- Nordmenn er ikke antisemitter

– Det er uriktig å si at Norge er antisemittisk. Folk flest er ikke antisemitter, sier Imre Hercz. Foto: Scanpix.
– Det er uriktig å si at Norge er antisemittisk. Folk flest er ikke antisemitter, sier Imre Hercz. Foto: Scanpix.

<pLedende norske jøder tar til motmæle mot anklager i den israelske avisen Jerusalem Post, om at antisemittiske holdninger har eksplodert i Norge.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anklagene ble framsatt mandag, men avisen trakk senere artikkelen fra sin nettside etter å ha mottatt sterke reaksjoner fra Norge.

I artikkelen, som fortsatt er tilgjengelig på denne bloggen, ble det blant annet hevdet at finansminister Kristin Halvorsen (SV) tidligere i år ledet an under en antiisraelsk demonstrasjon i Oslo og ropte «Død over jødene».

Innrømmer feil

Sent tirsdag kveld la Jerusalem Post ut en ny artikkel om det påståtte jødehatet i Norge, der de medgir at anklagene mot Halvorsen var uriktige.

– I motsetning til hva Jerusalem Post skrev denne uka, var det ingen som hørte Halvorsen komme med antisemittiske ytringer under demonstrasjonen, og hun var heller ikke til stede da det senere brøt ut vold, skriver avisen.

– Uriktig

Flere profilerte norske jøder tar samtidig til motmæle mot avisens påstander om at antisemittiske og antiisraelske holdninger «har eksplodert» i Norge.

– Det er uriktig å si at Norge er antisemittisk. Folk flest er ikke antisemitter, sier Imre Hercz, som ble oppgitt som kilde i Jerusalem Posts første artikkel.

Hercz tok raskt til motmæle i norske medier og anklaget den israelske avisen for å ha forvrengt det han sa i intervjuet.

Den norske jøden, som overlevde holocaust, mener antisemittisme er et lite problem i Norge, selv om enkelte på venstrefløyen ifølge ham hater både Israel og USA.

– Men de er få og problemet er ikke så stort som dere tror, sier Hercz.

Melchior avviser

Tidligere Oslo-rabbiner Michael Melchior, som også har bakgrunn som statsråd og Knesset-representant i Israel, stiller seg i likhet med Hercz helt avvisende til påstandene i Jerusalem Post.

Melchior forteller at han selv aldri har blitt plaget i Oslos gater, selv om han framstår som en ortodoks jøde med sitt lange skjegg, sin svarte dress og sin svarte kalott.

– Det samme gjelder sønnen min som nå er rabbiner i Oslo-synagogen, og barnebarna mine som ikke er redde for å gå i gatene, sier Melchior.

Anne Sender, som er leder for Det mosaiske trossamfunn i Oslo, reagerer også sterkt på anklagene i Jerusalem Post.

– Innholdet i artikkelen er faktisk ikke riktig, sier hun til Aftenposten.no.

Ekskludert

Den omstridte lederen for Senter mot antisemittisme i Norge, Erez Uriely, fastholder derimot overfor Jerusalem Post at beskrivelsen av Norge er riktig.

– Norske jøder er redde for å gå med kalott utendørs, sier Uriely, som i 2004 ble ekskludert fra Det mosaiske trossamfunn for sitt nære samarbeid med det ytterliggående høyrepartiet Demokratene og den anti-islamske organisasjonen Forum mot islamisering.

Jerusalem Post har også snakket med David Weiss, som hevder at situasjonen for norske jøder er «svært dårlig».

Weiss er ifølge avisen norsk statsborger, har vært tilknyttet det norske forsvaret siden 1988 og forteller at man som jøde tar en stor sjanse om man går med synlig davidsstjerne i Norge.

Weiss er ikke oppført i skatelistene i Norge, er ikke å finne i telefonkatalogen og har aldri stått fram i norske medier. (©NTB)

Personvernpolicy