Meny

- Vil ikke vaksinere mitt barnebarn

MÅ FØLGES OPP: Direktør i Kreftregisteret, Frøydis Langmark (t.h.), etterlyser planer fra myndighetene for oppfølging av jenter som får HPV-vaksinen. (Foto: Scanpix og Kreftregisteret)
MÅ FØLGES OPP: Direktør i Kreftregisteret, Frøydis Langmark (t.h.), etterlyser planer fra myndighetene for oppfølging av jenter som får HPV-vaksinen. (Foto: Scanpix og Kreftregisteret)

Direktør i Kreftregisteret, Frøydis Langmark, mener myndighetene svikter når det gjelder planer for oppfølgning og overvåkning av jentene som får HPV-vaksinen. Flere fagpersoner mener man bør utsette innføring i barnevaksinasjonsprogrammet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

HPV er forkortelse for humant papillomavirus. Det er dette viruset som er årsaken til såkalte kjønnsvorter. Selv om du aldri har hatt kjønnsvorter, så kan du likevel ha eller ha hatt HPV-infeksjon i livmorhalsen.

HPV-viruset kan i noen tilfeller føre til kreftforandringer på livmorhalsen. Ved en langvarig HPV-infeksjon på livmorhalsen kan cellene skades slik at de gradvis forandres til forstadier til kreft, og etter hvert eventuelt til kreftceller. Denne omdanningen av cellene tar mange år: Sannsynligvis går det 10 år eller mer fra HPV-infeksjon og til kreft.

Bevilget 57 millioner

Regjeringens forslag om å bevilge 57 millioner kroner til innføring av vaksine mot livmorhalskreft i barnevaksineprogrammet ble vedtatt i Stortinget mot slutten av 2008.

Ifølge vedtaket skal vaksinen gis til jenter på 7. klassetrinn fra og med neste skoleår, altså fra høsten 2009.

Vaksinen skal forebygge humant papillomavirus (HPV) som skal være en viktig årsak til utvikling av livmorhalskreft.

Det er Kreftregisteret som er ansvarlige for gjennomføring av screeningprogrammet: Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft.

Les brevet som ble sendt fra Bioteknologinemnda til Helse- og omsorgsdepartementet her.

Les invitasjon til Bioteknologinemndas møte med navn på debattanter og innledere.

Ifølge Bioteknologinemnda vil debattantenes innlegg og video fra møtet legges ut på deres nettsider.

Kilder: Pasienthåndboka, Folkehelseinstituttet og Bioteknologinemnda.

I fjor høst vedtok regjeringen å bevilge penger til å innføre HPV-vaksinen, som skal beskytte mot livmorhalskreft, i barnevaksinasjonsprogrammet høsten 2009, og Stortinget bevilget pengene.

Men i midten av mars kom Bioteknologinemnda på banen da de sendte et brev til Helse- og omsorgsdepartementet og ba om at man utsetter innføringen i ett år, for å få mer tid til å diskutere etiske, samfunnsmessige og praktiske forhold rundt innføring av vaksinen.

Og da Bioteknologinemnda onsdag inviterte til åpent møte om innføring av HPV-vaksinen, var både de mest positive og de mest skeptiske representert.

Direktør i Kreftregisteret, Frøydis Langmark, fortalte at det innad i Kreftregisteret er delte meninger om HPV-vaksinering, men at hun personlig ikke vil anbefale vaksinen:

- Vil jeg anbefale vaksinen til min 11 år gamle datterdatter? Nei, jeg vil anbefale at hun ikke tar vaksinen, sa Langmark under sitt innlegg på møtet.

- Man må bruke seg selv som referanseramme, det er derfor jeg går ut med utspill om mitt barnebarn, utdyper hun overfor ABC Nyheter etter debatten.

- Faktum er at dette er noe barna ikke vil høste fordel av før om mange år. Jeg ser ikke på problemet med livmorhalskreft som så stort at det krever vaksine, uten av det er sikret god nok oppfølging.

Langmark mener det er en ansvarsfraskrivelse fra myndighetene sin side å innføre vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet i stedet for å sette i gang en vaksinasjonsstudie med nøye overvåkning.

- Det er mer etisk å sette i gang vaksinering under headingen forskning eller i hvert fall implementere vaksineringen på en måte som problematiserer dette med oppfølging på en annen måte, sier hun.

Langmark mener at på dette området har produsentene, som har konkrete planer for oppfølging i 16 år, opptrådt bedre enn myndighetene så langt. Hun etterlyser planer fra myndighetene for oppfølging i minst 20 år.

- Ikke skade!

Langmark får støtte fra lege og redaktør i Tidsskriftet for den norske legeforening, Charlotte Haug.

- Industrien har tatt dette på alvor. Jeg etterlyser planer for hva det offentlige har tenkt til å gjøre.

Haug mener også det riktige valget vil være å fortsette å teste ut vaksinen i vaksineforsøk:

- Som lege har man etiske forpliktelser, fremfor alt: Ikke skade!

- Vi må leve med usikkerhetene rundt virkning og bivirkninger av HPV-vaksinen, mener Geir Stene-Larsen (Foto: Scanpix)- Vi må leve med usikkerhetene rundt virkning og bivirkninger av HPV-vaksinen, mener Geir Stene-Larsen (Foto: Scanpix)

- Dette er ikke minst vesentlig ved innføring av ny behandling. Da utsetter vi pasientene for noe vi ikke kjenner godt nok. Vi kan aldri vite alt, men hvordan finner vi ut mer? Kliniske forsøk, oppfølging og registrering. Vil vi få svar fra vaksineprogrammet? Ikke automatisk. Vi må ha kontrollerte forsøk.

