte til slutt hos Arbeiderpartiets ledelse som støttet sitt lokallag.

Må kvalitetssikre prosesser

- Mitt poeng er at Arbeiderpartiet sentralt må kvalitetssikre sine prosesser. Ovenfor meg har dette vært råttent, mener Jack G. Wang som til daglig jobber som hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Hof.

- De har holdt skjult for meg at jeg skulle angripes og brukt vikarierende begrunnelser, mener han.

Wang ser ikke med glede på den kommende rettssaken, men synes det er riktig at Martin Kolberg må forsvare partiets handlinger.

- Jeg mener at det også bør få konsekvenser for ham. Kolberg skal jo stille til valg i Buskerud, har velgerne der virkelig tillit til en som behandler et enkeltmenneske slik han har gjort, spør Wang.

- Føler oss trygge

Hvis Wang skulle få rettens medhold i at eksklusjonen ikke holder mål, vil det skape en merkelig situasjon for Arbeiderpartiet sentralt. Der ønsker man ikke at rettssystemet skal overprøve et partis egne vedtekter og prosesser.

- Vi føler oss trygge på vår sak. Men skulle Wang vinne må vi vurdere konsekvensene der og da, sier kontorsjef Opstad.

Oslo tingrett har satt av tre dager til forhandlingene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus