- Skuffet over dommersjef

REAGERER: Daglig leder i Vålerenga Hockey, Jan Tore Kjær, reagerer sterkt på lederen for dommerutvalget i Norges Ishockeyforbund, Lars Gadens, uttalelser etter NM-finalen mellom VIF og Sparta tirsdag. Foto: Scanpix.
REAGERER: Daglig leder i Vålerenga Hockey, Jan Tore Kjær, reagerer sterkt på lederen for dommerutvalget i Norges Ishockeyforbund, Lars Gadens, uttalelser etter NM-finalen mellom VIF og Sparta tirsdag. Foto: Scanpix.

<pReaksjonene er sterke etter at lederen for dommerutvalget i Norges Ishockeyforbund, Lars Gaden, var meget krass i sin kritikk av dommerne i NM-finalen mellom Vålerenga og Sparta tirsdag. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– En dommeransvarlig skal støtte og veilede dommerne, så dette er ingen heldig håndtering av Gaden, sier VIF-direktør Jan Tore Kjær til ABC Nyheter.

Lars Gaden sa til NRK at dommerne ikke fremstår «som en trio vi ønsker i finalespillet».

– Skuffende

Den flengende kritikken er skuffende, mener Jan Tore Kjær.

– Det er skuffende, og vi må endre håndteringen av media. Det er overraskende at de slakter dem, og sier at det vil få konsekvenser. Det er ikke til å legge skjul på at dommerne hadde en meget uheldig dag, men de gjør så godt de kan, og når de først havner i den situasjonen de gjør burde det vært håndtert annerledes i etterkant, sier han.

Han mener dommerne burde vært skjermet, og ikke kritisert.

– Dommerne har det vondt når de leser det som blir sagt. Det er trist for dem, og det blir en personfiksering. Min personlige mening er at de burde blitt skjermet i etterkant, sier han.

– Må bevare vår integritet

Lars Gaden selv sier at Kjær bør konsentrere seg om sin egen jobb.

– Han burde fokusere på å bidra utenfor media for å bedre rammebetingelsene for norske dommere, på å fylle Jordal Amfi og på sin egen jobb. Så skal jeg fokusere på å drive dommerne framover på min fritid. Alt dommerarbeid i dag er basert på frivillighet, sier han og forteller at han har snakket med hoveddommer Owe Luthcke.

– Jeg har snakket med dommerne og det er en tøff påstand, men de er inneforstått med det. Det har noe å gjøre med at vi er nødt til å bevare vår integritet, og si at vi er dårlige når vi er dårlige. Dommerne ser verdien og meningen med det vi gjør. De synes det er kjipt, men de skjønner at det må til.

Angrer ikke

Tidligere toppdommer, Svein-Erik Edvartsen er overrasket over at sjefen for de norske dommerne slakter sine egne. (Foto: Scanpix)Tidligere toppdommer, Svein-Erik Edvartsen er overrasket over at sjefen for de norske dommerne slakter sine egne. (Foto: Scanpix)

– Jeg angrer ikke på det jeg sa. Slik mediebildet var etter kampen var det på sin plass. Det var ingen grunn til å gjemme seg bak noe. Vi skal ikke være redde for å si at vi ikke var gode nok. Men jeg vil uansett understreke at dommerne var gode i to og en halv periode, sier Gaden videre og forteller at dommerne tar kampen med seg på kontoen for læring.

Jan Tore Kjær sa onsdag til Hamar Dagblad at han savner tiden da Svein-Erik Edvartsen var dommersjef, og at ingen er i nærheten av å gjøre en like god jobb som han gjorde.

Edvartsen selv sier han aldri har sett en liknende hudfletting av dommere.

– Ærlighet, åpenhet og ydmykhet er selvsagt viktig, men at en ansvarlig dommerleder slakter sine egne dommere som han selv har tatt ut, har jeg aldri sett tidligere, sier han.

– Siden dommeroppmann Gaden har innrapportert trenere som tidligere har pratet negativt om dommere i media til disiplinærutvalget og indirekte sørget for at disse har blitt bøtelagt og utestengt, bør han vel nå innrapportere seg selv, fortsetter Edvartsen til ABC Nyheter.

Vil ikke kommentere

Gaden ønsker ikke å kommentere uttalelsene til den tidligere dommersjefen i Hockeyforbundet og den tidligere toppdommeren i hockey.

– Edvartsen er en privatperson så jeg har ingen intensjoner om å kommentere det han sier. Han har ingen rolle i norsk hockey i dag og må innfinne seg med at jeg ikke ønsker å kommentere det.

Også Jan Tore Kjær framhever at Gaden tidligere har kritisert klubber som har vært negative om dommernes innsats i media.

– De har straffet trenere, spillere og ledere tidligere for å kritisere dommere gjennom media. Så det er overraskende at han nå gjør dette selv, sier Kjær.

Lars Gaden mener dette vitner om mangel på innsikt og forståelse.

– Jeg tror ikke Kjær helt har skjønt hvilken profil vi skal ha i media. Han ser ikke det totale bildet og forstår det ikke. Jeg er veldig uenig og det viser en mangel på innsikt og forståelse. En trener har all mulig rett til å snakke om dommere i media med et ordentlig språk som viser respekt for dem, men dette kan ikke sammenliknes. Jeg snakker i generelle termer, og vi må huske å se på ordlyden. Vi har en takhøyde hos oss som vi er stolte av, avslutter han.

Vålerenga møter Sparta til fjerde kamp i best-av-sju-serien i Sarpsborg i kveld. Med 3-0 i kamper så langt kan VIF sikre seg NM-tittelen med ny triumf i kampen som starter 19.15.

Personvernpolicy