WHO advarer mot nye former for tuberkulose

Alem Kitmama arbeider med turbekolose-smittede i Etiopia. Foto: WHO.
Alem Kitmama arbeider med turbekolose-smittede i Etiopia. Foto: WHO.

<pVerden trues av nye former for tuberkulose som ikke lar seg behandle med dagens vanlige medisiner. Det haster med å finne nye metoder i kampen mot sykdommen, sier sjefen for Verdens helseorganisasjon WHO.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WHO-sjef Margaret Chan sa på en konferanse i Beijing onsdag at kampen dels må konsentreres om å oppdage utbrudd av tuberkulose tidligere. Samtidig må de enkelte lands helsevesener styrkes for å kunne møte slike utbrudd, framholdt hun.

– Du kan kalle det hva du vil, en kruttønne eller en tidsinnstilt bombe. Men uansett hvordan man ser på det, er dette en situasjon som kan utvikle seg til å bli eksplosiv, framholdt Chan på konferansen som samler politikere og tjenestemenn fra 27 land.

Et fond opprettet av datamilliardæren Bill Gates har i samarbeid med regjeringen i Kina tatt initiativ til et prosjekt for nye metoder for å kunne stille diagnosen tuberkulose tidligere. Det er satt av et beløp tilsvarende over 220 millioner kroner til arbeidet.

Mer enn 50 land, de fleste i Afrika, Asia og Europa, har meldt om tilfeller av såkalt multiresistent tuberkulose (MDR-TB). Hensikten med konferansen i Beijing er å finne nye metoder for kampen mot MDR-TB. (©NTB)

Personvernpolicy