LO-leder i Oslo mener lønnsoppgjøret er vanvittig

Kleiv Fiskvik, her under en demonstrasjon for en sterkere arbeidsmiljølov. Foto: Cornelius Poppe/ Scanpix.
Kleiv Fiskvik, her under en demonstrasjon for en sterkere arbeidsmiljølov. Foto: Cornelius Poppe/ Scanpix.

<pLO-ledelsens linje i lønnsoppgjøret henger ikke på greip, mener leder i LO i Oslo, Kleiv Fiskvik.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO og NHO ble tirsdag enige om 1 krone ekstra i lønnsøkning, samt ytterligere 1 krone ekstra til lavtlønte. Partene sier de er fornøyde med resultatet. Det er ikke Fiskvik, som leder LO i Oslo.

– Det er helt vanvittig at de har gått med på dette. Roar Flåthen kan ikke ha skjønt hva han gikk med på, sier Fiskvik til Klassekampen.

Fiskvik er særlig opprørt over en klausul i avtalen som sier at «partene lokalt kan avtale helt eller delvis bortfall eller utsettelse av tillegget». Han frykter at lokale foreninger kan bli presset til å godta å avstå fra lønnstillegg.

– Det de har gått med på er i realiteten å åpne for reallønnsnedgang. Det er i strid med vedtaket i LOs representantskap, sier Fiskvik.

Han mener at en slik klausul bare kunne ha blitt godtatt hvis det generelle tillegget var stort nok til at alle var sikret reallønnsøkning.

LO-sekretær Tor-Arne Solbakken sier det var NHO som utarbeidet klausulen.

– Det var ikke akkurat LO som foreslo den klausulen, for å si det sånn. Men vi godtok en likelydende klausul i 2003, da det var vanskelige tider i næringslivet. Det er ingen som benekter at vi er i en vanskelig situasjon nå, og når NHO kom med samme formulering som da, hadde de gode kort, sier Solbakken.

NHO-direktør Finn Bergesen er fornøyd med løsningen, og sier NHO kunne godta et generelt tillegg fordi klausulen gjør at bedrifter med problemer kan forhandle seg vekk fra økningen. (©NTB)

Personvernpolicy