- Et annet problem med å definere vaksineringen som noe annet enn forskning, er at pasientene ikke har de samme rettighetene, sier hun.

- Forskning parallelt

Charlotte Haug mener man har så god kontroll på sykdommen i Norge at man har tid til å vente med en eventuell innføring i vaksinasjonsprogrammet til man gjennom forskning får mer kunnskap om virkninger og bivirkninger.

Hans Petter Aarseth i Helsedirektoratet frykter debatten vil skape frykt. (Foto: Scanpix)Hans Petter Aarseth i Helsedirektoratet frykter debatten vil skape frykt. (Foto: Scanpix)

- Ja, vi bør gjennomføre forskning, men det betyr ikke at vi bør utsette innføringen av vaksinen i programmet. Vi kan gjøre det parallelt. Da vil vi ikke glipp av fordelene det har å komme i gang med behandlingen, svarte Geir Stene-Larsen, direktør ved Folkehelseinstituttet.

Han mener utredningen som ledet frem til beslutningen om å innføre HPV-vaksinen i programmet har vært grundig og god.

Men man vet ikke alt, sier han og skisserer flere usikkerhetsmomenter:

  • Hva blir effekten av å innføre vaksinen i programmet?
  • Hvor lenge vil effekten av vaksinen vare? Blir det behov for booster-doser?
  • Hva blir den endelige regningen? (Avhenger av behov for booster-doser.)
  • Langtidsbivirkninger? (40 millioner doser er gitt så langt, men vet ikke langtidseffektene.)
  • Kan andre virusstammer ta over?
  • Er vaksinen like effektiv hos 12-åringer som hos 16-23-åringer?
  • Beskytter den mot kreft?

- Vaksinen beskytter mot viruset og forstadier av kreft, men det vil ta 20-30 år før man ser nedgang i krefttilfeller. Det er en usikkerhet vi må leve med, sier Stene-Larsen.

- Skal vi vente 15-20 år til vi vet mer. Eller skal vi si at 20-25 liv går tapt for hvert år vi venter?

Professor Ole-Erik Iversen ved Kvinneklinikken Haukeland universitetssykehus, frykter også for konsekvensene av ikke å innføre vaksinen nå. Han viser blant annet til at man de senere årene har sett en stor økning i antall tilfeller av HPV-smitte.

- Kan vi snakke om en HPV-epidemi? Ja. Kanskje får vi en tilsvarende kreftepidemi om 20-30 år hvis vi ikke innfører vaksinen. Etikk er viktig, men det er mindre etisk ikke å vaksinere, sier Iversen.

- Altfor sent

Også avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Hans Petter Aarseth, mener prosessen har vært bred og åpen og at alle problemstillingene som nå igjen bringes på banen, har vært vurdert tidligere.

- Debatt på usaklig grunnlag er med på å skape frykt som kan redusere oppslutningen om vaksineringen, sier han.

Han får støtte av Rolf Kirschner leder i Norsk gynekologisk forening:

- Denne debatten hadde vi for to-tre år siden. Det er altfor sent å komme på banen nå. Vi har ventet i ett år på godkjenning og synes ikke denne debatten tilfører noe nytt, annet enn angst, sier han til ABC Nyheter etter møtet.

Leder for Bioteknologinemnda, Lars Ødegård, mener onsdagens møte var viktig:

- Jeg er fornøyd med det faktum at dagen har bevist at det er stor vilje til og stort behov for diskusjon. Det viser at prosessen trenger mer tid og en bredere utredning, sier han til ABC Nyheter.

- Kritikerne mener dere har kommet for sent på banen. Forstår du den innvendingen?

- Nei, verken ettertanke, ny innsikt eller etterlysning av større involvering har utløpsdato.

- De som er redde for debatten nå er de som har svake argumenter, sier Lars Ødegård.

Andre synspunkter fra møtet:

Jusprofessor Lucy Smith, Universitetet i Oslo, uttalte seg om samtykkekompetanse og belyste behovet for god informasjon for at samtykke fra foreldre og barn skal ha reelt innhold. Hun påpekte viktigheten av at barna selv blir hørt.

Loveleen Brenna, leder i Foreldreutvalget for grunnopplæringen, anbefaler utsettelse av vaksineringen og etterlyste tilpasset informasjon som når ut til mangfoldet av foreldre og barn.

Immunolog professor Per Brandtzæg, ved Rikshospitalet, mener man trenger mer informasjon om vaksinering mot slimhinnevirus, og støtter at innføring av vaksinene utsettes.

Gro Ramsten Wesenberg, direktør Statens legemiddelverk, mener man vet «ganske mye om sikkerheten av vaksinene», da det allerede er gitt 40 millioner doser. Mener at man ved å utsette ett år antagelig ikke har noen ny kunnskap om effekt eller sikkerhet.

Kjerstin Møllebakken, Landsgruppen av helsesøstre, mener det er et stort informasjonsbehov både til helsesøstre og publikum (jentene som skal vaksineres og foreldrene), men ønsker ikke utsetting av vaksinering.

Hva mener du? Bør man vente med å innføre HPV-vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet? Skriv din kommentar under.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta04:28 Sergey Kaydalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:09 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Kritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 Mørklagte forhandlinger om bompenger05:51 UD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise
Siste nytt
05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta04:28NorgeSergey Kaydalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse03:56VerdenEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:09VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeKritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53PolitikkMørklagte forhandlinger om bompenger05:51ReiseUD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus