Tror på løsning i politikonflikten

POSITIVE TAKTER: Politiets Fellesforbund reagerer positivt på de siste initiativene fra justisminister Knut Storberget (Ap) og fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV). Foto: Morten Holm / SCANPIX
POSITIVE TAKTER: Politiets Fellesforbund reagerer positivt på de siste initiativene fra justisminister Knut Storberget (Ap) og fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV). Foto: Morten Holm / SCANPIX

<pJustisminister Knut Storberget (Ap) sier han er glad i Politiets Fellesforbund, og er overbevist om at politiet og regjeringen finner en vei ut av den fastlåste konflikten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede fredag starter arbeidet med å forberede forhandlingene om ny særavtale for politiet. Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) signaliserer at staten vil gi innrømmelser i forhandlingene. Men først skal grunnen redes av en arbeidsgruppe sammensatt av representanter fra politiet og politidirektoratet.

– Vi setter oss ikke til forhandlingsbordet uten å ha noe å gi. Det gjelder både i særavtaleforhandlingene med politiet og det ordinære mellomoppgjøret for statsansatte, sier Røys.

Mildere tone

Justisministeren tror på en vei ut av den fastlåste politikonflikten. Her sammen med politimester Anstein Gjengedal i Oslo.Justisministeren tror på en vei ut av den fastlåste politikonflikten. Her sammen med politimester Anstein Gjengedal i Oslo.

Utspillene fra Politidirektoratet og regjeringen kan innebære en mer forsonlig linje i politikonflikten som har pågått i sju måneder. Justisminister Knut Storberget beskyldte denne uka Politiets Fellesforbund for å svartmale og gi et falsk bilde av situasjonen i politiet. Han mener imidlertid ikke at det er nye toner fra regjeringshold man hører.

– Vi har hele veien kalkulert med at det skal diskuteres kompensasjon i forbindelse med arbeidstidsbestemmelsene og unntakene fra hviletidsbestemmelsene. Og lønnsforhandlinger skal det også være. Mitt mantra overfor Politiets Fellesforbund har vært å komme med kravene på rett sted til rett tid. Og det er jeg glad for nå skjer, sier justisminister Knut Storberget (Ap) til NTB.

– Jeg er paradoksalt nok veldig glad i Politiets Fellesforbund, og er overbevist om at vi kommer fram til en løsning, sier han.

Møtes fredag

Første skritt er møtet fredag i en arbeidsgruppe, der representanter for politiet og Politidirektoratet er med. Når dette arbeidet er slutt, skal politiets organisasjoner og direktoratet ha forberedende forhandlinger om arbeidstid og økonomisk kompensasjon for unntak fra hviletidsbestemmelsene.

Når partene har gjennomført de forberedende forhandlingene, skal Fornyings- og administrasjonsdepartementet og hovedsammenslutningene LO-Stat, YS-Stat, Akademikerne og Unio avslutte forhandlingene. Det skjer etter at årets tariffoppgjør er ferdig.

– Positivt

Arbeidsgruppen skal blant annet se på behov og utfordringer rundt politiets arbeidstidsordninger. Gruppen skal også komme med anbefalinger til hvordan utfordringene knyttet til arbeidstid i politiet best kan løses.

Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund tolker uttalelsene fra regjeringshold positivt, og mener regjeringen har tatt initiativ til å finne en løsning på politikonflikten.

– Situasjonen har vært vanskelig lenge, og det er bra at flere enn Politiets Fellesforbund har innsett at det må gjøres noe. Dette er et langt og viktig skritt videre, sier Johannessen.

Stoltenberg: – Følg reglene

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ønsker ikke å kommentere konflikten.

– Det er viktig at alle følger spillereglene, men det er ikke nytt at yrkesgrupper stiller krav til lønns- og arbeidsvilkår. Kravene er tema for lønnsforhandlingene. Jeg kommer ikke til å gå inn i disse forhandlingene, var alt Stoltenberg ville si om saken da han møtte pressen i forbindelse med landsmøtet i Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund i Oslo onsdag. (©NTB)

Personvernpolicy