- Vil ikke vaksinere mitt barnebarn

MÅ FØLGES OPP: Direktør i Kreftregisteret, Frøydis Langmark (t.h.), etterlyser planer fra myndighetene for oppfølging av jenter som får HPV-vaksinen. (Foto: Scanpix og Kreftregisteret)
MÅ FØLGES OPP: Direktør i Kreftregisteret, Frøydis Langmark (t.h.), etterlyser planer fra myndighetene for oppfølging av jenter som får HPV-vaksinen. (Foto: Scanpix og Kreftregisteret)

Direktør i Kreftregisteret, Frøydis Langmark, mener myndighetene svikter når det gjelder planer for oppfølgning og overvåkning av jentene som får HPV-vaksinen. Flere fagpersoner mener man bør utsette innføring i barnevaksinasjonsprogrammet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

HPV er forkortelse for humant papillomavirus. Det er dette viruset som er årsaken til såkalte kjønnsvorter. Selv om du aldri har hatt kjønnsvorter, så kan du likevel ha eller ha hatt HPV-infeksjon i livmorhalsen.

HPV-viruset kan i noen tilfeller føre til kreftforandringer på livmorhalsen. Ved en langvarig HPV-infeksjon på livmorhalsen kan cellene skades slik at de gradvis forandres til forstadier til kreft, og etter hvert eventuelt til kreftceller. Denne omdanningen av cellene tar mange år: Sannsynligvis går det 10 år eller mer fra HPV-infeksjon og til kreft.

Bevilget 57 millioner

Regjeringens forslag om å bevilge 57 millioner kroner til innføring av vaksine mot livmorhalskreft i barnevaksineprogrammet ble vedtatt i Stortinget mot slutten av 2008.

Ifølge vedtaket skal vaksinen gis til jenter på 7. klassetrinn fra og med neste skoleår, altså fra høsten 2009.

Vaksinen skal forebygge humant papillomavirus (HPV) som skal være en viktig årsak til utvikling av livmorhalskreft.

Det er Kreftregisteret som er ansvarlige for gjennomføring av screeningprogrammet: Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft.

Les brevet som ble sendt fra Bioteknologinemnda til Helse- og omsorgsdepartementet her.

Les invitasjon til Bioteknologinemndas møte med navn på debattanter og innledere.

Ifølge Bioteknologinemnda vil debattantenes innlegg og video fra møtet legges ut på deres nettsider.

Kilder: Pasienthåndboka, Folkehelseinstituttet og Bioteknologinemnda.

I fjor høst vedtok regjeringen å bevilge penger til å innføre HPV-vaksinen, som skal beskytte mot livmorhalskreft, i barnevaksinasjonsprogrammet høsten 2009, og Stortinget bevilget pengene.

Men i midten av mars kom Bioteknologinemnda på banen da de sendte et brev til Helse- og omsorgsdepartementet og ba om at man utsetter innføringen i ett år, for å få mer tid til å diskutere etiske, samfunnsmessige og praktiske forhold rundt innføring av vaksinen.

Og da Bioteknologinemnda onsdag inviterte til åpent møte om innføring av HPV-vaksinen, var både de mest positive og de mest skeptiske representert.

Direktør i Kreftregisteret, Frøydis Langmark, fortalte at det innad i Kreftregisteret er delte meninger om HPV-vaksinering, men at hun personlig ikke vil anbefale vaksinen:

- Vil jeg anbefale vaksinen til min 11 år gamle datterdatter? Nei, jeg vil anbefale at hun ikke tar vaksinen, sa Langmark under sitt innlegg på møtet.

- Man må bruke seg selv som referanseramme, det er derfor jeg går ut med utspill om mitt barnebarn, utdyper hun overfor ABC Nyheter etter debatten.

- Faktum er at dette er noe barna ikke vil høste fordel av før om mange år. Jeg ser ikke på problemet med livmorhalskreft som så stort at det krever vaksine, uten av det er sikret god nok oppfølging.

