G20-lederne enige om å styrke IMF

VIL STYRKE IMF: Statsminister Gordon Brown (t.h.) med president Barack Obama og USAs finansminister Timothy Geithner under G20-toppmøtet i ExCel-senteret i London. Foto: Scanpix.
VIL STYRKE IMF: Statsminister Gordon Brown (t.h.) med president Barack Obama og USAs finansminister Timothy Geithner under G20-toppmøtet i ExCel-senteret i London. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg G20 på Twitter
Write content here

London (NTB-AFP): G20-lederne er blitt enige om å utvide pengebingen til Det internasjonale pengefondet (IMF). De skal være nær en enighet om en slutterklæring fra toppmøtet i London.

Lederne fra landene som utgjør verdens største økonomier, var torsdag formiddag godt i gang med diskusjonene om hva som må til for å løse den globale økonomiske krisen.

De vil trolig love ekstra tiltak for å styrke den økonomiske veksten globalt, men uten spesifikke mål for hvor mye regjeringene skal bruke. Det er ventet enighet om strengere bankeregulering og dessuten tiltak mot skatteparadiser og overdrevne lønninger til bank- og finanstopper, melder nyhetsbyrået AFP.

Ifølge BBCs økonomiredaktør Stephanie Flanders er lederne nær ved å komme til enighet. De største tvistene handler mer om økonomiske rammer framfor ideologiske spørsmål.

BBCs reporter meldte torsdag formiddag at stemningen mellom møtedeltakerne var god. Allerede onsdag kveld virket Frankrikes president Nicolas Sarkozy mildere stemt enn da han nylig truet med å forlate møtet i protest. Tysklands statsminister Angela Merkel, som har støttet det franske kravet om konkrete tiltak når det gjelder regulering av finansmarkedene, ble observert i uformell samtale med USAs president Barack Obama. Obama har forsøkt å dempe inntrykket av skarpe konflikter om prioriteringene på toppmøtet.

Nødvendige tiltak

Britenes handelsminister Peter Mandelson ga torsdag morgen uttrykk for tillit til at lederne vil bli enige om nødvendige tiltak.

– Det er enighet om å øke ressursene til IMF og andre finansinstitusjoner betydelig. Dette skal øke etterspørselen og skape økonomisk vekst i framvoksende økonomier, sa Mandelson til BBC, men la samtidig til at de eksakte rammene ikke er bestemt.

Onsdag ble det kunngjort at Canada vil bidra med 10 milliarder dollar til IMF. Fra før av har både EU og Japan erklært at de vil styrke fondet med 100 milliarder dollar. Norske myndigheter har opplyst at de vil styrke IMF med 30 milliarder kroner.

IMF-sjefen skeptisk

Selv om G20-landenes finansministre ble enige om å styrke IMF allerede forrige måned, er ikke IMF-sjefen tilfreds.

Overfor avisen Financial Times kritiserer han toppmøtet for ikke å ta tak i spørsmålet om hvordan man skal få bukt med såkalte «giftige» aktiva som finansinstitusjonene ikke klarer å selge, som verdipapirer knyttet til råtne boliglån.

– USA gjør rett i å insistere på stimuleringstiltak, og EU gjør rett i å insistere på regulering. Men de arbeider ikke raskt nok når det gjelder å renske opp i finanssektoren, sier IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn til avisen i et intervju gitt onsdag.

Men Mandelson avviser kritikken, og hevder at dette spørsmålet står på agendaen.

– Et av de viktigste målene for møtet er å rydde opp i det globale finanssystemet gjennom strengere og mer gjennomsiktig regulering, basert på felles regler og prinsipper, sa Mandelson. For å komme dit, må man først rydde opp i kaoset som skyldes tidligere utskeielser og dårlige beslutninger, mener han.

Geldof slapp inn

Politiet er i høy beredskap i området rundt konferansesenteret Excel, som ligger i et fattig strøk i London. Mens de fleste demonstranter blir holdt på god avstand, fikk artisten og aktivisten Bob Geldof komme innenfor for å tale de fattiges sak.

Onsdag ble 87 demonstranter arrestert i forbindelse med protester i finansdistriktet City, og kriserammede Royal Bank of Scotland fikk store ødeleggelser. En mann døde i forbindelse med urolighetene, men trolig av medisinske årsaker, ifølge politiet. (©NTB)

Personvernpolicy