Isoleres i Mars-eksperiment

ISOLERT: Seks frivillige europeere ble tirsdag stengt inne i en metallkapsel i Russland. Her skal de etter planen være i 105 dager i en simulert romferd til Mars. Foto: Reuters / Scanpix.
ISOLERT: Seks frivillige europeere ble tirsdag stengt inne i en metallkapsel i Russland. Her skal de etter planen være i 105 dager i en simulert romferd til Mars. Foto: Reuters / Scanpix.

<pSeks frivillige har blitt isolert i en metallkapsel i Russland for å legge ut på en tremåneders simulert romferd til Mars.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire russere, en tysker og en franskmann smilte og vinket tirsdag mot presse og kameraer før de stengte seg selv inne i en metallkapsel i Moskva. Der skal de etter planen være i 105 dager i en simulert romferd til Mars.

Det simulerte Mars-prosjektet er satt i gang for å studere de psykologiske konsekvensene av en lang romferd, og for å se hvordan de frivillige deltakerne takler isolasjonen, stress, hormonforandringer, søvn og humør.

Ingen forsyninger

Hovedproblemet med en bemannet ferd til Mars er nemlig å sikre besetningen full uavhengighet for ett og et halvt år – tiden det vil ta å reise tur retur Mars. Deltakerne i eksperimentet vil derfor ikke få forsyninger utenfra.

Forsøket skiller seg imidlertid fra en virkelig Mars-ferd på to punkter:

For der de seks europeiske mennene skal være i isolasjon i litt over hundre dager, vil en virkelig reise til den røde planeten sannsynligvis ta to år. Og ettersom den simulerte romferden er høyst jordisk, vil «astronautene» heller aldri føle seg vektløse.

Deltakerne vil imidlertid oppleve spesialtilpassede utfordringer og krisesituasjoner underveis på den fiktive ferden. I tillegg er det lagt inn forsinkelser på opp til 20 minutter i kommunikasjonen med kontrollsenteret for å simulere tiden det vil ta for en melding å nå Jorda fra Mars.

Viktig eksperiment

– Slike isolasjonsforsøk er viktige, men de har sin begrensning. De kan ikke simulere vektløshet og deltakerne vet at de kan få hjelp. Det får de ikke på en virkelig ferd, sier romfartsekspert Erik Tandberg ved Norsk Romsenter til nettstedet Romsenter.no.

Tandberg utdyper viktigheten av eksperimentet:

– Man kan bruke resultatene fra forsøket til å finne kriteriene for utvelgelse av de virkelige astronautene, som alder, kjønn, utdannelse, språk og kultur. Det er viktig for mennesker som skal bo tett på hverandre i et begrenset volum på en farefull ferd.

I løpet av de tre månedene eksperimentet pågår vil forsøkspersonene kunne boltre seg i et «romskip» på størrelse med en jernbanevogn, innredet med treningsrom, individuelle soverom og en liten hage.

Om dette vil føre til tre harmoniske måneder, gjenstår å se.

Skandale

Ifølge NTB endte et lignende eksperiment i skandale på slutten av 90-tallet. Da måtte forskerne avbryte «romferden» etter at kapteinen tvang til seg kyss fra et kvinnelig besetningsmedlem, mens deres to kollegaer braste sammen i en nevekamp som dekket veggene med blod.

– Vi kan ikke ha noen psykiske problemer i dette teamet. Vi skal kanskje starte et band, sa den russiske kapteinen før han krøp inn i kapselen tirsdag ettermiddag.

Eksperimentet er et samarbeid mellom den europeiske romorganisasjonen ESA og Russlands institutt for biomedisinske problemer (IBMP).

De russiske deltakerne er to profesjonelle kosmonauter, en lege og en fysioterapeut. Den vest-europeiske kontigenten består av den tyske ingeniøren Oliver Knickel og franskmannen Cyrille Fournier som til vanlig jobber som pilot.

Ifølge russiske romforskere er det lite trolig at de klarer å sende opp mennesker til Mars før i 2030.

Tror du mennesket noen gang kommer til å bo på Mars? Skriv inn din kommentar i feltet under.

Personvernpolicy