Langmark mener det er en ansvarsfraskrivelse fra myndighetene sin side å innføre vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet i stedet for å sette i gang en vaksinasjonsstudie med nøye overvåkning.

- Det er mer etisk å sette i gang vaksinering under headingen forskning eller i hvert fall implementere vaksineringen på en måte som problematiserer dette med oppfølging på en annen måte, sier hun.

Langmark mener at på dette området har produsentene, som har konkrete planer for oppfølging i 16 år, opptrådt bedre enn myndighetene så langt. Hun etterlyser planer fra myndighetene for oppfølging i minst 20 år.

- Ikke skade!

Langmark får støtte fra lege og redaktør i Tidsskriftet for den norske legeforening, Charlotte Haug.

- Industrien har tatt dette på alvor. Jeg etterlyser planer for hva det offentlige har tenkt til å gjøre.

Haug mener også det riktige valget vil være å fortsette å teste ut vaksinen i vaksineforsøk:

- Som lege har man etiske forpliktelser, fremfor alt: Ikke skade!

- Vi må leve med usikkerhetene rundt virkning og bivirkninger av HPV-vaksinen, mener Geir Stene-Larsen (Foto: Scanpix)- Vi må leve med usikkerhetene rundt virkning og bivirkninger av HPV-vaksinen, mener Geir Stene-Larsen (Foto: Scanpix)

- Dette er ikke minst vesentlig ved innføring av ny behandling. Da utsetter vi pasientene for noe vi ikke kjenner godt nok. Vi kan aldri vite alt, men hvordan finner vi ut mer? Kliniske forsøk, oppfølging og registrering. Vil vi få svar fra vaksineprogrammet? Ikke automatisk. Vi må ha kontrollerte forsøk.

- Et annet problem med å definere vaksineringen som noe annet enn forskning, er at pasientene ikke har de samme rettighetene, sier hun.

- Forskning parallelt

Charlotte Haug mener man har så god kontroll på sykdommen i Norge at man har tid til å vente med en eventuell innføring i vaksinasjonsprogrammet til man gjennom forskning får mer kunnskap om virkninger og bivirkninger.

Hans Petter Aarseth i Helsedirektoratet frykter debatten vil skape frykt. (Foto: Scanpix)Hans Petter Aarseth i Helsedirektoratet frykter debatten vil skape frykt. (Foto: Scanpix)

- Ja, vi bør gjennomføre forskning, men det betyr ikke at vi bør utsette innføringen av vaksinen i programmet. Vi kan gjøre det parallelt. Da vil vi ikke glipp av fordelene det har å komme i gang med behandlingen, svarte Geir Stene-Larsen, direktør ved Folkehelseinstituttet.

Han mener utredningen som ledet frem til beslutningen om å innføre HPV-vaksinen i programmet har vært grundig og god.

Men man vet ikke alt, sier han og skisserer flere usikkerhetsmomenter:

  • Hva blir effekten av å innføre vaksinen i programmet?
  • Hvor lenge vil effekten av vaksinen vare? Blir det behov for booster-doser?
  • Hva blir den endelige regningen? (Avhenger av behov for booster-doser.)
  • Langtidsbivirkninger? (40 millioner doser er gitt så langt, men vet ikke langtidseffektene.)
  • Kan andre virusstammer ta over?
  • Er vaksinen like effektiv hos 12-åringer som hos 16-23-åringer?
  • Beskytter den mot kreft?

- Vaksinen beskytter mot viruset og forstadier av kreft, men det vil ta 20-30 år før man ser nedgang i krefttilfeller. Det er en usikkerhet vi må leve med, sier Stene-Larsen.

- Skal vi vente 15-20 år til vi vet mer. Eller skal vi si at 20-25 liv går tapt for hvert år vi venter?

Professor Ole-Erik Iversen ved Kvinneklinikken Haukeland universitetssykehus, frykter også for konsekvensene av ikke å innføre vaksinen nå. Han viser blant annet til at man de senere årene har sett en stor økning i antall tilfeller av HPV-smitte.

