Meny

WHO advarer mot nye former for tuberkulose

Alem Kitmama arbeider med turbekolose-smittede i Etiopia. Foto: WHO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verden trues av nye former for tuberkulose som ikke lar seg behandle med dagens vanlige medisiner. Det haster med å finne nye metoder i kampen mot sykdommen, sier sjefen for Verdens helseorganisasjon WHO.

WHO-sjef Margaret Chan sa på en konferanse i Beijing onsdag at kampen dels må konsentreres om å oppdage utbrudd av tuberkulose tidligere. Samtidig må de enkelte lands helsevesener styrkes for å kunne møte slike utbrudd, framholdt hun.

– Du kan kalle det hva du vil, en kruttønne eller en tidsinnstilt bombe. Men uansett hvordan man ser på det, er dette en situasjon som kan utvikle seg til å bli eksplosiv, framholdt Chan på konferansen som samler politikere og tjenestemenn fra 27 land.

Et fond opprettet av datamilliardæren Bill Gates har i samarbeid med regjeringen i Kina tatt initiativ til et prosjekt for nye metoder for å kunne stille diagnosen tuberkulose tidligere. Det er satt av et beløp tilsvarende over 220 millioner kroner til arbeidet.

Mer enn 50 land, de fleste i Afrika, Asia og Europa, har meldt om tilfeller av såkalt multiresistent tuberkulose (MDR-TB). Hensikten med konferansen i Beijing er å finne nye metoder for kampen mot MDR-TB. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus