USA til menneskerettsrådet

USAs utenriksminister Hillary Clinton (i midten) lytter til USAs FN-ambassadør Susan Rice (t.v.). Nasjonal sikkerhetsrådgiver James Jones (t.h.) lytter. Foto: Scanpix/Reuters.<br>
USAs utenriksminister Hillary Clinton (i midten) lytter til USAs FN-ambassadør Susan Rice (t.v.). Nasjonal sikkerhetsrådgiver James Jones (t.h.) lytter. Foto: Scanpix/Reuters.

<pDen nye amerikanske regjeringen vil forsøke å få en plass i FNs menneskerettighetsråd. Bush-regjeringen skydde rådet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen til USAs president Barack Obama erklærte tirsdag at landet i mai vil forsøke å få en plass i FNs menneskerettighetsråd. Dette er et organ den tidligere regjeringen, ledet av president George W. Bush, har unngått.

Utenriksminister Hillary Clinton og den amerikanske FN-ambassadøren Susan Rice sier USA ønsker en plass for å bidra til å reformere rådet innenfra, ifølge det amerikanske utenriksdepartementet.

I samtale med journalister tok Rice opp igjen kritikk som har blitt fremmet mot rådet i den amerikanske kongressen og fra regjeringen til tidligere president George W. Bush. Bush-regjeringen klaget på at rådet, som er basert i Geneve, rutinemessig har «demonisert Israel», men ignorert menneskerettighetsbrudd andre steder i verden.

Rice mener likevel den eneste måten USA kan forandre rådet er ved å ta del.

«Avgjørelsen er i tråd med Obama-regjeringens nye engasjementspolitikk i forhold til andre land. Denne er ment å fremme amerikanske sikkerhetsinteresser og møte de globale utfordringene i det 21ste århundret», heter det i en uttalelse fra UD-talsmannen Gordon Duguid.

Bush-administrasjonen gikk mot rådet da det ble opprettet i mars 2006 og nektet å være medlem. Regjeringen Bush mente rådet mistet sin legitimitet på grunn av gjentatt kritikk av Israel, samt hva regjeringen kalte manglende evne til å konfrontere land som i særlig grad bryter menneskerettighetene.

Kritikere har på sin side uttalt at USA, under Bush’ to presidentperioder, mistet legitimitet i menneskerettighetsspørsmål på grunn av påstått tortur av terrormistenkte i den amerikanske fangeleiren på Guantanamo Bay på Cuba og i Irak.

Personvernpolicy