Sterkere stråling med snø i fjellet

Kreftforeningen anbefaler påsketuristen å sjekke UV-indeksen på samme måte som man sjekker vær- og føreforhold. Foto: Scanpix og Colourbox.
Kreftforeningen anbefaler påsketuristen å sjekke UV-indeksen på samme måte som man sjekker vær- og føreforhold. Foto: Scanpix og Colourbox.

<pSol og snø er en herlig kombinasjon. Men det anbefales å beskytte vinterblek hud i påskefjellet, særlig sør i landet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UV-stråling

• UV-stråling kommer først og fremst fra solen, men også fra kunstige kilder som solarium. Vi deler UV-stråling i UVA og UVB.

• UVB-strålene gjør huden solbrent ved for mye og rask soling. Gjentatt solbrenthet kan føre til hudkreft. UVB-strålingen gjør at huden blir tykkere, noe som gir beskyttelse mot solstrålene.

• UVA-strålene absorberes i overhuden og kan ødelegge cellene, noe som også kan føre til hudkreft. UVA-strålene går dypt ned i huden, til de elastiske fibrene og ødelegger bindevevet i lærhuden, noe som kan føre til rynker tidligere. UVA-strålene går gjennom glass, i motsetning til UVB.

• UV-indeks er et mål på hvor sterk UV-strålingen fra solen er. Nær ekvator kan UV-indeksen være på rundt 15 midt på dagen. Nysnø i høyfjellet i Sør-Norge kan gi like høy UV-indeks, fra 4 til 6, i begynnelsen av mai som i lavlandet midtsommers. (©NTB)

Strålingen er mer intens jo høyere man kommer. Dette gjelder spesielt for Sør-Norge i påsken. Samtidig virker snøen som en refleks som forsterker effekten. Dette kan gi solskade, altså solbrenthet. Gjentatte solskader øker risikoen for tidlige rynker, pigmentflekker og i verste fall hudkreft.

ABC Nyheter gir deg været på de 66 største skistedene i Norge.

– Påsken er gjerne et vendepunkt der folk er mye ute i solen for første gang på lang tid. Solen begynner å komme høyere på himmelen, noe som betyr at UV-strålene blir sterkere, sier Mona Stensrud som er rådgiver i forebyggende enhet i Kreftforeningen.

Du kan også sjekke været på alle turisthyttene i Norge.

Daglig UV-varsel

Stensrud i Kreftforeningen anbefaler påsketuristen å sjekke UV-indeksen på samme måte som man sjekker vær- og føreforhold. Tykkelsen på ozonlaget påvirker UV-indeksen og den kan variere mye fra dag til dag. Dette avhenger også av vær og skylag.

– Man kan motta UV-varsel på SMS eller få daglig beskjed på e-post. Det kan anbefales for dem som driver turisthytter eller har ansvar for andre som skal på tur, sier Mona Stensrud.

For oss andre holder det med å ta en kikk innom yr.no eller uv.nilu.no. for å se varselet.

Hatt i Syden

Viser indeksen mellom 2 og 3, kan litt solkrem være nødvendig, særlig hvis det fortsatt ligger snø. Solbriller anbefales også – refleksene i lyset kan føre til snøblindhet, som er det samme som hornhinnebetennelse. Strålingen kan skade øyelinsen og føre til utvikling av grå stær.

– Billige briller er like bra som dyre. De billigste solbrillene har gjerne brilleglass av plast. De fleste plastglass stenger for minst 99 prosent av UV-strålingen, viser en undersøkelse gjort av strålevernet, opplyser Stensrud.

Viser indeksen over 3 er solkrem med faktor 15 nødvendig. Skal man sørover i Europa, der indeksen kan komme opp mot 6 og 7. Da er det viktig å beskytte seg ytterligere og ta pauser fra de sterkeste strålene midt på dagen

Rynkefri

For de rynkeinteresserte lesere: Man snakker om UVA-stråler og UVB-stråler. UVA-strålene går lenger ned i huden og er de som forårsaker rynker. Det vil si elastisiteten i huden.

– Huskeregelen er UVA for aldring og UVB for brent. Pass på å sjekke solkremen, at den også beskytter mot UVA-stråler. Faktoren som er angitt på solkremen, som for eksempel faktor 15, er knyttet opp mot UVB-beskyttelsen, forklarer Kreftforeningens rådgiver som understreker at hun oppfordrer folk å kose seg i solen selv om den nå utover våren blir både sterkere og dermed farligere.

– Da anbefaler vi å ta pauser fra solen. Det er ikke nødvendig å være i skyggen i mange timer midt på dagen, men pauser er viktig i tillegg til solkrem og solbriller. (©NTB)

Hvordan beskytter du deg mot solen på fjellet? Del gjerne dine erfaringer med leserne.

Personvernpolicy