- Kan vi snakke om en HPV-epidemi? Ja. Kanskje får vi en tilsvarende kreftepidemi om 20-30 år hvis vi ikke innfører vaksinen. Etikk er viktig, men det er mindre etisk ikke å vaksinere, sier Iversen.

- Altfor sent

Også avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Hans Petter Aarseth, mener prosessen har vært bred og åpen og at alle problemstillingene som nå igjen bringes på banen, har vært vurdert tidligere.

- Debatt på usaklig grunnlag er med på å skape frykt som kan redusere oppslutningen om vaksineringen, sier han.

Han får støtte av Rolf Kirschner leder i Norsk gynekologisk forening:

- Denne debatten hadde vi for to-tre år siden. Det er altfor sent å komme på banen nå. Vi har ventet i ett år på godkjenning og synes ikke denne debatten tilfører noe nytt, annet enn angst, sier han til ABC Nyheter etter møtet.

Leder for Bioteknologinemnda, Lars Ødegård, mener onsdagens møte var viktig:

- Jeg er fornøyd med det faktum at dagen har bevist at det er stor vilje til og stort behov for diskusjon. Det viser at prosessen trenger mer tid og en bredere utredning, sier han til ABC Nyheter.

- Kritikerne mener dere har kommet for sent på banen. Forstår du den innvendingen?

- Nei, verken ettertanke, ny innsikt eller etterlysning av større involvering har utløpsdato.

- De som er redde for debatten nå er de som har svake argumenter, sier Lars Ødegård.

Andre synspunkter fra møtet:

Jusprofessor Lucy Smith, Universitetet i Oslo, uttalte seg om samtykkekompetanse og belyste behovet for god informasjon for at samtykke fra foreldre og barn skal ha reelt innhold. Hun påpekte viktigheten av at barna selv blir hørt.

Loveleen Brenna, leder i Foreldreutvalget for grunnopplæringen, anbefaler utsettelse av vaksineringen og etterlyste tilpasset informasjon som når ut til mangfoldet av foreldre og barn.

Immunolog professor Per Brandtzæg, ved Rikshospitalet, mener man trenger mer informasjon om vaksinering mot slimhinnevirus, og støtter at innføring av vaksinene utsettes.

Gro Ramsten Wesenberg, direktør Statens legemiddelverk, mener man vet «ganske mye om sikkerheten av vaksinene», da det allerede er gitt 40 millioner doser. Mener at man ved å utsette ett år antagelig ikke har noen ny kunnskap om effekt eller sikkerhet.

Kjerstin Møllebakken, Landsgruppen av helsesøstre, mener det er et stort informasjonsbehov både til helsesøstre og publikum (jentene som skal vaksineres og foreldrene), men ønsker ikke utsetting av vaksinering.

