Starter på nytt med nedrustningsavtale

FORSONING: USA og Russland er klare til å tine opp forholdet seg imellom, sa presidentene Barack Obama og Dmitrij Medvedev da de to møttes i London onsdag. Foto: REUTERS/Jason Reed/SCANPIX
FORSONING: USA og Russland er klare til å tine opp forholdet seg imellom, sa presidentene Barack Obama og Dmitrij Medvedev da de to møttes i London onsdag. Foto: REUTERS/Jason Reed/SCANPIX

<pUSA og Russland vil bedre forholdet og starter med nye samtaler for å redusere landenes atomvåpenlagre. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama ønsket å trykke på omstartknappen i forholdet til Russland før sitt første møte med sin russiske kollega Dmitrij Medvedev. Etterpå mente Medvedev at klimaet mellom de to landene var blitt varmere, etter en kraftig nedkjøling de siste årene.

– Dette var ikke i USAs, Russlands eller den globale stabilitetens interesse, Vi ble enige om å åpne en ny side i vårt forhold, gjenstarte det, gitt det felles ansvaret våre stater har for situasjonen i verden, sa Medvedev, som var optimistisk etter møtet.

– Dagens diskusjon har vist at det er langt flere ting som forener oss, enn dem vi strides om, sa Medvedev.

Glidd fra hverandre

I forkant av møtet gjorde Obama det klart at han ville fokusere på de områdene hvor USA og Russland kan samarbeide.

Etterpå beklaget han at russerne og amerikanerne de siste årene har «glidd fra hverandre», særlig i nedrustningsarbeidet.

– Jeg har ikke til hensikt å forsøke å dekke over sprekkene som dermed har oppstått, sa han.

Det mest håndfaste uttrykket for tilnærmingen er forhandlingene om en ny nedrustningsavtale, til erstatning for START-avtalen, som utløper i desember i år.

I en felles uttalelse fra sitt møte i London onsdag gjør presidentene det klart at målet for den nye avtalen er å redusere de to landenes lagre av offensive, strategiske atomvåpen ytterligere.

Dermed åpnes det for første gang siden 1997 for omfattende nedrustningsforhandlinger mellom Russland og USA.

– Den internasjonale himmelen formørkes ikke lenger av en konstant trussel om atomkrig. Men de dødelige våpnene er fortsatt utplassert og utgjør den alvorligste av alle trusler mot menneskeheten, fastslo den amerikanske presidenten.

Møtes i Moskva

I juli skal landenes forhandlere komme med sine første rapporter i saken, og samme måned skal et nytt toppmøte mellom de to holdes i Moskva.

Den gjeldende avtalen, SORT-avtalen som ble inngått i Moskva i 2002, begrenser antallet kjernefysiske stridshoder til mellom 1.700 og 2.200 innen 2012, men den nye avtalen vil sette et lavere nivå.

Barack Obama og hans visepresident Joe Biden har gjort det klart at nye samtaler om avtalen kan bli del av et varmere klima mellom Moskva og Washington.

Etter møtet onsdag gjorde de to presidentene klart at de også vil samarbeide om den internasjonale innsatsen i Afghanistan og kamp mot terrorisme.

– Vi, lederne av Russland og USA, er klare til å gå videre fra kald krig-mentaliteten og etablere en ny start i forholdet mellom våre to land, heter det i den felles uttalelsen.

Stridstemaer

Samtidig er det klart at de to maktene fortsatt har en rekke stridsspørsmål seg imellom, som Russlands nærvær i Georgia, et mulig NATO-medlemskap for Georgia og Ukraina, og amerikanske planer for et rakettskjold i Europa.

På sistnevnte spørsmål er landene imidlertid beredt på å skulle snakke sammen, og både Obama og Medvedev hilste onsdag velkommen NATOs beslutning om å gjenoppta den formelle kontakten med Russland.

Personvernpolicy