Norge vil ikke delta i flyøvelse med Israel

Fire norske F16 fly under en oppvisning. Foto: Stain Lysberg Solum/ Scanpix.
Fire norske F16 fly under en oppvisning. Foto: Stain Lysberg Solum/ Scanpix.

<pNorge trekker seg fra flyøvelsen «Red Flag» i USA, der Israels flyvåpen skal delta. I stedet vil Norge trene sammen med allierte fra Europa.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har deltatt på disse øvelsene i USA annethvert år de siste årene. Planen var å delta også på årets øvelse. Luftforsvaret skulle stille med ti F16-fly, et eller to av de nye C130-transportflyene og mellom 160 og 200 personer fra Forsvaret.

– Dette er en stor og viktig øvelse som gir oss muligheten til å trene med hele spekteret av våpen, sammen med andre styrker. Luftforsvaret har prioritert det meget høyt å være med, sier informasjonsleder i Luftforsvaret, major Jannicke Gerner Bjerkås, til Adresseavisen.

Men Luftforsvaret har nå ombestemt seg.

– Vår vurdering er at det er lite relevant for oss å trene sammen med Israel, som vi ikke har noe militært samarbeid med. Vi får mye mer ut av å trene sammen med for eksempel Sverige og Nederland, sier Bjerkås ifølge Aftenposten.no.

Bjerkås sier at det ligger rent praktiske og operative årsaker bak vurderingen.

Norge søker i stedet om å få delta på en øvelse i Nevada i august når også svenske og nederlandske flystyrker skal øve der.

Seniorrådgiver Asgeir Spange Brekke i Forsvarsdepartementet opplyser at det er kun fagmilitære årsaker til at Norge ikke vil øve med Israel. Han sier at det ikke finnes restriksjoner på å øve med israelske styrker. (©NTB)

Personvernpolicy