Hva mener du? Bør man vente med å innføre HPV-vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet? Skriv din kommentar under.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:48 Stord lufthavn kansellerer alle rutefly til og fra Oslo12:47 Helsetopp i Stockholm: – Stormen tiltar i styrke12:29 Coronasmittet Frp-topp brøt karantenen og la det ut på Facebook: – Ekstremt uklokt11:57 I USA smitter også coronaviruset valgkampen11:40 Grande fortsetter som Venstre-leder fram til høsten11:33 NFF vurderer tre overgangsvinduer i 202011:31 Juventus med aksjehopp etter spillernes lønnskutt11:30 Tyske økonomer spår økonomisk nedgang11:05 Tolletaten øker grensekontrollen langs kysten11:05 Fører frigjort etter kollisjon med tankbil10:49 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge10:34 FN: Coronaviruset kan rasere utviklingsland10:33 Rana opphever krav om karantene etter reise innad i Nord-Norge10:33 Phuket stenger resten av Thailand ute10:31 Over 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:04 Kane åpner for å forlate Tottenham10:03 Oslo Børs faller videre10:03 Kjempeoppslutning om undersøkelse om smitteveier09:48 NVE ber kommunene forberede seg på flom09:44 Britisk lord langer ut mot norsk hvalfangst09:38 En halv million i bot til oppdrettsselskap09:20 Senatorer granskes etter aksjesalg09:19 Antall coronasmittede i Japan har økt kraftig etter OL-utsettelsen08:53 EasyJet setter alle sine fly på bakken08:44 Kollektivtrafikken i Norge kan stanse opp08:25 Fire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04 Ikke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03 UD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02 Laveste oljepris siden 200307:59 Intensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18 To amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49 Bursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot 202306:46 Kritisk for countrylegenden John Prine06:46 Velfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29 Haaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet06:25 Dette skjer i dag06:03 Venter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea05:38 Dette skjedde i natt05:37 Brøt karantenen tre ganger – pågrepet av politiet05:35 Operasanger Plácido Domingo innlagt på sykehus05:30 Støre ber samfunnets sterkeste om å ta ansvar05:30 Biden leder fortsatt over Trump på ny måling05:18 4.227 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 12505:03 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan05:00 Over 40 prosent av verdens befolkning er i coronakarantene05:00 SV savner krisehjelp til de mest sårbare barna04:37 Nord-Korea testet rakettutskytingssystem04:35 Ferjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt etter grunnstøting03:49 Bolsonaro: – Brasils økonomi kan ikke stoppes av corona03:47 Trump tror ikke lenger på en rask viruskamp i USA03:02 Michelin-restauranter vil ha fritak fra moms og arbeidsgiveravgift02:47 Virussituasjonen kan føre til digital rekonstruksjon av drapsforsøk i Trondheim02:17 Garasjebrann i Oslo – minst 30 personer evakuert01:54 Hurtigtest godkjent i USA01:19 Regjeringen vil ha krav om relevant masterutdanning i barnevernet01:12 Anbefaler ikke å skille coronasyk mor og nyfødt baby23:55 Tørre forhold og vind ga mange branner i helga22:22 Aukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19 Erik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53 Farmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37 92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46 Folk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02 Helsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59 Coronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39 Eksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11 Seksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57 Frida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54 Boris til britene: Det blir verre18:48 Enighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41 756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38 Mæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36 Ambulansefly styrtet i Filippinene18:35 Orbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36 Pelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33 Frykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58 Gareth løper maraton i sin egen hage16:39 Letingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12 Over 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10 Elleve under 40 år på intensiv15:56 Xavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52 209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50 110 døde corona-smittede i Sverige15:37 Én av tre synes coronareglene er uklare15:34 Kriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04 Tysk minister tok sitt eget liv14:45 Fra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04 Alta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04 Første katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02 Krisesamtaler om lokale karanteneregler11:51 Fremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44 Flere ber om mathjelp11:07 Spansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01 Svenskene ønsker norske tilstander09:43 Ungarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06 En hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02 Nord-Korea sendte opp to nye raketter06:51 Saudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh
Siste nytt
12:48ReiseStord lufthavn kansellerer alle rutefly til og fra Oslo12:47Helse og livsstilHelsetopp i Stockholm: – Stormen tiltar i styrke12:29PolitikkCoronasmittet Frp-topp brøt karantenen og la det ut på Facebook: – Ekstremt uklokt11:57StemmerI USA smitter også coronaviruset valgkampen11:40PolitikkGrande fortsetter som Venstre-leder fram til høsten11:33SportNFF vurderer tre overgangsvinduer i 202011:31SportJuventus med aksjehopp etter spillernes lønnskutt11:30PengerTyske økonomer spår økonomisk nedgang11:05NorgeTolletaten øker grensekontrollen langs kysten11:05NorgeFører frigjort etter kollisjon med tankbil10:49NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge10:34Helse og livsstilFN: Coronaviruset kan rasere utviklingsland10:33NorgeRana opphever krav om karantene etter reise innad i Nord-Norge10:33ReisePhuket stenger resten av Thailand ute10:31PengerOver 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:04SportKane åpner for å forlate Tottenham10:03PengerOslo Børs faller videre10:03Helse og livsstilKjempeoppslutning om undersøkelse om smitteveier09:48NorgeNVE ber kommunene forberede seg på flom09:44VerdenBritisk lord langer ut mot norsk hvalfangst09:38PengerEn halv million i bot til oppdrettsselskap09:20PengerSenatorer granskes etter aksjesalg09:19SportAntall coronasmittede i Japan har økt kraftig etter OL-utsettelsen08:53ReiseEasyJet setter alle sine fly på bakken08:44NorgeKollektivtrafikken i Norge kan stanse opp08:25NorgeFire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04SportIkke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03NorgeUD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02PengerLaveste oljepris siden 200307:59Helse og livsstilIntensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18KulturTo amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49SportBursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot 202306:46KulturKritisk for countrylegenden John Prine06:46Helse og livsstilVelfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29SportHaaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet06:25NorgeDette skjer i dag06:03VerdenVenter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea05:38NorgeDette skjedde i natt05:37NorgeBrøt karantenen tre ganger – pågrepet av politiet05:35KulturOperasanger Plácido Domingo innlagt på sykehus05:30PolitikkStøre ber samfunnets sterkeste om å ta ansvar05:30PolitikkBiden leder fortsatt over Trump på ny måling05:18Norge4.227 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 12505:03KulturTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan05:00Helse og livsstilOver 40 prosent av verdens befolkning er i coronakarantene05:00PolitikkSV savner krisehjelp til de mest sårbare barna04:37VerdenNord-Korea testet rakettutskytingssystem04:35NorgeFerjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt etter grunnstøting03:49PengerBolsonaro: – Brasils økonomi kan ikke stoppes av corona03:47VerdenTrump tror ikke lenger på en rask viruskamp i USA03:02PengerMichelin-restauranter vil ha fritak fra moms og arbeidsgiveravgift02:47NorgeVirussituasjonen kan føre til digital rekonstruksjon av drapsforsøk i Trondheim02:17NorgeGarasjebrann i Oslo – minst 30 personer evakuert01:54Helse og livsstilHurtigtest godkjent i USA01:19NorgeRegjeringen vil ha krav om relevant masterutdanning i barnevernet01:12Helse og livsstilAnbefaler ikke å skille coronasyk mor og nyfødt baby23:55NorgeTørre forhold og vind ga mange branner i helga22:22SportAukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19KulturErik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53KulturFarmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37Norge92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35VerdenTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46PengerFolk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02Helse og livsstilHelsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59Helse og livsstilCoronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39MakroøkonomiEksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11LivetSeksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57SportFrida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54PolitikkBoris til britene: Det blir verre18:48Helse og livsstilEnighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41Helse og livsstil756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38ReisenyheterMæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36VerdenAmbulansefly styrtet i Filippinene18:35PolitikkOrbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36Helse og livsstilPelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33Helse og livsstilFrykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58VerdenGareth løper maraton i sin egen hage16:39NorgeLetingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12Helse og livsstilOver 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10Helse og livsstilElleve under 40 år på intensiv15:56SportXavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52Helse og livsstil209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50Helse og livsstil110 døde corona-smittede i Sverige15:37Helse og livsstilÉn av tre synes coronareglene er uklare15:34NorgeKriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04VerdenTysk minister tok sitt eget liv14:45SportFra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04PengerAlta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04Helse og livsstilFørste katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02NorgeKrisesamtaler om lokale karanteneregler11:51NorgeFremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44NorgeFlere ber om mathjelp11:07SportSpansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01VerdenSvenskene ønsker norske tilstander09:43VerdenUngarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06VerdenEn hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02VerdenNord-Korea sendte opp to nye raketter06:51VerdenSaudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus