Meny

Sterkere stråling med snø i fjellet

Kreftforeningen anbefaler påsketuristen å sjekke UV-indeksen på samme måte som man sjekker vær- og føreforhold. Foto: Scanpix og Colourbox.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sol og snø er en herlig kombinasjon. Men det anbefales å beskytte vinterblek hud i påskefjellet, særlig sør i landet.

UV-stråling

• UV-stråling kommer først og fremst fra solen, men også fra kunstige kilder som solarium. Vi deler UV-stråling i UVA og UVB.

• UVB-strålene gjør huden solbrent ved for mye og rask soling. Gjentatt solbrenthet kan føre til hudkreft. UVB-strålingen gjør at huden blir tykkere, noe som gir beskyttelse mot solstrålene.

• UVA-strålene absorberes i overhuden og kan ødelegge cellene, noe som også kan føre til hudkreft. UVA-strålene går dypt ned i huden, til de elastiske fibrene og ødelegger bindevevet i lærhuden, noe som kan føre til rynker tidligere. UVA-strålene går gjennom glass, i motsetning til UVB.

• UV-indeks er et mål på hvor sterk UV-strålingen fra solen er. Nær ekvator kan UV-indeksen være på rundt 15 midt på dagen. Nysnø i høyfjellet i Sør-Norge kan gi like høy UV-indeks, fra 4 til 6, i begynnelsen av mai som i lavlandet midtsommers. (©NTB)

Strålingen er mer intens jo høyere man kommer. Dette gjelder spesielt for Sør-Norge i påsken. Samtidig virker snøen som en refleks som forsterker effekten. Dette kan gi solskade, altså solbrenthet. Gjentatte solskader øker risikoen for tidlige rynker, pigmentflekker og i verste fall hudkreft.

ABC Nyheter gir deg været på de 66 største skistedene i Norge.

– Påsken er gjerne et vendepunkt der folk er mye ute i solen for første gang på lang tid. Solen begynner å komme høyere på himmelen, noe som betyr at UV-strålene blir sterkere, sier Mona Stensrud som er rådgiver i forebyggende enhet i Kreftforeningen.

Du kan også sjekke været på alle turisthyttene i Norge.

Daglig UV-varsel

Stensrud i Kreftforeningen anbefaler påsketuristen å sjekke UV-indeksen på samme måte som man sjekker vær- og føreforhold. Tykkelsen på ozonlaget påvirker UV-indeksen og den kan variere mye fra dag til dag. Dette avhenger også av vær og skylag.

– Man kan motta UV-varsel på SMS eller få daglig beskjed på e-post. Det kan anbefales for dem som driver turisthytter eller har ansvar for andre som skal på tur, sier Mona Stensrud.

For oss andre holder det med å ta en kikk innom yr.no eller uv.nilu.no. for å se varselet.

Hatt i Syden

Viser indeksen mellom 2 og 3, kan litt solkrem være nødvendig, særlig hvis det fortsatt ligger snø. Solbriller anbefales også – refleksene i lyset kan føre til snøblindhet, som er det samme som hornhinnebetennelse. Strålingen kan skade øyelinsen og føre til utvikling av grå stær.

– Billige briller er like bra som dyre. De billigste solbrillene har gjerne brilleglass av plast. De fleste plastglass stenger for minst 99 prosent av UV-strålingen, viser en undersøkelse gjort av strålevernet, opplyser Stensrud.

Viser indeksen over 3 er solkrem med faktor 15 nødvendig. Skal man sørover i Europa, der indeksen kan komme opp mot 6 og 7. Da er det viktig å beskytte seg ytterligere og ta pauser fra de sterkeste strålene midt på dagen

Rynkefri

For de rynkeinteresserte lesere: Man snakker om UVA-stråler og UVB-stråler. UVA-strålene går lenger ned i huden og er de som forårsaker rynker. Det vil si elastisiteten i huden.

– Huskeregelen er UVA for aldring og UVB for brent. Pass på å sjekke solkremen, at den også beskytter mot UVA-stråler. Faktoren som er angitt på solkremen, som for eksempel faktor 15, er knyttet opp mot UVB-beskyttelsen, forklarer Kreftforeningens rådgiver som understreker at hun oppfordrer folk å kose seg i solen selv om den nå utover våren blir både sterkere og dermed farligere.

– Da anbefaler vi å ta pauser fra solen. Det er ikke nødvendig å være i skyggen i mange timer midt på dagen, men pauser er viktig i tillegg til solkrem og solbriller. (©NTB)

Hvordan beskytter du deg mot solen på fjellet? Del gjerne dine erfaringer med leserne.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus