Meny

Norge vil ikke delta i flyøvelse med Israel

Fire norske F16 fly under en oppvisning. Foto: Stain Lysberg Solum/ Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge trekker seg fra flyøvelsen «Red Flag» i USA, der Israels flyvåpen skal delta. I stedet vil Norge trene sammen med allierte fra Europa.

Norge har deltatt på disse øvelsene i USA annethvert år de siste årene. Planen var å delta også på årets øvelse. Luftforsvaret skulle stille med ti F16-fly, et eller to av de nye C130-transportflyene og mellom 160 og 200 personer fra Forsvaret.

– Dette er en stor og viktig øvelse som gir oss muligheten til å trene med hele spekteret av våpen, sammen med andre styrker. Luftforsvaret har prioritert det meget høyt å være med, sier informasjonsleder i Luftforsvaret, major Jannicke Gerner Bjerkås, til Adresseavisen.

Men Luftforsvaret har nå ombestemt seg.

– Vår vurdering er at det er lite relevant for oss å trene sammen med Israel, som vi ikke har noe militært samarbeid med. Vi får mye mer ut av å trene sammen med for eksempel Sverige og Nederland, sier Bjerkås ifølge Aftenposten.no.

Bjerkås sier at det ligger rent praktiske og operative årsaker bak vurderingen.

Norge søker i stedet om å få delta på en øvelse i Nevada i august når også svenske og nederlandske flystyrker skal øve der.

Seniorrådgiver Asgeir Spange Brekke i Forsvarsdepartementet opplyser at det er kun fagmilitære årsaker til at Norge ikke vil øve med Israel. Han sier at det ikke finnes restriksjoner på å øve med israelske styrker. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus