Ny musikksjef i Operaen

Den amerikanske dirigenten John Helmer Fiore blir Operaens nye musikksjef. Han starter i jobben 1. august, i et åremål på fire år. Fiore er i dag sjefdirigent for Deutsche Oper-am-Rhein i Düsseldorf.  (Foto: Heiko Junge / SCANPIX)
Den amerikanske dirigenten John Helmer Fiore blir Operaens nye musikksjef. Han starter i jobben 1. august, i et åremål på fire år. Fiore er i dag sjefdirigent for Deutsche Oper-am-Rhein i Düsseldorf. (Foto: Heiko Junge / SCANPIX)

<pAmerikanskfødte John Helmer Fiore blir musikksjef ved Den Norske Opera & Ballett. Han tiltrer i stillingen 1. august 2009 for et åremål på fire år. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye musikksjefen ble presentert av Operaens administrerende direktør Tom Remlov torsdag.

- Jeg er meget begeistret, også med tanke på mine norske aner, over å bli Den Norske Opera & Balletts musikksjef. Det er en stor ære for meg å få arbeide i dette storslagne operahuset og med et fantastisk kunstnerisk team. Jeg ser virkelig fram til å være en del av og bidra til Den Norske Opera & Balletts kunstneriske vekst både i Norge og på den internasjonale arenaen, sier Fiore i en pressemelding torsdag.

John Helmer Fiore dirigerte for første gang Operaorkestret og flere av solistene ved Den Norske Opera & Ballett under en konsert av Wagners Götterdämmerung vinteren 2008.

Fiore får som musikksjef det overordnede musikalske ansvaret ved Den Norske Opera & Ballett. Han blir Operaorkestrets kunstneriske leder og vil ha repertoaransvaret for konsertprogrammet.

Fiores slekt på morsiden kommer fra Lillestrømsområdet. De flyttet imidlertid til USA sånn rundt 1850, men han har ytret ønske om at å finne ut mer om slekten fra Norge mens han er her.


Mer om Fiore:

• Amerikanskfødte John Helmer Fiore regnes for å være en av Europas ledende operadirigenter.

• Han er inne i sin siste sesong som sjefdirigent ved Deutsche Oper-am-Rhein, og fram til sommeren 2008 var han også sjef for Düsseldorfer Symphoniker.

• Han har samarbeidet med og gjestet scener som Bayerische Staatsoper, Metropolitan Opera, Chigago Lyric Opera, San Francisco Opera og Semperoper i Dresden.

• Fiore har et meget bredt repertoar og er spesielt anerkjent som tolker av Verdi, Puccini, Wagner og Strauss.

• De siste årene har han også jevnlig tolket og blitt anerkjent for sitt arbeid med den tsjekkiske komponisten Leos Janácek.

• Han har samarbeidet tett med flere samtidskomponister og de siste årene har han bidratt til flere urpremierer: Fashion av den italienske komponisten Giorgio Battistelli, Vipern av tyske Christian Jost og Madame Mao av den kinesiske komponisten Bright Sheng.

• Han er en dyktig pianist og spiller konserter og resitaler.

•Hans musikerliv starter tidlig. Han tilbrakte store deler av barndommen med å høre på Seattle Symphony Orchestra der faren hans arbeidet som kordirigent, og allerede som 14-åring assisterte han når Seattleoperaen satt opp Wagners Ringen.

(Kilde: Den Norske Opera & Ballett)

Personvernpolicy