Meny

USA til menneskerettsrådet

USAs utenriksminister Hillary Clinton (i midten) lytter til USAs FN-ambassadør Susan Rice (t.v.). Nasjonal sikkerhetsrådgiver James Jones (t.h.) lytter. Foto: Scanpix/Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye amerikanske regjeringen vil forsøke å få en plass i FNs menneskerettighetsråd. Bush-regjeringen skydde rådet.

Regjeringen til USAs president Barack Obama erklærte tirsdag at landet i mai vil forsøke å få en plass i FNs menneskerettighetsråd. Dette er et organ den tidligere regjeringen, ledet av president George W. Bush, har unngått.

Utenriksminister Hillary Clinton og den amerikanske FN-ambassadøren Susan Rice sier USA ønsker en plass for å bidra til å reformere rådet innenfra, ifølge det amerikanske utenriksdepartementet.

I samtale med journalister tok Rice opp igjen kritikk som har blitt fremmet mot rådet i den amerikanske kongressen og fra regjeringen til tidligere president George W. Bush. Bush-regjeringen klaget på at rådet, som er basert i Geneve, rutinemessig har «demonisert Israel», men ignorert menneskerettighetsbrudd andre steder i verden.

Rice mener likevel den eneste måten USA kan forandre rådet er ved å ta del.

«Avgjørelsen er i tråd med Obama-regjeringens nye engasjementspolitikk i forhold til andre land. Denne er ment å fremme amerikanske sikkerhetsinteresser og møte de globale utfordringene i det 21ste århundret», heter det i en uttalelse fra UD-talsmannen Gordon Duguid.

Bush-administrasjonen gikk mot rådet da det ble opprettet i mars 2006 og nektet å være medlem. Regjeringen Bush mente rådet mistet sin legitimitet på grunn av gjentatt kritikk av Israel, samt hva regjeringen kalte manglende evne til å konfrontere land som i særlig grad bryter menneskerettighetene.

Kritikere har på sin side uttalt at USA, under Bush’ to presidentperioder, mistet legitimitet i menneskerettighetsspørsmål på grunn av påstått tortur av terrormistenkte i den amerikanske fangeleiren på Guantanamo Bay på Cuba og i Irak.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus